Саветовалиште за исхрану отворено је при Центру за хигијену и хуману екологију (привремено пресељени на адресу 6.октобра 9).
Саветовалиште води прим мр сц мед др Радмила Јовановић, спец.хигијене субспец.исхране.
- Намењено је здравим и болесним људима свих узраста
- Ради сваког радног дана од 10:00 – 13:30 часова
- Прегледи се могу заказати лично у просторијама Завода, или на тел: 312-725 ЛОКАЛ 102 или 062/8869-170
- При првој посети саветовалишту потребно је понети следећу документацију: здравствену књижицу или личну карту, документацију о досадашњим обољењима и лечењу, лабораторијске анализе (крвна слика, седиментација, гликемија, уреа, креатинин, фибриноген, АСТ, АЛТ, гама-ГТ, холестерол-ХДЛ и ЛДЛ, триглицериди, урин и друге лабораторијске анализе значајне за здравствено стање); За децу до 18 година недељни дневник исхране;
Услуге саветовалишта
Приликом првог прегледа:
- Узимање анамнезе – породичне, личне и анамнезе исхране
- Антропометријска мерења (телесна маса, висина, одређивање процента масне масе тела, обим струка и кука, обим надлактице)
- Израчунавање ИТМ, БМИ, ЕП
- Одређивање медицинске нутритивне терапије и упознавање са принципима правилне исхране врши се после испитивања стања ухрањености, клиничког и лабораторијског прегледа
- Израда дијете за пацијента Саветовалишта за исхрану – први пут
Приликом контролног прегледа:
- Поновљена антропометријска мерења у цију утврђивања ефикасности прописаног режима исхране
- Корекција дијете за пацијента Саветовалишта за исхрану– контролни долазак
- Израда једнодневне и вишедневне дијете исхране за разне категорије здравих и болесних људи (са нутритивним факторима ризика – гојазност, потхрањеност, дијабетес, анемије, хипертензија, дислипидемије и други поремећаји здравља који се могу спречити или кориговати одговарајућим дијететским режимима)
НЕ ПОСТОЈИ ТАЈНА ПОСТИЗАНјА И ОДРЖАВАЊА ПОЖЕЉНЕ ТЕЛЕСНЕ МАСЕ , ПОТРЕБНО ЈЕ ХРАНИТИ СЕ У СКЛАДУ СА ПРИНЦИПИМА ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ И БИТИ ФИЗИЧКИ АКТИВАН.
КАКО ПРОЦЕНИТИ СТАЊЕ УХРАЊЕНОСТИ
Неправилна исхрана, која се најчешће карактерише повећањем или смањењем уноса појединих састојака хране, за последицу има поремећај телесног састава, као и стања ухрањености. Нутритивни статус подразумева задовољавајуће стање ухрањености организма и потребно је знати како га проценити.