Поводом Светског дана заштите животне средине Завод за јавно здравље Панчево организовао је читаве седмице активности везане за промоцију здравог живота у здравој животној средини под слоганом Повратак природи.

Све активности биле су део Међународног бијенала уметничког дечјег израза БУДИ које се одвија у Панчеву од 15.05-15.06.2019.

4.јуна у ОШ „Бранко Радичевић“ Панчево у сарадњи са Центром за промоцију науке из Београда отворена је изложба ИНТЕЛИГЕНЦИЈА БИЉАКА у жељи да ђаци нашег града овом занимљивом интерактивном изложбом ближе упознају живи свет биљака  и доживе овај свет упознајући чула биљака. Изложба је отворена до 12.јуна како би што већи број школа организовао посету својих ђака овој изложби.

У наставку у ОШ „Бранко Радичевић“  одржана је радионица за ученике 5-8.разреда под називом КОЈЕ ЈЕ БОЈЕ ВАЗДУХ (у сарадњи са Регионалним центром за таленте „Михајло Пупин“и Ботаничком баштом Јевремовац) са идејом да се ђаци упознају са одликама ваздуха, како се може испитати квалитет ваздуха и како посматрањем лишајева и других биоиндикатора у природи можемо сами открити много тога о чистоћи ваздуха.

На самој  радионици деци  је показано како се пумпама узоркује ваздух у апсорпционе растворе, како они постају обојени у зависности од загађујућих материја у ваздуху, како се ово загађење мери, шта су аутоматске станице и како функционишу. Полазници Центра за таленте показали су колекцију лишајева и пригодном презентацијом објаснили како лишајеви и други биоиндикатори реагују на присуство/одсуство загађења, а  читава прича показана је у холу школе где су ученици могли да виде изложбу Интелигенција биљака.

   

Од 18.30 часова истог дана (4.јуни) у фоајеу Културног центра Панчево, у сарадњи са Фото савезом Србије и Културним центром Панчево,  свечано је отворена Девета изложба еколошки ангажованих фотографија Објективом кроз свет око нас, која ове године имала тему ПОВРАТАК ПРИРОДИ. Уз богат културно-уметнички програм (Хор Распевано срце из Вршца, предшколци вртића Бамби Панчево, КУД Добривоје Путник Панчево, глумац Атељеа 212 Мирослав Жужић, селектор изложбе Мирослав Предојевић, Отворени атеље вајања Иване Крумес Ракиџић) свечано су уручене награде за најбоље фотографије по избору селектора Фото савеза Србије. Изложба је отворена до 15.јуна.

   

У среду 5.јуна од 12 часова у Еко павиљону Народне баште у сарадњи са Природњачким музејом Београд, организовали смо  радионицу за децу под називом ПАУЦИ И ЈОШ ПОНЕШТО, где су се деца упознала са важношћу инсеката у природи, њиховом улогом, откуда страх од инсеката и паукова, упознали су се за живим примерком врсте Цхилобрацхyс фимбриатус, имали квиз о наученоме на радионице уз награде пригодна издања Природњачког музеја,  и правили луткице у облику ових малих бића.

Радионицу водиле кустоси Природњачког музеја Београд (Драгана Вукићевић и Сања Алабурић) и Мирјана Остојин (Завод за јавно здравље Панчево). Присутно 76 деце трећег и четвртог разреда.

У суботу 8.јуна у градском парку у  сарадњи са Удружењем пчелара и Кућом здравља Олеа одржана је радионица ШТА ПЧЕЛЕ ЖЕЛЕ са жељом да деци приближимо важну чињеницу да на нашој планети нема живота без пчела, показали смо шта пчелари раде, где то пчеле крију мед то јест како изгледа кошница изнутра, шта све од пчелињих производа користимо у свакодневном животу, а онда смо правити мале козметичке препарате (лабела и сапуне) и здраве ужине на бази меда.

Радионицу водили Војкан Милутиновић (Удружење пчелара), Данијела Амиџић (фармацеут), Јамина Митревски (нутрициониста, Кућа здравља Олеа) и Мирјана Остојин (спец.санитарне хемије Завод за јавно здравље Панчево)

ЗАХВАЉУЈЕМО СЕ СВИМ САРАДНИЦИМА, А ПОСЕБНО ДЕЦИ НА ВЕЛИКОМ ИНТЕРЕСОВАЊУ, РАДОЗНАЛОСТИ  И ЖЕЉИ ДА УЧЕ.

Ostavite odgovor