Здравствено стање одраслог становништва Јужнобанатског округа  карактерише обољевање од кардиоваскуларних болести и болести система за дисање, а стопе морбидитета код болести система крвотока показују тенденцију раста посматрано уназад  седам година, док је стопа обољевања у паду код болести система за дисање. Прва од десет најчешћих болести је повишен крвни притисак непознатог узрока. Поред ове, значајно место у обољевању одраслих заузимају болести мишићно-коштаног система и болести жлезда са унутрашњем лучењем, исхране и метаболизма, са високом стопом обољевања од шећерне болести, која је такође у  порасту.

Обољевање предшколске деце у Јужнобанатском округу карактерише обољевање од  болести система за дисање и  обољевање од заразних и паразитарних болести. Стопа морбидитета од заразних и паразитарних болести је у порасту,  док је стопа обољевања код болести система за дисање у паду у седам последњих година. На четвртом месту у обољевању предшколске деце налазе се симптоми, знаци и патолошки клинички и лабораторијски налази чија је стопа такође у порасту.

Водеће место у обољевању школске деце у Јужнобанатском округу имају болести система за дисање; најчешће дијагнозе у оквиру ове групе болести су акутне упале ждрела и тонзила, чија стопа обољевања се смањује посматрано шест година уназад. На високом четвртом месту су повреде, тровања и последице деловања спољних фактора. У првих пет група болести у морбидитету школске деце, као и код предшколског узраста налазе се симптоми, знаци и патолошки клинички и лабораторијски налази. Овај податак индиректно говори да је неопходно побољшати квалитет рада у здравственој заштити школске деце.

Обољевање жена у Јужнобанатском округу карактеришу три најчешће групе болести, и то болести мокраћно-полног система, тумори и болести везане за трудноћу, порођај и бабиње. Стопе морбидитета код ове три групе су у опадању у односу на 2009. годину. Најчешће дијагнозе болести су запаљења женских карличних органа, поремећаји менструације и болести климактеријума.

У морталитету становништва Јужнобанатског округа као и током 2014. године водеће место имају болести система крвотока и тумори на другом месту. У 2015. години болести система за дисање заузимају треће место, као и у 2013. години, а током 2011. године су заузимале пето место. Стопа морталитета код болести система крвотока  показује тенденцију смањивања током последњих седам година, док стопа умирања код осталих водећих група болести расте.

Анализа здравственог стања становништва Јужнобанатског округа 2009.-2015. године:

анализа-здравственог-стања-јб-округа-2009-2015

Ostavite odgovor