„Вакцине штите“  

Имајући у виду значај имунизације и иницијативе Светске здравствене организације (СЗО) која датира од октобра 2005. године, са циљем повећања обухвата имунизацијом јачањем уверења о потреби заштите сваког детета од болести које се могу спречити вакцинацијом oве године обележава се дванаеста по реду недеља имунизације у Европском региону СЗО, од  24. до 30. aприла 2017. године, под слоганом “Вакцине штите“ и учешће су узеле све земље региона, као и глобално, са фокусом на повећање обухвата усмеравањем пажње и повећањем свести о значају имунизације у вулнерабилним групама.

Недеља имунизације у Европском региону је иницијатива која је координирана од стране Регионалне канцеларије СЗО за Европу у сарадњи са земљама чланицама и партнерима у циљу повећања обухвата и изградњи позитивних ставова у вези неопходности имунизације. Имунизација је резултат колективне одговорности. Учините све да Ви и чланови Ваше породице будете правовремено и потпуно вакцинисани.

Центар за превенцију и контролу болести Завода за јавно здравље Панчево, заједно са координаторима имунизације и сарадницима мреже осам домова здравља, две опште болнице и три специјалне болнице реализовао је низ тимских активности током свих ових година – ревизијом вакциналних картона, пружањем стручно-методолошке помоћи свим учесницима у извођењу имунизације  и изграђеним порукама о имунизацији ка медијима, здравственим радницима, доносиоцима одлука и општој популацији, допринео усвајању знања и изградњи позитивних ставова ка имунизацији.

 Имунизација је једна од најуспешнијих јавно здравствених иницијатива. Имунизацијом се превенирају болести, компликације и смртни исходи од вакцинама превентабилних болести укључујући рак грлића материце, дифтерију, хепатитис Б, морбиле, заушке, велики кашаљ, запаљење плућа, дечију парализу, проливе изазване ротавирусом, рубелу и тетанус.

Сваке године се региструје 2-3 милиона смртних исхода од дифтерије, тетануса, великог кашља и малих богиња код  невакцинисаних лица,  а највише код деце испод 5 година живота.  Процењује се да сваке године остане невакцинисано 18,7 милиона деце у свету, основним вакцинама према проширеном програму имунизације. Имунизација је допринела искорењивању великих богиња и доприноси искорењивању  дечије парализе.

Дечја парализа и мале богиње

 Епидемиолошка ситуација морбила 

Превентабилне болести и вакцинација у Јужнобанатском округу

Драматичан пад оболевања од вакцина превентабилних болести доводи у позицију неке заразне болести да се оне сматрају делом прошлости у Европи. Насупрот томе, близу милион особа у Европском региону СЗО није вакцинисано основим вакцинама и болести које се могу превенирати вакцинацијом континуирано изазивају оболевање, компликације/ секвеле и чак смртне исходе.

У претходним годинама, земље Европског региона су суочене са епидемијама  малих богиња, рубеле, заушака које се јављају код осетљиве популације која није вакцинисана или није вакцинисана на време. Како заразне болести не познају границе епидемије се шире из земље у земљу.

 Имунизација мора бити приоритет због 7 кључних разлога:

  1. Имунизација спашава животе
  2. Имунизација је основно право, али није доступно свима
  3. Епидемије представљају озбиљне претње
  4. Заразне болести могу да изазову смртни исход
  5. Заразне болести се могу контролисати и одстранити
  6. Имунизација је исплатива јавно здравствена мера
  7. Деци у здравственим системима треба обезбедити безбедну, ефективну, доступну и ефикасну вакцину

Добро функционисање имунизационог система је један од кључних елемената за снажан здравствени систем и припрема земље за будуће јавно здравствене изазове. Обухват имунизацијом је један од индикатора доступности  примарне здравствене заштите и  процене капацитета здравственог система

Пошто епидемије малих богиња и импортовање дивљег вируса дечије парализе представљају и даље заједничке претње у области заразних болести које се могу спречити имунизацијом за земље Европског региона СЗО, неопходно је интензивирати све активности предвиђене плановима активности на одржавању статуса одржавања земље без полиомијелитиса и елиминације  малих богиња у Републици Србији.

Вакцине су временом постале жртве свога успеха, јер се не “виде“ оболели од тих болести, већ само они који нису имали прилику да оболе, јер су вакцинисани.

Достизање и одржавање колективног имунитета популације против  заразних болести вакцинацијом је суштина заједничких напора у свим земљама света.

Корисни линкови:

СЗО 

Контрола болести

 

Ostavite odgovor