Овогодишња кампања се обележава од 15. до 21. маја 2017. године под слоганом „Осмехни се здраво”, а спроводе је Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” са мрежом института/завода за јавно здравље и Стоматолошким факултетом Универзитета у Београду.

Циљ кампање  »XXVII  Недеље здравља уста и зуба«  је информисање и стицање знања, формирање исправних ставова и понашања појединаца у вези са очувањем и унапређењем здравља уста и зуба популације, а посебно деце и младих.

Мере заштите зуба треба спроводити током читавог живота почевши и пре ницања зуба, тј. током трудноће.

Опште препоруке за очување оралног здравља су:

  • Одржавање адекватне хигијене што подразумева редовно прање зуба ујутро и увече као после сваког оброка и коришћење конца за зубе
  • Смањење уноса шећера и избалансирана исхрана
  • Коришћење заштитне опреме за спортске активности и придржавање прописаних мера безбедности у саобраћају
  • Безбедно физичко окружење
  • Посете стоматологу ради редовне контроле, уклањање зубног каменца од стране стоматолога
  • Престанак или смањење конзумирања алкохола
  • Престанак пушења

Као и претходних година, у оквиру кампање Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у сарадњи са мрежом института/завода за јавно здравље реализује конкурс за литерарни састав и ликовни рад у оквиру XXVII Недеље здравља уста и зуба 2017. године на тему: „ОСМЕХНИ СЕ ЗДРАВО“.

Конкурс је намењен деци у вртићима и ученицима основних школа у Републици Србији. Циљ конкурса је да се подстакне здравствено васпитни рад у вртићима и основним школама на тему оралног здравља и едукују деца о значају и начинима очувања здравља уста и зуба.

По три најбоља ликовна рада у категорији предшколски узраст и по три најбоља литерарна и ликовна рада у категорији ученика – узраст I – IV разред основне школе и V-VIII разред основне школе, вртићи и школе могу да доставе Заводу за јавно здравље Панчево, Пастерова 2, 26000 Панчево, са назнаком  »За конкурс XXVII  Недеља здравља уста и зуба« до 10. маја 2017. године.

Оставите одговор