“Нада, опоравак и наука за поремећаје у исхрани”
Овогодишњи слоган Светског дана поремећаја у исхрани “Нада, опоравак и наука за поремећаје у исхрани”, наглашава тему кампање “Девет истина о поремећајима у исхрани” – произашле из рада комитета Академије за поремећаје у исхрани, на основу разматрања уобичајених предрасуда, а које је формулисала светски позната истраживачица др Синди Булик са Универзитета Северна Каролина. Она их је преформулисала у истине, које су додатно укорењене у научним истраживањима и клиничким схватањима поремеćаја у исхрани.
Девет истина о поремећајима у исхрани:
Истина #1: Многи људи са поремећајима у исхрани изгледају здраво, али уствари могу бити озбиљно оболели.
Истина #2: Породице не треба окривљивати, оне могу бити најбољи савезници пацијената и пружалаца услуга у лечењу.
Истина #3: Дијагноза поремећаја у исхрани је својеврсна криза здравља која ремети лично и породично функционисање.
Истина #4: Поремећаји у исхрани нису избор, већ озбиљне болести, под утицајем биолошке природе.
Истина #5: Поремећаји у исхрани погађају људе без обзира на пол, узраст, расу, етничку припадност, облик и тежину тела, сексуалну оријентацију и социо-економски статус.
Истина #6: Поремећаји у исхрани носе повећан ризик од самоубиства и медицинских компликација.
Истина #7: Генетско наслеђе и окружење играју важну улогу у развоју поремећаја у исхрани.
Истина #8: Гени, сами по себи, не предвиђају ко ће развити поремећаје у исхрани.
Истина #9: Потпуни опоравак од поремећаја у исхрани је могућ. Рано откривање и интервенција су важни.
Иницијатива за борбу против поремећаја у исхрани је намењена људима који их имају, њиховим породицама и здравственим радницима који их подржавају.
Поремећаји у исхрани су широк спектар ментално условљених стања која узрокују нефизиолошке навике у исхрани повезане са опсесијом храном, телесном масом или обликом тела.
Обележавање има за циљ повећање глобалне свести о овим поремећајима, ширење тачних информација, искорењивање предрасуда и залагање за ресурсе и промену здравствене политике.
Процењује се да је широм света преко 70 милиона људи погођено поремећајима у исхрани, укључујући анорексију, булимију, поремећај преједања и друге специфичне поремећаје у исхрани, попут орторексије, бигорексије и др.
Поремећаји у исхрани имају ДРУГУ НАЈВЕЋУ СТОПУ СМРТНОСТИ од било које психијатријске болести.
Поремећаји у исхрани погађају људе без обзира на пол, сексуалну оријентацију, узраст, социоекономски слој, способност, расу и етничку припадност.
Добра вест је да када се лече РАНО и правилно, поремећаји у исхрани имају највећу и најбржу стопу опоравка!
У Заводу за јавно здравље Панчево, при Центру за хигијену и хуману екологију, постоји Саветовалиште за исхрану.
Саветовалиште за исхрану:
- Намењено је здравим и болесним људима;
- Ради четвртком од 8 – 12 часова;
- При првој посети саветовалишту потребно је понети следећу документацију: здравствену књижицу и упут изабраног лекара, документацију о досадашњим обољењима и лечењу, лабораторијске анализе (крвна слика, седиментација, гликемија, уреа, креатинин, фибриноген, АСТ, АЛТ, гама-ГТ, холестерол-ХДЛ и ЛДЛ, триглицериди, урин и друге лабораторијске анализе значајне за здравствено стање); За децу до 18 година недељни дневник исхране.
Услуге саветовалишта
Приликом првог прегледа:
- Узимање анамнезе – породичне, личне и анамнезе исхране
- Антропометријска мерења (телесна маса, висина, одређивање процента масне масе тела, обим струка и кука, обим надлактице)
- Израчунавање ИТМ, БМИ, ЕП
- Одређивање медицинске нутритивне терапије и упознавање са принципима правилне исхране врши се после испитивања стања ухрањености, клиничког и лабораторијског прегледа
- Израда дијете за пацијента Саветовалишта за исхрану – први пут
Приликом контролног прегледа:
- Поновљена антропометријска мерења у цију утврђивања ефикасности прописаног режима исхране
- Корекција дијете за пацијента Саветовалишта за исхрану– контролни долазак
- Израда једнодневне и вишедневне дијете исхране за разне категорије здравих и болесних људи (са нутритивним факторима ризика – гојазност, потхрањеност, дијабетес, анемије, хипертензија, дислипидемије и други поремећаји здравља који се могу спречити или кориговати одговарајућим дијететским режимима)
НЕ ПОСТОЈИ ТАЈНА ПОСТИЗАЊА И ОДРЖАВАЊА ПОЖЕЉНЕ ТЕЛЕСНЕ МАСЕ, ПОТРЕБНО ЈЕ ХРАНИТИ СЕ У СКЛАДУ СА ПРИНЦИПИМА ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ И БИТИ ФИЗИЧКИ АКТИВАН.
Извори:
https://izjzv.org.rs/?lng=&cir=&link=3-15-4176
https://www.worldeatingdisordersday.org/about/
Оставите одговор