Ове године обележaвамо Светски дан менталног здравља 25.пут. Светска федерација менталног здравља овај дан обележава од 1992.године,  а све у циљу подизања свести о проблемима менталног здравља и мобилизације напора за боље ментално здравље људи.

Ментално здравље на радном месту је тема овогодишњег Светског дана менталног здравља. Проблеми менталног здравља повећавају одсуство запослених, смањују продуктивност на послу и стварају веће трошкове. Током наших живота у одраслом добу доста времена проводимо на радном месту. Наша искуства на радном месту cу један од фактора који одређују нашу укупну добробит. Послодавци и менаџери који су успоставили иницијативе за унапређење менталног здравља на послу видеће добитке не само у здрављу својих запослених већ и у њиховoj продуктивност. Негативано радно окружење, са друге стране, може да доведе до физичких и менталних здравствених проблема, штетне употребе недозвољених супстанци или алкохола, одсуствовањa сa посла и смањења продуктивности запослених.

Депресија и анксиозност су уобичајени ментални поремећаји који утичу на нашу способност за рад и продуктивност на послу. Глобално, више од 300 милиона људи у свету пати од депресије, водећег узрока инвалидитета. Више од 260 милиона људи живи са поремећајима анксиозности.  Многи од тих људи живе са оба поремећаја. Недавна студија Светске здравствене организације проценила je да депресија и анксиозност  коштају глобалну економију огромне суме новца сваке године због губитка радне продуктивности.

Поводом Светског дана здравља ове године се организију догађаји широм света и објављују текстови у медијима и на друштвеним мрежама #WorldMentalHealthDay.

добро ментално здравље

Ostavite odgovor