Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine Zavod za javno zdravlje Pančevo organizovao je čitave sedmice aktivnosti vezane za promociju zdravog života u zdravoj životnoj sredini pod sloganom Povratak prirodi.

Sve aktivnosti bile su deo Međunarodnog bijenala umetničkog dečjeg izraza BUDI koje se odvija u Pančevu od 15.05-15.06.2019.

4.juna u OŠ „Branko Radičević“ Pančevo u saradnji sa Centrom za promociju nauke iz Beograda otvorena je izložba INTELIGENCIJA BILJAKA u želji da đaci našeg grada ovom zanimljivom interaktivnom izložbom bliže upoznaju živi svet biljaka  i dožive ovaj svet upoznajući čula biljaka. Izložba je otvorena do 12.juna kako bi što veći broj škola organizovao posetu svojih đaka ovoj izložbi.

U nastavku u OŠ „Branko Radičević“  održana je radionica za učenike 5-8.razreda pod nazivom KOJE JE BOJE VAZDUH (u saradnji sa Regionalnim centrom za talente „Mihajlo Pupin“i Botaničkom baštom Jevremovac) sa idejom da se đaci upoznaju sa odlikama vazduha, kako se može ispitati kvalitet vazduha i kako posmatranjem lišajeva i drugih bioindikatora u prirodi možemo sami otkriti mnogo toga o čistoći vazduha.

Na samoj  radionici deci  je pokazano kako se pumpama uzorkuje vazduh u apsorpcione rastvore, kako oni postaju obojeni u zavisnosti od zagađujućih materija u vazduhu, kako se ovo zagađenje meri, šta su automatske stanice i kako funkcionišu. Polaznici Centra za talente pokazali su kolekciju lišajeva i prigodnom prezentacijom objasnili kako lišajevi i drugi bioindikatori reaguju na prisustvo/odsustvo zagađenja, a  čitava priča pokazana je u holu škole gde su učenici mogli da vide izložbu Inteligencija biljaka.

   

Od 18.30 časova istog dana (4.juni) u foajeu Kulturnog centra Pančevo, u saradnji sa Foto savezom Srbije i Kulturnim centrom Pančevo,  svečano je otvorena Deveta izložba ekološki angažovanih fotografija Objektivom kroz svet oko nas, koja ove godine imala temu POVRATAK PRIRODI. Uz bogat kulturno-umetnički program (Hor Raspevano srce iz Vršca, predškolci vrtića Bambi Pančevo, KUD Dobrivoje Putnik Pančevo, glumac Ateljea 212 Miroslav Žužić, selektor izložbe Miroslav Predojević, Otvoreni atelje vajanja Ivane Krumes Rakidžić) svečano su uručene nagrade za najbolje fotografije po izboru selektora Foto saveza Srbije. Izložba je otvorena do 15.juna.

   

U sredu 5.juna od 12 časova u Eko paviljonu Narodne bašte u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom Beograd, organizovali smo  radionicu za decu pod nazivom PAUCI I JOŠ PONEŠTO, gde su se deca upoznala sa važnošću insekata u prirodi, njihovom ulogom, otkuda strah od insekata i paukova, upoznali su se za živim primerkom vrste Chilobrachys fimbriatus, imali kviz o naučenome na radionice uz nagrade prigodna izdanja Prirodnjačkog muzeja,  i pravili lutkice u obliku ovih malih bića.

Radionicu vodile kustosi Prirodnjačkog muzeja Beograd (Dragana Vukićević i Sanja Alaburić) i Mirjana Ostojin (Zavod za javno zdravlje Pančevo). Prisutno 76 dece trećeg i četvrtog razreda.

U subotu 8.juna u gradskom parku u  saradnji sa Udruženjem pčelara i Kućom zdravlja Olea održana je radionica ŠTA PČELE ŽELE sa željom da deci približimo važnu činjenicu da na našoj planeti nema života bez pčela, pokazali smo šta pčelari rade, gde to pčele kriju med to jest kako izgleda košnica iznutra, šta sve od pčelinjih proizvoda koristimo u svakodnevnom životu, a onda smo praviti male kozmetičke preparate (labela i sapune) i zdrave užine na bazi meda.

Radionicu vodili Vojkan Milutinović (Udruženje pčelara), Danijela Amidžić (farmaceut), Jamina Mitrevski (nutricionista, Kuća zdravlja Olea) i Mirjana Ostojin (spec.sanitarne hemije Zavod za javno zdravlje Pančevo)

ZAHVALJUJEMO SE SVIM SARADNICIMA, A POSEBNO DECI NA VELIKOM INTERESOVANJU, RADOZNALOSTI  I ŽELJI DA UČE.

Ostavite odgovor