“Нада, опоравак и наука за поремећаје у исхрани”

Овогодишњи слоган Светског дана поремећаја у исхрани “Нада, опоравак и наука за поремећаје у исхрани”, наглашава тему кампање “Девет истина о поремећајима  у исхрани” – произашле из рада комитета Академије за поремећаје у исхрани, на основу разматрања уобичајених предрасуда, а које је формулисала светски позната истраживачица др Синди Булик са Универзитета Северна Каролина. Она их је преформулисала у истине, које су додатно укорењене у научним истраживањима и клиничким схватањима поремеćаја у исхрани.

Девет истина о поремећајима у исхрани:

Истина #1: Многи људи са поремећајима у исхрани изгледају здраво, али уствари могу бити озбиљно оболели.

Истина #2: Породице не треба окривљивати, оне могу бити најбољи савезници пацијената и пружалаца услуга у лечењу.

Истина #3: Дијагноза поремећаја у исхрани је својеврсна криза здравља која ремети лично и породично функционисање.

Истина #4: Поремећаји у исхрани нису избор, већ озбиљне болести, под утицајем биолошке природе.

Истина #5: Поремећаји у исхрани погађају људе без обзира на пол, узраст, расу, етничку припадност, облик и тежину тела, сексуалну оријентацију и социо-економски статус.

Истина #6: Поремећаји у исхрани носе повећан ризик од самоубиства и медицинских компликација.

Истина #7: Генетско наслеђе и окружење играју важну улогу у развоју поремећаја у исхрани.

Истина #8: Гени, сами по себи, не предвиђају ко ће развити поремећаје у исхрани.

Истина #9: Потпуни опоравак од поремећаја у исхрани је могућ. Рано откривање и интервенција су важни.

Иницијатива за борбу против поремећаја у исхрани је намењена људима који их имају, њиховим породицама и здравственим радницима који их подржавају.

Поремећаји у исхрани су широк спектар ментално условљених стања која узрокују нефизиолошке навике у исхрани повезане са опсесијом храном, телесном масом или обликом тела.

Обележавање има за циљ повећање глобалне свести о овим поремећајима, ширење тачних информација, искорењивање предрасуда и залагање за ресурсе и промену здравствене политике.

Процењује се да је широм света преко 70 милиона људи погођено поремећајима у исхрани, укључујући анорексију, булимију, поремећај преједања и друге специфичне поремећаје у исхрани, попут орторексије, бигорексије и др.

Поремећаји у исхрани имају ДРУГУ НАЈВЕЋУ СТОПУ СМРТНОСТИ од било које психијатријске болести.

Поремећаји у исхрани погађају људе без обзира на пол, сексуалну оријентацију, узраст, социоекономски слој, способност, расу и етничку припадност.

Добра вест је да када се лече РАНО и правилно, поремећаји у исхрани имају највећу и најбржу стопу опоравка!

У Заводу за јавно здравље Панчево, при Центру за хигијену и хуману екологију, постоји Саветовалиште за исхрану.

Саветовалиште за исхрану:

  • Намењено је здравим и болесним људима;
  • Ради четвртком од 8 – 12 часова;
  • При првој посети саветовалишту потребно је понети следећу документацију: здравствену књижицу и упут изабраног лекара, документацију о досадашњим обољењима и лечењу, лабораторијске анализе (крвна слика, седиментација, гликемија, уреа, креатинин, фибриноген, АСТ, АЛТ, гама-ГТ, холестерол-ХДЛ и ЛДЛ, триглицериди, урин и друге лабораторијске анализе значајне за здравствено стање); За децу до 18 година недељни дневник исхране.

Услуге саветовалишта

Приликом првог прегледа:

  • Узимање анамнезе – породичне, личне и анамнезе исхране
  • Антропометријска мерења (телесна маса, висина, одређивање процента масне масе тела, обим струка и кука, обим надлактице)
  • Израчунавање ИТМ, БМИ, ЕП
  • Одређивање медицинске нутритивне терапије и упознавање са принципима правилне исхране врши се после испитивања стања ухрањености, клиничког и лабораторијског прегледа
  • Израда дијете за пацијента Саветовалишта за исхрану – први пут

Приликом контролног прегледа:

  • Поновљена антропометријска мерења у цију утврђивања ефикасности прописаног режима исхране
  • Корекција дијете за пацијента Саветовалишта за исхрану– контролни долазак
  • Израда једнодневне и вишедневне дијете исхране за разне категорије здравих и болесних људи (са нутритивним факторима ризика – гојазност, потхрањеност, дијабетес, анемије, хипертензија, дислипидемије и други поремећаји здравља који се могу спречити или кориговати одговарајућим дијететским режимима)

НЕ ПОСТОЈИ ТАЈНА ПОСТИЗАЊА И ОДРЖАВАЊА ПОЖЕЉНЕ ТЕЛЕСНЕ МАСЕ, ПОТРЕБНО ЈЕ ХРАНИТИ СЕ У СКЛАДУ СА ПРИНЦИПИМА ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ И БИТИ ФИЗИЧКИ АКТИВАН.

Извори:

https://izjzv.org.rs/?lng=&cir=&link=3-15-4176

https://www.worldeatingdisordersday.org/about/

Оставите одговор