Дијабетес је једно од најчешћих хроничних незаразних обољења и велики јавно-здравствени проблем и у свету и у нашој земљи. Тема Светског дана дијабетеса и Светског месеца дијабетеса 2018. и 2019. године је „Дијабетес и породица” и обележава се са слоганом „Дијабетес утиче на породицу”.

Дијабетес у свету 

 1. Свака 11. одрасла особа или 425 милиона људи има дијабетес. Очекује се да ће број људи са дијабетесом до 2030. год. достићи број од 522 милиона.
 2. Свака друга особа са дијабетесом не зна да има шећерну болест (212 милиона).
 3. У земљама са ниским и средњим приходом три од четири особе живи са дијабетесом.
 4. Преко милион деце и адолесцената има тип 1 дијабетеса.
 5. Две трећине особа са дијабетесом чини радноактивно становништво (327 милиона).
 6. Дијабетес је био узрок 4 милиона смртних исхода 2017. године.
 7. Дијабетес је 2017. године био узрок трошкова у здравству у износу најмање 727 милијарди долара – што је више од војног буџета одбране САД-а и Кине заједно!

Дијабетес у Србији

 1. У Србији је дијабетес пети водећи узрок умирања и пети водећи узрок оптерећења болестима.
 2. Институт за јавно здравље Србије процењује да око 710.000 одраслог становништва Србије има дијабетес.
 3. Половину оболелих чини радно способно становништво.
 4. Приближно 39% оболелих није дијагностиковано и не зна да има дијабетес.
 5. Дијабетес се често открива случајно, када је болест узнапредовала и компликације наступиле. Према подацима Института за јавно здравље Србије, готово 1/3 пацијената већ има једну или више касних компликација у тренутку постављања дијагнозе

Дијабетес у Јужном Банату

Током 2017. године Заводу за јавно здравље Панчево са територије Јужнобанатског округа, пријављенa је 991 особа новооболела од дијабетеса мелитуса. Посматрајући последњих 5-10 година, нциденције показују да у Јужнобанатском округу од дијабетеса мелитуса тип 2 чешће оболевају жене него мушкарци. У 2017.години од укупног броја пријављених новооболелих од дијабетеса 53,6% су биле особе женског пола. У нашем округу највећи број новооболелих од дијабетеса тип 2 региструје се у узрасту 50-64 године, док се први новооболели  региструју већ у узрасту од 30 година.

 подаци за Јужнобанатски округ

Тренутно преко 425 милиона људи живи са дијабетесом. Већина оболелих има тип 2 дијабетеса, који се у великој мери може спречити кроз редовну физичку активност, правилну и уравнотежену исхрану и промоцију здравог животног окружења. Породица игра кључну улогу у модификацији фактора ризика за тип 2 дијабетеса.

Свака друга особа са типом 2 дијабетеса не зна да има дијабетес. Рана дијагноза и лечење су кључни за спречавање компликација дијабетеса и постизање бољих исхода болести.

Дијабетес може представљати велики економски терет за појединца и породицу. Због тога је један од приоритета ове кампање унапређење доступности лекова, медицинских помагала и дијабетолошке здравствене заштите, који значајно утичу на исход болести.

Приближно сваком четвртом члану породице су доступни образовни програми за дијабетес. Доказано је да породична подршка у дијабетолошкој здравственој заштити има значајан ефекат у унапређењу исхода болести. Када се породица здраво храни и заједно вежба, сви чланови породице имају користи и на тај начин међусобно подстичу протективна понашања у превенцији типа 2 дијабетеса.

Управљање дијабетесом захтева свакодневну терапију, редовно праћење болести, здрав начин живота и стално учење о болести. Подршка породице је кључна. Уколико неко од чланова ваше породице има дијабетес, упознајте се са ризицима и знацима упозорења како би спречили настанак дијабетеса и његових компликација.

 

 

Ostavite odgovor