Svetski dan voda 22. mart obeležava se ove godine pod sloganom „Priroda – za vodu“. U centar pažnje dospeo je povratak prirodi i prirodnim rešenjima za otklanjanje najvećih izazova i problema savremenog sveta. Kako da smanjimo poplave, suše i zagađenja vode? Nizom manifestacija širom sveta afirmiše se jedinstven odgovor na ovo pitanje: koristeći materije i rešenja koji već postoje u prirodi.

Kampanja „Odgovor je u prirodi“ afirmiše niz „zelenih tehnologija“, ali i neka jednostavna rešenja, poput pošumljavanja, obnavljanja močvarnih područja, uravnoteženja ciklusa kruženja vode.. Kako je najavljeno, krunski događaj će biti lansiranje Dekade „Voda za održivi razvoj 2018 – 2028“ na sednici Generalne skupštine Organizacije ujedinjenih nacija, 22. marta. Očekuje se da će predstojeća  decenija progresa u oblasti vode za piće i sanitacije doprineti unapređenju saradnje, partnerstva i razvojnih kapaciteta koji će omogućiti ostvarivanje ciljeva svetske organizacije u ovoj oblasti.

Svaka kap vode je na beskrajnom putovanju kroz nebo, tlo i potoke … kroz naše živote … i nazad u prirodu. Na mnogim mestima, naša okolina je oštećena, ostavljajući nas sa zagađenom vodom ili bez vode.

Da li znate da 80% svih otpadnih voda se ne prerađeno vraća u reke?!

Priroda je zelena laboratorija. Sistem koji nas snabdeva vodom. Voda nam omogućava da  živimo, rastemo,  uspevamo i trajemo.

Zdrava šuma i polja sprečavaju otpuštanje hemikalija u zemljišta i reke. Jezera, močvarna područja i poplavne ravnice čuvaju, prečišćavaju i kontrolišu vodu.

Da li znate da je 2/3 šuma oštećeno, uništeno?!

Na ovaj Svetski dan voda, pozivamo vas da istražite rešenja zasnovana na prirodi zarad očuvanja zdravlja, života i rešavanja svih izazova u oblasti voda.

Odgovor je uvek u samoj prirodi.

http://worldwaterday.org/world-water-day-animation/

Ovogodišnji svetski dan voda prilika je da se podsetimo i poradimo na opštoj svesti građana o suživotu u slivu reke Dunav, kao i održivom korišćenju ovog velikog vodnog resursa. Kako su mališani  uvek najbolji slušaoci, ali i kritičari koji znaju da primete šta nije dobro i šta treba menjati, i žele da uče, u saradnji sa OŠ „Đura Jakšić“ Pančevo organizujemo čas prirode i društva za učenike trećeg i četvrtog razreda po edukativnom programu ,,Dunavska kutija” (Danube Box) namenjenom deci uzrasta od 9-12 godina, a koji je nastao iz projekta ,,Partnerstvo za zeleni Dunav” Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine – Republičke direkcije za vode i Evropske unije.

Želja nam je da najmlađa populacija nauči nešto o slivu reke Dunav, različitostima i sličnostima ove reke na njenom putu od izvora do ušća,  značaju njenog očuvanja i održivog korišćenja.Zahvaljujući najsavremenijim nastavnim sredstvima koja poseduje ova škola i edukovanom učiteljskom kadru, prigodnom prezentacijom upoznaćemo ih sa geografijom, istorijom i biologijom reke Dunav, a praktično – malim ogledima pokazati zašto je važno da čuvamo i ne zagađujemo reke. Na kraju ćemo se poigrati i preslišati šta smo naučili multimedijalnim kvizom.

Pokazaćemo da nastava može biti i treba da bude itekako zanimljiva i savremena i obeležiti jedan veoma značajan dan u ekološkom kalendaru – Svetski dan voda.

Ostavite odgovor