Светски дан борбе против дијабетеса (WDD) се обележава сваке године 14. новембра, на рођендан Сер Фредерика Бентинга, који је 1922. заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин и представља највећу светску кампању усмерену на подизање свести о дијабетесу. Генерална скупштина је 2007. године усвојила резолуцију 61/225 којом је 14. новембар проглашен за Светски дан борбе против дијабетеса. У документу је препозната „хитна потреба да се уложе мултилатерални напори да се промовише и унапреди здравље људи и обезбеди приступ лечењу и здравственом образовању“. Резолуција је такође охрабрила државе чланице да развију националне политике за превенцију, лечење и негу дијабетеса у складу са одрживим развојем својих система здравствене заштите.

Дијабетес је главни узрок слепила, отказивања бубрега, срчаног удара, можданог удара и ампутације доњих екстремитета. Здрава исхрана, физичка активност и избегавање употребе дувана могу спречити или одложити дијабетес типа 2. Поред тога, дијабетес се може лечити и његове последице избећи или одложити лековима, редовним прегледима и лечењем компликација.

Тема Светског дана борбе против дијабетеса 2021-2023. године је ПРИСТУП САВРЕМЕНОЈ ДИЈАБЕТОЛОШКОЈ ЗАШТИТИ. Она наглашава важност системске бриге друштва о особама са дијабетесом и подразумева приступ модерним, иновативним терапијама, технолошким решењима, као и одговарајућу доступност лекара пацијентима, како би им се омогућио нормалан живот.

Милиони људи са дијабетесом широм света немају приступ лечењу дијабетеса. Људи са дијабетесом захтевају сталну негу и подршку како би управљали својим стањем и избегли компликације. Не можемо више да чекамо да: медицина, технологија, подршка и нега буду доступни свим особама са дијабетесом којима су потребни. Владе би требало да повећају улагања у негу и превенцију дијабетеса.

Стогодишњица открића инсулина представља јединствену прилику да се донесе значајна промена за више од 460 милиона људи који живе са дијабетесом и милионе људи који су у опасности.

Ако не сада, када?

Дијабетес је једно од најчешћих хроничних незаразних обољења и представља велики јавноздравствени проблем. Светска здравствена организација и Међународна федерација за дијабетес, које су успоставиле овај дан, процениле су да ће се број оболелих људи од дијабетеса у свету до 2045. године повећати на 629 милиона.

Иако се највише стопе инциденције региструју у развијеним земљама, највећи пораст броја оболелих очекује се у земљама у развоју, међу којима је и наша земља.

У Србији, као и у развијеним земљама у свету, дијабетес је пети водећи узрок смртности и пети узрок оптерећења болешћу. У нашој земљи годишње умре око 3500 особа од ове болести. Процењује се да је готово половина оболелих у нашој земљи старија од 65 година, али и да око 38 % особа са типом дијабетес 2 нема постављену дијагнозу и не зна за своју болест.

Током 2021. године у  Јужнобанатском округу регистровано је 1006 новооболелих од дијабетеса мелитуса, што је 4,5% више него 2020. године, 3,7% више него на петогодишњем и 7,2% више него на десетогодишњем просеку пријављивања новооболелих. Посматрајући последњих 5-10 година, нциденције показују да у Јужнобанатском округу од дијабетеса мелитуса тип 2 чешће оболевају жене него мушкарци. У 2021. години од укупног броја пријављених новооболелих од дијабетеса 52,4% су биле особе женског, a 47,6% мушког пола. Највећи број новооболелих од дијабетеса тип 2 региструје се у узрасту 50-64 година, док се први новооболели  региструју већ у узрасту од 25-35 година.

Према подацима Института за јавно здравље Србије у Јужнобанатском округу је у 2020. године од дијабетеса мелитуса умрло 133 особа, што је 66,2% више него у 2019. години, 13,5% више него на петогодишњем и 11,1% више него на десетогодишњем просеку умрлих. Од укупног броја пријављених умрлих од дијабетеса 53,4% су биле особе женског, a 46,6% мушког пола.

Табеле: оболевање и умирање од дијабетес мелитуса у 2021. у Јужнобанатском округу

Светски дан борбе против дијабетеса представља прилику да се људи са дијабетесом, здравствени радници, медији, шира јавност и владине и невладине организације удружују како би подигли свест о дијабетесу. https://worlddiabetesday.org/

Ostavite odgovor