Ovogodišnja kampanja se obeležava od 15. do 21. maja 2017. godine pod sloganom „Osmehni se zdravo”, a sprovode je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” sa mrežom instituta/zavoda za javno zdravlje i Stomatološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Cilj kampanje  »XXVII  Nedelje zdravlja usta i zuba«  je informisanje i sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca u vezi sa očuvanjem i unapređenjem zdravlja usta i zuba populacije, a posebno dece i mladih.

Mere zaštite zuba treba sprovoditi tokom čitavog života počevši i pre nicanja zuba, tj. tokom trudnoće.

Opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja su:

  • Održavanje adekvatne higijene što podrazumeva redovno pranje zuba ujutro i uveče kao posle svakog obroka i korišćenje konca za zube
  • Smanjenje unosa šećera i izbalansirana ishrana
  • Korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti i pridržavanje propisanih mera bezbednosti u saobraćaju
  • Bezbedno fizičko okruženje
  • Posete stomatologu radi redovne kontrole, uklanjanje zubnog kamenca od strane stomatologa
  • Prestanak ili smanjenje konzumiranja alkohola
  • Prestanak pušenja

Kao i prethodnih godina, u okviru kampanje Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u saradnji sa mrežom instituta/zavoda za javno zdravlje realizuje konkurs za literarni sastav i likovni rad u okviru XXVII Nedelje zdravlja usta i zuba 2017. godine na temu: „OSMEHNI SE ZDRAVO“.

Konkurs je namenjen deci u vrtićima i učenicima osnovnih škola u Republici Srbiji. Cilj konkursa je da se podstakne zdravstveno vaspitni rad u vrtićima i osnovnim školama na temu oralnog zdravlja i edukuju deca o značaju i načinima očuvanja zdravlja usta i zuba.

Po tri najbolja likovna rada u kategoriji predškolski uzrast i po tri najbolja literarna i likovna rada u kategoriji učenika – uzrast I – IV razred osnovne škole i V-VIII razred osnovne škole, vrtići i škole mogu da dostave Zavodu za javno zdravlje Pančevo, Pasterova 2, 26000 Pančevo, sa naznakom  »Za konkurs XXVII  Nedelja zdravlja usta i zuba« do 10. maja 2017. godine.

Ostavite odgovor