Сваке године 31. маја Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дуванског дима, истичу здравствене ризике повезане са употребом дувана и залажу се за делотворне политике којима се смањује употреба дувана.

Ове године 31. маја на Светски дан без дуванског дима Светска здравствена организација и Секретаријат Оквирне конвенције о контроли дувана СЗО позивају државе да се припремају за увођење безличних (стандардизованих) паковања дуванских производа.

Безлична паковања представљају значајну меру која смањује потражњу за дуванским производима тако што се:

 • смањује привлачност дуванских производа,
 • смањује могућност да паковања дуванских производа постану средства за  рекламирање дуванских производа,
 • ограничава лажно обележавање дуванских производа и
 • повећава ефикасност здравствених упозорења.

Безлична паковања дуванских производа такође ограничавају или забрањују коршћење логоа, боја, бренда или рекламних порука на паковањима дуванских производа, изузев имена бренда и имена производа која се могу приказати само у стандардним бојама и одређеном врстом слова.

Водич за примену чланова 11 и 13 Оквирне конвенције о контроли дувана СЗО препоручује да државе – уговорне стране Оквирне конвенције усвоје безлична паковања.

Безлична паковања се надовезују на друге мере контроле дувана којима се обезбеђује свеобухватни мултисекторски приступ. Политичари, цивилно друштво и јавност треба да предузму све активности да би њихове владе усвојиле безлична паковања.

Чињенице у вези безличних паковања

Интересовање за увођење безличних паковања расте широм планете:

 • у децембру 2012. године Аустралија постаје прва држава која је у целини применила безлична паковања,
 • године 2015. Ирска, Велика Британија и Северна Ирска и Француска усвојиле су законе о имплементацији безличних паковања чија преимена пошиње  од маја 2016. године,
 • већи број земаља су у одмаклом стадијуму усвајања закона о безличним паковањима.

Циљеви кампање Светског дана без дуванског дима у 2016. години су:

 • истаћи улогу безличних паковања као једног елемента свеобухватног мултисекторског приступа у контроли дувана,
 • олакшати усвајање политике о безличним паковањима у државама-уговорним странама Оквирне конвенције и на глобалном нивоу, обезбеђивањем убедљивих и јасних података о њиховој ефикасности,
 • охрабрити државе-уговорне стране да ојачају мере које се тичу паковања и обележавања дуванских производа, али и које ограничавају рекламирање, промоцију и спонзорства и тиме постепено олакшавају усвајање безличних паковања и
 • подржати државе-уговорне стране и цивилно друштво да се супротставе уплитању дуванске индустрије у политичке процесе који се тичу усвајања закона о безличним паковањима.

У Уторак 31.маја 2016. Завод за јавно здравље Панчево промовисаће две важне здравствено-еколошке кампање.

Сваке године 31. маја Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дуванског дима, истичу здравствене ризике повезане са употребом дувана и залажу се за делотворне политике којима се смањује употреба дувана.

Ове године 31. маја на Светски дан без дуванског дима Светска здравствена организација и Секретаријат Оквирне конвенције о контроли дувана СЗО обележавају под слоганом Припремимо се за безлична (стандардизована) паковања дуванских производаи позивају државе да што пре усвоје правила водича

Безлична паковања представљају значајну меру која смањује потражњу за дуванским производима тако што се:

 • смањује привлачност дуванских производа,
 • смањује могућност да паковања дуванских производа постану средства за  рекламирање дуванских производа,
 • ограничава лажно обележавање дуванских производа и
 • повећава ефикасност здравствених упозорења.

Светски дан заштите животне средине обележава се 5.јуна и ове године посвећен је заштити дивљих неурбаних подручја, спречавању илегалне трговине животињама, свеукупној заштити и очувању предела које савремено друштво још није уништило.

Поводом обележавања ова два значајна датума из здравствено-еколошког календара, Завод за јавно здравље Панчево 31.маја 2016. од 17х организује РАДИОНИЦУ ЗА ДЕЦУ „ПОКРЕНИ ИДЕЈУ У СЕБИ“ (у оквиру БУДИ фестивала) у дворишту Музеја Панчево са циљем:

 • мотивисања деце да на пригодан начин, осликавањем мајица, формирају здравствено-еколошке поруке вршњацима и одраслима везане за употребу дувана и осталих психоактивних супстанци:
 • Стимуланси за креативност и пословност нису потребни – Идеје су у нама;
 • правићемо накит и употребне предмете- торбе, мараме..од материјала који би чинили отпад са поруком Не бацај-размисли, не купуј-комбинуј;
 • певаћемо и дружити се са хором Чуперак из Кикинде, а све у жељи да ПОКРЕНЕМО ИДЕЈЕ У СЕБИ!
 • креативна остварења са радионице приказаћемо у малој модној ревији на отварању изложбе фотографија

У 18.30 х истог дана отварамо шесту ИЗЛОЖБУ ЕКОЛОШКИ АНГАЖОВАНИХ ФОТОГРАФИЈА „ОБЈЕКТИВОМ КРОЗ СВЕТ ОКО НАС 2016“ као реализацију фотоконкурса који је током априла и маја спровео Завод под покровитељством Фото савеза Србије.

Ове године водила нас је жеља да у окупацији свакодневице површношћу и поремећеним вредностима, укажемо на лепоте и вредности Србије које морамо сачувати, али и на све оно што је нарушено и на чему је потребно озбиљно радити.  Отуда „Стваран свет око мене“ као тема изложбе, са циљем да свест свих нас од„само чекам да прође“ преокренемо у „пробуди се, покрени се!“ .

Желели смо да приказане фотографије  природе Србије буду инспирација будућих добрих вибрација, урбаног рока, занимљивих прича, квалитетне музике…да се сви заједно подсетимо правих вредности и вратимо њима. Позивамо Вас да проверите да ли смо у томе и успели.

У програму отварања као промотери екологије Зоран Костић Цане и НебојшаАнтонијевић Антон- Партибрејкерси премијерно у оквиру пројекта Деца певају рокенрол са кикиндским хором Чуперак извешћенумеру“Хоћу да знам куда води овај пут”) као својеврсно и еколошко питање.

Очекујемо Вас.

Оставите одговор