Овогодишња национална кампања за 01.децембар- Светски  дан борбе против АИДС-а има слоган ,, САЗНАЈ СВОЈ СТАТУС “

Циљ овогодишље кампање је да се омогући да што више особа сазна свој ХИВ статус у што ранијем стадијуму инфекције  и подизање свести код што већег броја људи о ризицима за инфицирање и добробити тестирања, као и разумевања да је доступно успешно лечење, те да зато треба знати што раније свој ХИВ статус.

ХИВ је и даље велики проблем за јавно здравље. Неприхватљива је чињеница да у Европи од процењених 2.5 милиона особа инфицираних ХИВ-ом трећина особа не зна да је инфицирана, а да се чак половина оних који су инфицирани ХИВ-ом дијагностикује у тренутку када им је имунолошки систем већ значајно нарушен, што условљава бројне здравствене компликације и лошији одговор на терапију. Ради достизања УНАИДС-овог циља у области третмана – да 90% особа инфицираних ХИВ-ом буде дијагностиковано, да 90% дијагностикованих особа буде на лечењу и да 90% особа инфицираних ХИВ-ом на лечењу има недетектабилну количину вируса у крви до 2020. године, неопходно је повећати број особа које знају свој ХИВ позитиван статус, што је први корак ка лечењу које даје одличне резултате.

Иако је ХИВ присутан у нашој земљи више од 30 година, процењује се да још увек око 800 до 1000 особа не зна да је инфицирано ХИВ-ом. Код више од половине особа које знају свој ХИВ статус, ХИВ инфекција се дијагностикује касно, тј. када је имунолошки систем већ значајно нарушен, чак и када немају знаке и симптоме болести и када је ризик од оболевања и умирања од АИДС-а (синдрома стеченог имунолошког дефицита) значајно већи. Што се раније дијагностикује ХИВ инфекција и започне лечење веће су шансе за дуг и квалитетан живот. Напредак у развоју терапије током претходних 30 година преобратио је дијагнозу ХИВ инфекције у хронично медицинско стање. Већина особа инфицираних ХИВ-ом сада може да има дуг и квалитетан живот уколико им се ХИВ инфекција рано дијагностикује и користе редовно прописану антиретровирусну терапију

Ризику од ХИВ инфекције изложена је већина људи, али подаци указују да су у повећаном ризику особе које имају аналне сексуалне односе без кондома и особе које не користе стерилан прибор за инјектирање (убризгавање) психоактивних супстанци. С обзиром на изузетно високе ризике за пренос ХИВ-а, ове особе свакако треба редовно да се тестирају на ХИВ.

Тестирање на ХИВ је данас део одговорног понашања, јер се дијагностиковањем ХИВ инфекције и лечењем смањује могућност даљег преношења ХИВ-а на друге особе, укључујући и пренос ХИВ-а са мајке на дете.

Свуда у свету, као и код нас, страх од стигматизације и/или дискриминације повезане са ХИВ-ом, недовољно знања, присутне предрасуде, недовољна доступност бесплатног тестирања на ХИВ праћеног саветовањем у здравственом систему, само су неке од препознатих баријера са којима се сусрећу особе са ризичним понашањем из посебно вулнерабилних група становништва, а које би имале највише користи од благовременог дијагностиковања ХИВ инфекције.

Сваке године у Европи буде дијагностиковано више од 100.000 особа инфицираних ХИВ-ом, а овај број у многим земљама не показује тренд смањења. Досадашњи напори нису резултирали смањењем броја особа новоинфицираних ХИВ-ом. Повећање обима тестирања на ХИВ праћеног саветовањем је кључна превентивна активност, те су стога неопходне нове иницијативе спроведене у што већем обиму да се актуелни ток епидемије преокрене.

У јужнобанатском округу према подацима Завода за јавно здравље Панчево од 1986. године до данас 108 особа је сазнало да живи са ХИВ-ом, оболеле су  45 особе, а умрле 24 особе.

Доминантан пут преношења ХИВ инфекције је сексуални пут (72,22% ), 87,03% инфицираних је мушког пола, а највећи број инфицираних је у узрасту од 35 до 39 година (25,93%), затим узраст од 30 до 34 (24,07%) на трећем месту је узрасна група од 25 до 29 (19,44%). Највећи број регистрованих ХИВ+ или оболелих особа је међу МСМ популацијом са 47,22%, а затим следе са 25% особе које наводе ризичан хетеросексуални однос и на трећем месту интравенски наркомани са 10,18%.

Највећи број особа које живе са ХИВ-ом у Јужнобанатском округу је са територије општине Панчево  (55,55%), затим следи Вршац са 11,11%, Ковин 9,26%, Ковачица 6,48% , Бела Црква 5,55%,  и Опово 4,63% , Пландиште и Алибунар 0,93%.

У 2018. год. пријављене је једна ХИВ+ и једна особа оболела од АИДС-а док је у 2017. год. откривено  13 ХИВ+ особа и једна особа оболела од АИДС-а. Кроз ДПСТ саветовалиште (добровољно-поверљиво-саветовање и тестирање) у Заводу за јавно здравље Панчево до 28.11.2017. године тестиране су и саветоване 52 особе.

Једино се тестирањем узорка крви на ХИВ може утврдити да ли је особа инфицирана ХИВ-ом.

Тестирање на ХИВ је једноставно, није болно и не одузима много времена, а резултати се добијају брзо.

Поводом обележавања 1. децембра  Светског дана борбе против ХИВ-а, у Заводу за јавно здравље Панчево ул. Вука Караџића  бр. 8 ( бивша Железничка амбуланта)  биће организовано тестирање и саветовање на ХИВ у суботу  01.12.2018. године у периоду од 08-12 часова и у периоду 03- 07.12. 2018. године у времену од 10-12 часова. Сви заинтересованои могу доћи на тестирање које је поверљиво, анонимно, бесплатно, није потребан упут, не заказује се, обавезно не доручковати.

За све додатне информације можете се јавити на телефон 310-466.

Оставите одговор