Autor Dr Olivera Stanišić specijalista epidemiologije

Šuga je parazitarno oboljenje kože uzrokovano šugarcem (lat. sarcoptes scabiei).

Prouzrokovač je osetljiv  na temperaturu iznad 50 i ispod 20 stepeni. Kreće se ka toplijim mestima, sa odeće prema koži.

Klinička slika

Kod osoba koje prvi put oboljevaju prvi znaci oboljenja se javljaju 4-6 sedmica nakon infestacije, dok se kod osoba koje su već imale šugu prvi znaci javljaju nakon 1-3 dana. Najčešće prođe 3-4 nedelje od kontakta sa obolelom osobom do pojave prvih simptoma.

Glavni znaci bolesti su svrab i pojava skabiozne ospe i skabioznih kanalića na koži.

Svrab se javlja prvi i najizraženiji je u prvoj polovini noći. Smatra se da je svrab rezultat alergijske reakcije organizma na sekrete i ekskrete parazita.

 

Skabiozna ospa je polimorfna sa pretežno eritematoznim i urtikarijalnim promenama, papulama, vezikulama i ekskorijacijama. Promene se javljaju u predelu  korena prstiju, prednjih površina zglobova  ručja i laktova, prednjem delu pazušne jame, predelu pojasa, na nogama i spoljnim genitalijama muškaraca, a na bradavicama i predelu stomaka i donjem delu butina kod žena.

Dijagnoza bolesti se postavlja na osnovu tipične kliničke slike i  mikroskopskim pregledom i identifikacijom uzročnika. U odojčadi i  kod male dece promene nalazimo i na glavi, vratu, dlanovima i tabanima, dok se kod odraslih promene gotovo nikada ne nalaze na ovim delovima tela.

Za postavljanje dijagnoze često su značajni podaci o sličnim oboljenjima u porodici i kolektivu.

Rezervoari i izvori zaraze

Čovek kao bolesnik i u početnom stadijumu bolesti kada se simptomi još nisu ispoljili.

Zaraznost bolesnika

Bolesnik je zarazan sve vreme bolesti dok se u njegovoj koži nalaze živi paraziti.

Putevi prenošenja

Oboljenje se prenosi sa čoveka na čoveka direktnim kontaktom sa kožom obolele osobe.

Za prenošenje bolesti potreban je intimni ili duži kontakt koža na kožu sa obolelom ili infestiranom osobom, na primer držanje za ruke, seksualni kontakt ili spavanjem u istoj posteljini. Moguće je prenošenje i putem rublja, posteljine i odeće koju su neposredno pre toga koristile infestirane osobe.

Osetljivost i otpornost

Osetljivost je opšta. Oboljenje ne stvara imunitet.

Rasprostranjenost

Oboljenje je rasprostranjeno širom sveta, zahvata ljude svih socioeknomskih nivoa, bez obzira na starost, pol, rasu ili nivo i standard lične higijene.

Sezonsko javljanje

Jesen – zima

 Lečenje

  • Neophodno je rano otkrivanje obolelih radi blagovremenog započinjanja lečenja
  • Lečenje sprovoditi antiskabicidnom terapijom po nalogu dermatovenerologa
  • Radi postizanja uspeha u lečenju potrebno je da se lek aplicira na celu površinu kože osim glave i vrata.
  • Potrebno je pooštravanja svih mera lične higijene, pranje korišćenog donjeg veša, posteljine i odeće nošene 48h pre početka terapije, korišćenjem vrele vode i deterdženta, potom peglanje istih.
  • Pre početka lečenja oboleli se okupa toplom vodom i sapunom, zatim peškirom dobro osušiti kožu, promeniti posteljinu i garderobu.
  • Dan posle poslednjeg mazanja opet se okupati i promeniti posteljinu i garderobu.
  • Skabies je porodična bolest pa je u najvećem broju slučajeva neophodno da se istovremeno leči cela porodica.
  • Obzirom da se prenosi intimnim, bliskim kontaktom potrebno je obavestiti seksualnog partnera koji takođe treba da se leči.

 

 

Ostavite odgovor