Светски дан хепатитиса,  који се обележава широм света 28. јула ,ове године се реализује под слоганом „Хепатитис. Време је за тестирање. Време је за лечење. Време је за излечење

ВИРУСНИ ХЕПАТИТИС Б (ВХБ)  и ВИРУСНИ ХЕПАТИТИС Ц (ВХЦ)

Узрочник болести и пут преношења: Вирус хепатита Б – Хепаднавирус величине 42 нм, Вирус хепатита Ц – РНК вирус . Заразни су крв, пљувачка, сперма, вагинални секрет. Преноси се незаштићеним сексуалним контактом, убодом на иглу која је заражена крвљу и телесним течностима. Контаминиране игле и шприцеви су значајан пут преношења за ВХЦ – посебно међу наркоманима, преко повређене коже и слузокоже која долази у контакт са зараженом крвљу и телесним течностима. Вертикална трансмисија приликом порођаја са мајке на дете је мање значајан пут за ВХЦ.

Знаци болести – подмукао почетак од благих до јаких симптома, губитак апетита, мучнина, повраћање, жутица (код ВХЦ у мањој мери присутна)

Заштита – за ВХБ-вакцинација. Коришћење заштите при сексуалним односима. Никада НЕ користити ТУЂИ лични прибор (маказице, бријаче, пинцете, грицкалице за нокте, четкицу за зубе), као ни шприц ни иглу коју је неко већ користио. Пирсинг и тетоважу радити искључиво у провереним установама.

Светска здравствена организација је дала следећих 10 кључних  порука поводом Светског дана хепатитиса 2018. године:

  • Вирусни хепатитиси Б и Ц су главни јавноздравствени изазови
  • Вирусни хепатитиси Б и Ц су узроци примарног хепатоцелуларног карцинома јетре
  • Правовремено тестирање и лечење вирусних хепатитиса Б и Ц може спасити бројне животе
  • Вирусни хепатитис узрокује друге болести и представља огроман економски терет друштву и породици
  • Вирусни хепатитис је главни убица због недостатка пажње у свету
  • Током протеклих 15 година, све више људи умире од последица вирусних хепатитиса
  • Истовремено,  јављају се особе које су новоинфициране
  • Хепатитис угрожава најрањивије
  • Хепатитис може бити спречен, дијагностикован, третиран и чак излечен
  • Можете помоћи у елиминацији хепатитиса

Једанаест земаља које су одговорне за скоро 50% глобалног оптерећења хроничним вирусним хепатитисом су Бразил, Кина, Египат, Индија, Индонезија, Монголија, Мијанмар, Нигерија, Пакистан, Уганда и Вијетнам. Такође, 17 земаља које имају високу учесталост вирусних хепатитиса Б и Ц, а заједно са горе наведеним земљама чине 70% глобалног оптерећења. То су Камбоџа, Камерун, Колумбија, Етиопија, Грузија, Киргистан, Мароко, Непал, Перу, Филипини, Сијера Леоне, Јужна Африка, Танзанија, Тајланд, Украјина, Узбекистан и Зимбабве.

У 2017. години у Јужнобанатском округу вирусни Хепатитиси Б и вирусни Хепатитис Ц заузимају четврто место у укупном броју пријављених заразних болести. Пријављено је 36 оболелих особа, што је 19,45% више него 2016. године (29) и више 20% у односу на петогодишњи просек (31,40). Ове године није регистрован ни један смртни случај  у овој групи болести, за разлику од 2016. године када је забележен један смртни исход код пацијента оболелог од акутног хепатитиса Б.

У оквиру пријава заразних болести 2017. године налази се 19 оболелих под дијагнозом хронични ВХЦ што је 20%  изнад  петогодишњег просека (15,20), док пријављених акутних ВХЦ ове године није било, за разлику од 2016. када је био пријављен један оболели. Оваква осцилација у пријављивању хроничног ВХЦ, може се коментарисати бољом етиолошком дијагностиком ради даљег упућивања на лечење у Инфективну клинику Београд, а које је уназад пар година  уведено као рутински протокол.

У 2017. години пријављено је 5 оболелих особа од акутног ВХБ, за 2 више у односу на 2016. годину док је од хроничног Хепатитиса Б пријављено 12 оболелих, што је двоструко више него 2016. године (6) и са Ин- 4,09 која је виша од петогодишњег просека (Ин-3,00) Ове године није било смртних исхода у овој групи болести, док је током 2016. године пријављен један смртни исход од акутног ВХБ код пацијента у добној групи изнад 60 година.

http://www.who.int/who-campaigns/world-hepatitis-day/2018

 

Ostavite odgovor