Светски Дан борбе против дијабетеса (WDD) се обележава сваке године 14. новембра, на рођендан сер Фредерика Бентинга, који је 1922. заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин. Представља највећу светску кампању усмерену на подизање свести о дијабетесу.

Дијабетес је једно од најчешћих хроничних незаразних обољења и представља велики јавноздравствени проблем. Светска здравствена организација (World Health Organization – WHO https://www.who.int/news-room/events/detail/2020/11/14/default-calendar/world-diabetes-day-2020-introducing-the-global-diabetes-compact) и Међународна федерација за дијабетес (International Diabetes Federation – IDF https://www.idf.org/news), које су промовисале овај дан, процениле су да ће се број оболелих људи од дијабетеса у свету до 2045. године повећати на 629 милиона.

Иако се највише стопе инциденције региструју у развијеним земљама, највећи пораст броја оболелих очекује се у земљама у развоју, међу којима је и наша земља.

У Србији, као и у развијеним земљама у свету, дијабетес је пети водећи узрок смртности и пети узрок оптерећења болешћу. У нашој земљи годишње умре око 3500 особа од ове болести. Процењује се да је готово половина оболелих у нашој земљи старија од 65 година, али и да око 38 % особа са типом дијабетес 2 нема постављену дијагнозу и не зна за своју болест.

Током 2019. године у Јужнобанатском округу регистровано је 948 новооболелих од дијабетеса мелитуса, што је 1,7% мање него на петогодишњем просеку пријављивања новооболелих. Посматрајући последњих 5-10 година, нциденције показују да у Јужнобанатском округу од дијабетеса мелитуса тип 2 чешће оболевају жене него мушкарци. У 2019. години од укупног броја пријављених новооболелих од дијабетеса, 50,2% су биле особе женског, a 49,8% мушког пола. Највећи број новооболелих од дијабетеса тип 2 регистрован је у узрасту 50-59 година, док се први новооболели  региструју већ у узрасту од 20-30 година.

Према подацима Института за јавно здравље Србије у Јужнобанатском округу је у 2018.године од дијабетеса мелитуса преминула 121 особа, што је 8,3% мање него у 2017.години  и 6,8% више него на петогодишњем просеку умрлих.

ТАБЕЛA -број оболелих у округу 

Овогодишња тема Светског дана борбе против дијабетеса је: „МЕДИЦИНСКА СЕСТРА И ДИЈАБЕТЕС“ и има за циљ подизање свести о кључној улози коју медицинске сестре имају у пружању подршке људима који живе са дијабетесом.

Медицинска сестра учествује у:

  • Промовисању здравог начина живота
  • Превенцији дијабетеса – смањењу или уклањању фактора ризика за дијабетес тип 2
  • Раном дијагностиковању дијабетеса како би се обезбедило брзо лечење
  • Пружању обуке за самоконтролу дијабетеса
  • Психолошку подршку особама са дијабетесом ради спречавања компликација.

Особе које живе са дијабетесом суочавају се са бројним изазовима, те је за подршку оболелима од кључне важности едукација, оспособљавање и стицање вештина медицинских сестара и препознавање важности улагања у образовање и обуку сестара. Како број особа које живе са дијабетесом расте широм света, улога медицинских сестара и других здравствених радника постаје све важнија у контроли ове болести.

Према подацима Светске здравствене организације:

  • Медицинске сестре чине 59% здравствених радника.
  • Глобални недостатак медицинских сестара у 2018. години био је 5,9 милиона а 89% тог недостатка концентрисано је у неразвијеним и земљама у развоју.
  • Број едукованих и запослених медицинских сестара треба да расте за 8% годишње да би се превазишли алармантни недостаци у професији до 2030. године.

Светска здравствена организација процењује да укупна инвестиција потребна за постизање циљева зацртаних у Циљевима одрживог развоја  до 2030. године износи 3,9 билиона долара – од чега би 40% требало да буде посвећено улагању у здравствени кадар. Такво улагање такође утиче и на друге циљеве одрживог развоја, на искорењивање сиромаштва, обезбеђивање инклузивног и равноправног образовања, постизање родне равноправности кроз запошљавање и оснаживање жена и промовисање одрживог и инклузивног економског раста.

Обзиром да су особе са дијабетесом једна од најугроженијих група становништва када је у питању оболевање, али и настанак компликација изазваних вирусом COVID-19, требало би да посебно обрате пажњу и заштите се од инфекције поштујући све мере предострожности.

ПРОЦЕНА РИЗИКА ЗА ОБОЉЕВАЊЕ упитник

 

Ostavite odgovor