Светски дан вода 22. март обележава се ове године под слоганом „Природа – за воду“. У центар пажње доспео је повратак природи и природним решењима за отклањање највећих изазова и проблема савременог света. Како да смањимо поплаве, суше и загађења воде? Низом манифестација широм света афирмише се јединствен одговор на ово питање: користећи материје и решења који већ постоје у природи.

Кампања „Одговор је у природи“ афирмише низ „зелених технологија“, али и нека једноставна решења, попут пошумљавања, обнављања мочварних подручја, уравнотежења циклуса кружења воде.. Како је најављено, крунски догађај ће бити лансирање Декаде „Вода за одрживи развој 2018 – 2028“ на седници Генералне скупштине Организације уједињених нација, 22. марта. Очекује се да ће предстојећа  деценија прогреса у области воде за пиће и санитације допринети унапређењу сарадње, партнерства и развојних капацитета који ће омогућити остваривање циљева светске организације у овој области.

Свака кап воде је на бескрајном путовању кроз небо, тло и потоке … кроз наше животе … и назад у природу. На многим местима, наша околина је оштећена, остављајући нас са загађеном водом или без воде.

Да ли знате да 80% свих отпадних вода се не прерађено враћа у реке?!

Природа је зелена лабораторија. Систем који нас снабдева водом. Вода нам омогућава да  живимо, растемо,  успевамо и трајемо.

Здрава шума и поља спречавају отпуштање хемикалија у земљишта и реке. Језера, мочварна подручја и поплавне равнице чувају, пречишћавају и контролишу воду.

Да ли знате да је 2/3 шума оштећено, уништено?!

На овај Светски дан вода, позивамо вас да истражите решења заснована на природи зарад очувања здравља, живота и решавања свих изазова у области вода.

Одговор је увек у самој природи.

http://worldwaterday.org/world-water-day-animation/

Овогодишњи светски дан вода прилика је да се подсетимо и порадимо на општој свести грађана о суживоту у сливу реке Дунав, као и одрживом коришћењу овог великог водног ресурса. Како су малишани  увек најбољи слушаоци, али и критичари који знају да примете шта није добро и шта треба мењати, и желе да уче, у сарадњи са ОШ „Ђура Јакшић“ Панчево организујемо час природе и друштва за ученике трећег и четвртог разреда по едукативном програму ,,Дунавска кутија” (Danube Box) намењеном деци узраста од 9-12 година, а који је настао из пројекта ,,Партнерство за зелени Дунав” Министарства пољопривреде и заштите животне средине – Републичке дирекције за воде и Европске уније.

Жеља нам је да најмлађа популација научи нешто о сливу реке Дунав, различитостима и сличностима ове реке на њеном путу од извора до ушћа,  значају њеног очувања и одрживог коришћења.Захваљујући најсавременијим наставним средствима која поседује ова школа и едукованом учитељском кадру, пригодном презентацијом упознаћемо их са географијом, историјом и биологијом реке Дунав, а практично – малим огледима показати зашто је важно да чувамо и не загађујемо реке. На крају ћемо се поиграти и преслишати шта смо научили мултимедијалним квизом.

Показаћемо да настава може бити и треба да буде итекако занимљива и савремена и обележити један веома значајан дан у еколошком календару – Светски дан вода.

Ostavite odgovor