Превентивне мере у борби против новог корона вируса су кључне. Најефикасније је:

  • често прање руку топлом водом и сапуном најмање 20 секунди
  • прање средством на бази алкохола ако нису доступни вода и сапун
  • избегавање додиривања очију, носа и уста
  • респираторна хигијена-кијање, кашљање у лакат или марамицу коју треба након тога бацити и руке опрати топлом водом и сапуном
  • одржавање социјалне дистанце од 2 метра од друге особе

Употреба личне заштитне опреме у општој популацији се односи на особе које имају респираторне смптоме и оне које су позитивне на COVID-19 -оне треба да носе медицинске маске, а онда и све друге које бораве у затвореном простору.

 Особе без симптома не морају да носе маске било ког типа. Ношење медицинске маске може довести до личног осећаја сигурности и погрешног закључка да није потребно примењивати превентивне мере, што се не сме догодити.

Личну заштитну опрему треба након употребе одложити у одговарајући контејнер за отпад, а руке треба темељно опрати пре и после коришћења заштитне опреме.

Посета оболелима је забрањена. Ако особа ипак мора да уђе у просторију са COVID-19 пацијентом, треба да има јасне инструкције како да употреби и након употребе одложи личну заштитну опрему.

 Када се користе безконтактни термометри, термалне камере и када се спроводи ограничена опсервација и испитивање, треба одржавати просторну дистанцу од 2 метра.

Препоруке за ношење личне заштитне опреме

 

Ostavite odgovor