Svetski dan zaštite životne sredine   je međunarodni dan zaštite životne sredine. Predvođen Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu  (UNEP – United Nation Environment Programme ) ovaj dan se obeležava svake godine od 1973. godine.
Domaćin Svetskog dana zaštite životne sredine 2022. godine je Švedska. „ Samo jedna je zemlja “ je slogan kampanje, sa fokusom na „Živeti održivo u harmoniji sa prirodom“.

Svetski dan zaštite životne sredine opisuje se kao „globalna platforma za inspirisanje pozitivnih promena“ od strane Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP – United Nation Environment Programme ).Ovo je sada najveći globalni ekološki događaj, u kojem učestvuju milioni ljudi u više od 150 zemalja . Ideja je da se uključe vlade, gradovi i zajednice, preduzeća, civilno društvo, škole, poznate ličnosti, u podizanju svesti i obeležavanju ekoloških akcija. Svetski dan zaštite životne sredine 2022. godine, čiji je domaćin Švedska, vodi kampanju za kolektivnu, akciju na globalnom nivou za proslavu, zaštitu i obnovu naše planete, podstičući sve, svuda, da žive održivo i preduzmu mere protiv klimatske krize.

Ove godine se navršava 50 godina od prvog globalnog samita o životnoj sredini konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini koja je održana u Stokholmu 1972. godine i koja je dovela do osnivanja UNEP-a .  UNEP ukazuje da je, uprkos nizu klimatskih sporazuma, napredak ka zaustavljanju klimatskih promena i dalje suviše spor i da pojedinci i civilno društvo moraju da igraju ključnu ulogu u podizanju svesti i podsticanju vlada i privatnog sektora da izvrše promene velikih razmera.

Neosporive činjenice

  • Čovečanstvo troši svetske resurse brže nego što se prirodno mogu oporaviti
  • Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, je globalni događaj kojim se proslavlja i podstiče akcija protiv klimatske krize.
  • Troškovi klimatske adaptacije u zemljama u razvoju sada se procenjuju na 500 milijardi dolara godišnje.
  • Emisija ugljendioksida će morati da se prepolovi do 2030. godine, kako bi se izbeglo povećanje temperature od 2,7°C i više do kraja veka.
Ostavite odgovor