21-24.04.2018. у Мадриду је одржан 28. Европски конгрес клиничких микробиолога и инфектолога (ECCMID) .  ECCMID је најважнији конгрес о заразним болестима, контроли инфекција и клиничкој микробиологији чији научни програм обухвата едукације и презентације кроз  предавања, радионице, усмене и постер презентације.

Са посебним задовољством и поносом истичемо да је рад наше колегинице др Јелене Минић Васић специјалисте микробиологије са паразитологијом био део овако значајног стручног скупа, те се кроз рад  Mycoplasma hominis and Ureaplasma urealyticum in women of reproductive age, који је презентовала др Јелена Минић Васић, Европском конгресу представио и Завод за јавно здравље Панчево. Рад је имао за циљ да прикаже број позитивних резултата међу тестираним женама које су у репродуктивном периоду живота, расподелу према разлогу посете  лекару и према годинама пацијенткиња. Представљена је и антибиотска осетљивост изолованих сојева. Рад је наишао на велико интересовање учесника, који су бројним питањима и дискусијом, указали на сличности и разлике у раду и интерпретацији добијених резултата у својим земљама и изразили жељу за будућу сарадњу и контакт  са микробиолошком лабораторијом Завода.

Конгрес је посетило преко 12500 специјалиста из око 130 земаља, а са поносом можемо рећи да је и рад Завода за јавно здравље Панчево био део те приче и да је наишао на уважавање колега из читаве Европе.

Ostavite odgovor