Према последњим проценама Светске здравствене организације, оболевање од малигних болести у свету је порасло на 18,1 милиона људи и регистровано је 9,6 милиона смртних случајева од малигних тумора у 2018. години. . У свету су, и даље, рак плућа, рак дојке и рак дебелог црева водеће локализације рака у оболевању и у умирању. Ове три врсте рака чине заједно једну трећину новооболелих и умрлих особа од рака усвету. Током живота, један од пет мушкараца и једна од шест жена ће оболети од рака, а један од осам мушкараца и једна од једанаест жена ће умрети од неког облика малигне болести. Повећано оптерећење раком је последица неколико фактора, од којих су најзначајнији укупан пораст становништва и продужено очекивано трајање живота, али ипромена учесталости одређених фактора ризика рака повезаних са социјалним и економским развојем.

У Србији је током 2016. године од свих малигних тумора оболело 40.241 особа (21.126 мушкараца и 19.115 жена). Исте године од рака је умрло 21.526 особа оба пола, 12.253 мушкараца и 9273 жене. Водећи узроци оболевања и умирања од рака у нашој земљи готово су идентични водећим узроцима оболевања и смртности од малигних тумора у већини земаља у развоју:

 • Малигни тумори плућа и бронха водећа су локализација и у оболевању и у умирању међу мушкарцима, односно други су по учесталости узрок оболевања и  умирања међу женама са дијагнозом рака. Током 2016.год. у Србији од рака бронха и плућа оболело је 6546 особа (4519 мушкараца и 2027 жена) и умрло 5335 особа оба пола (3848 мушкараца и 1507 жена).
 • Рак дојке најчешћи је малигни тумор у оболевању и умирању код жена. У Србији је 2016. год. од малигних тумора дојке оболело 4395 и умрло 1713 жена.
 • Малигни тумори дебелог црева и ректума у нашој земљи друга су по учесталости локализација рака у оболевању и умирању код мушкараца, односно трећи по учесталости у оболевању и умирању код жена. Од малигних тумора дебелог црева и ректума оболеле су 4373 особе (2733 мушкарца и 1640 жена) и умрло је 2587 особа оба пола (1600 мушкараца и 987 жена).
 • Рак грлића материце је током 2016. год. био четврти по учесталости малигни тумор у оболевању и шести по учесталости у умирању међу нашим женама. Дијагноза рака грлића материце је постављена исте године код 1239 жена, док су 453 жене умрле од ове врсте малигног тумора.
 • Трећи по учесталости малигни процес међу мушкарцима локализован је на простати. Током 2016. год.од рака простате оболело је 2214 мушкараца и умро је 981 мушкарац.

Србија се према проценама Међународне агенције за истраживање рака сврстава међу 40 земаља Европе у групу земаља са средњим ризиком оболевања (налази се на 12. месту) и високим ризиком умирања од малигних болести у Европи (на другом месту одмах после Мађарске). Процењене стопе оболевања од свих малигних тумора су ниже код мушкараца него код жена. За разлику од процењених стопа оболевања, Србија је, одмах после Мађарске, земља у којој су регистроване стопе умирања од свих малигних тумора код оба пола међу највишим у Европи. Процењене стопе умирања од свих малигних тумора су ниже код мушкараца него код жена. Жене у Србији су одмах после жена у Мађарској у високом ризику умирања од свих малигних тумора, осим коже. Разлог овоме је чињеница да су стопе умирања од рака грлића материце и рака дојке код жена у Србији међу највишима у односу на просечне процењене стопе умирања од ових облика рака у другим земљама Европе.

На основу података Регистра за рак Завода за јавно здравље Панчево, у Јужнобанатском округу, годишње у просеку око 1370 особа оболи и 940 умире од малигних болести. Подаци показују да од малигних болести у Јужнобанатском округу чешће оболевају и умиру мушкарци него жене. Мушкарци у нашој средини највише оболевају и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате, док се код жена малигни тумори најчешће локализују на дојци, дебелом цреву и плућима.

Табела -дистрибуција броја оболелих и умрлих у округу

Од укупног броја оболелих од малигних болести у 2018.год у Јужном Банату највећи број оболелих у мушкој популацији био је од карцинома плућа 21,8%, дебелог црева 16,5% и простате 10,4%, док је код жена највећи број оболелих од рака дојке 29,3%, дебелог црева 10,9% и плућа 8,9%.

Од укупног броја умрлих од малигних болести у 2018.год у Јужнобанатском округу, у мушкој популацији највећи број смртних исхода био је од карцинома плућа 34,9%, дебелог црева 13,6% и простате 7,2%, док је код жена највећи број умрлих од рака дојке 20,6%, плућа 20,1% и дебелог црева 9,4%.

Фактори ризика 

 Превенција

 Превенција малигних болести представља најефикаснији приступ у контроли малигних болести, јер је на приближно две трећине фактора ризика који су одговорни за настанак рака могуће утицати, мењати их или их потпуно елиминисати. Чак 40% малигних болести може бити избегнуто једноставним мерама:

 • престанком пушења,
 • одржавањем просечне телесне тежине конзумирањем здраве хране,
 • избалансираном физичком активношћу
 • ограниченим конзумирањем алкохола,
 • избегавањем сувишног излагања сунцу,
 • заштитом од инфекција које се могу развити у рак.

Превенција -препоруке, лифлет

Рано откривање

 Нове смернице Светске здравствене организације имају за циљ да побољшају шансе за преживљавање људи који живе са раком, тако што ће усмерити здравствене службе да се фокусирају на рано дијагностификовање и излечење ове болести. Један од проблема је што се многи случајеви рака открију прекасно. Чак и уземљама са развијеном здравственом службом, многи случајеви рака се откривају у узнапредовалој фази када је теже успешно лечење.

У Србији су донети национални програми за скрининг рака грлића материце, рака дојке и колоректалног рака, који се од ове године спроводе у свим здравственим установама у Србији и којиће у наредном периоду значајно смањити оболевање и умирање од наведених локализација малигних тумора. На скрининг рака дојке позивају се жене старости од 50 до 69 година. Мамографски прегледи предвиђени су да се раде свим женама наведеног узраста на две године. Скринингом на карцином грлића материце обухваћене су жене узраста од 25 до 64 године, које се позивају на превентивни гинеколошки преглед и Папа тест једном у три године. Циљна група за тестирање на рак дебелог црева обухвата грађане оба пола старости од 50 до 74 година, који се једном у две године позивајуна тестирање на скривено крварење у столици.

Уколико добијете позив од изабраног доктора одазовите се на скрининг рака дебелог црева, дојке и грлића материце! 

Рак је излечив уколико се открије на време!

 

Ostavite odgovor