Svetski dan hepatitisa,  koji se obeležava širom sveta 28. jula ,ove godine se realizuje pod sloganom „Hepatitis. Vreme je za testiranje. Vreme je za lečenje. Vreme je za izlečenje

VIRUSNI HEPATITIS B (VHB)  i VIRUSNI HEPATITIS C (VHC)

Uzročnik bolesti i put prenošenja: Virus hepatita B – Hepadnavirus veličine 42 nm, Virus hepatita C – RNK virus . Zarazni su krv, pljuvačka, sperma, vaginalni sekret. Prenosi se nezaštićenim seksualnim kontaktom, ubodom na iglu koja je zaražena krvlju i telesnim tečnostima. Kontaminirane igle i špricevi su značajan put prenošenja za VHC – posebno među narkomanima, preko povređene kože i sluzokože koja dolazi u kontakt sa zaraženom krvlju i telesnim tečnostima. Vertikalna transmisija prilikom porođaja sa majke na dete je manje značajan put za VHC.

Znaci bolesti – podmukao početak od blagih do jakih simptoma, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, žutica (kod VHC u manjoj meri prisutna)

Zaštita – za VHB-vakcinacija. Korišćenje zaštite pri seksualnim odnosima. Nikada NE koristiti TUĐI lični pribor (makazice, brijače, pincete, grickalice za nokte, četkicu za zube), kao ni špric ni iglu koju je neko već koristio. Pirsing i tetovažu raditi isključivo u proverenim ustanovama.

Svetska zdravstvena organizacija je dala sledećih 10 ključnih  poruka povodom Svetskog dana hepatitisa 2018. godine:

  • Virusni hepatitisi B i C su glavni javnozdravstveni izazovi
  • Virusni hepatitisi B i C su uzroci primarnog hepatocelularnog karcinoma jetre
  • Pravovremeno testiranje i lečenje virusnih hepatitisa B i C može spasiti brojne živote
  • Virusni hepatitis uzrokuje druge bolesti i predstavlja ogroman ekonomski teret društvu i porodici
  • Virusni hepatitis je glavni ubica zbog nedostatka pažnje u svetu
  • Tokom proteklih 15 godina, sve više ljudi umire od posledica virusnih hepatitisa
  • Istovremeno,  javljaju se osobe koje su novoinficirane
  • Hepatitis ugrožava najranjivije
  • Hepatitis može biti sprečen, dijagnostikovan, tretiran i čak izlečen
  • Možete pomoći u eliminaciji hepatitisa

Jedanaest zemalja koje su odgovorne za skoro 50% globalnog opterećenja hroničnim virusnim hepatitisom su Brazil, Kina, Egipat, Indija, Indonezija, Mongolija, Mijanmar, Nigerija, Pakistan, Uganda i Vijetnam. Takođe, 17 zemalja koje imaju visoku učestalost virusnih hepatitisa B i C, a zajedno sa gore navedenim zemljama čine 70% globalnog opterećenja. To su Kambodža, Kamerun, Kolumbija, Etiopija, Gruzija, Kirgistan, Maroko, Nepal, Peru, Filipini, Sijera Leone, Južna Afrika, Tanzanija, Tajland, Ukrajina, Uzbekistan i Zimbabve.

U 2017. godini u Južnobanatskom okrugu virusni Hepatitisi B i virusni Hepatitis C zauzimaju četvrto mesto u ukupnom broju prijavljenih zaraznih bolesti. Prijavljeno je 36 obolelih osoba, što je 19,45% više nego 2016. godine (29) i više 20% u odnosu na petogodišnji prosek (31,40). Ove godine nije registrovan ni jedan smrtni slučaj  u ovoj grupi bolesti, za razliku od 2016. godine kada je zabeležen jedan smrtni ishod kod pacijenta obolelog od akutnog hepatitisa B.

U okviru prijava zaraznih bolesti 2017. godine nalazi se 19 obolelih pod dijagnozom hronični VHC što je 20%  iznad  petogodišnjeg proseka (15,20), dok prijavljenih akutnih VHC ove godine nije bilo, za razliku od 2016. kada je bio prijavljen jedan oboleli. Ovakva oscilacija u prijavljivanju hroničnog VHC, može se komentarisati boljom etiološkom dijagnostikom radi daljeg upućivanja na lečenje u Infektivnu kliniku Beograd, a koje je unazad par godina  uvedeno kao rutinski protokol.

U 2017. godini prijavljeno je 5 obolelih osoba od akutnog VHB, za 2 više u odnosu na 2016. godinu dok je od hroničnog Hepatitisa B prijavljeno 12 obolelih, što je dvostruko više nego 2016. godine (6) i sa In- 4,09 koja je viša od petogodišnjeg proseka (In-3,00) Ove godine nije bilo smrtnih ishoda u ovoj grupi bolesti, dok je tokom 2016. godine prijavljen jedan smrtni ishod od akutnog VHB kod pacijenta u dobnoj grupi iznad 60 godina.

http://www.who.int/who-campaigns/world-hepatitis-day/2018

 

Ostavite odgovor