Rezolucijom 42/112, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1987. godine proglasila 26. jun Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama. Obeležavanje ovog dana je izraz odlučnosti da se ojača delovanje i saradnja u aktivnostima usmerenim na suzbijanje zloupotrebe i trgovine drogama. Ovaj dan obeležava se širom sveta u cilju mobilisanja pojedinaca i zajednice za podizanje svesti o posledicama upotrebe droga po društvo i za aktivan odnos u suzbijanju problema zloupotrebe droga. Podršku u obeležavanju ove kampanje pružaju brojni pojedinci, organizacije i institucije širom sveta.

Šta radi United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)? – UNODC svake godine izdaje Svetski izveštaj o drogama, pun ključnih statističkih podataka i činjeničnih podataka dobijenih iz zvaničnih izvora, naučno zasnovanog pristupa i istraživanja. UNODC nastavlja da pruža činjenice i praktična rešenja za rešavanje aktuelnog svetskog problema droga i ostaje posvećen postizanju zdravlja za sve.

Sektori zdravstva i pravosuđa su pod pritiskom, a pristup uslugama i podršci je otežan kada to najmanje možemo da priuštimo.

U 2022. godini svet nastavlja da bude svedok široko rasprostranjenih humanitarnih kriza u Avganistanu, Ukrajini i drugim delovima sveta, dok je pandemija COVID-19 i dalje velika globalna zdravstvena kriza. Kriza sintetičkih droga takođe zahteva okretna i prilagodljiva rešenja. I dalje se javlja rastući osećaj globalne zajednice i solidarnosti, kao i potreba da se brinemo o svima u vremenima krize.

Uključivanje što većeg broja partnera u obeležavanje Međunarodnog dana protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama doprinosi unapređenju javnog zdravlja i daljem jačanju međusektorske saradnje u oblasti smanjenja ponude i potražnje droga. 

Više o kampanji na: https://www.unodc.org/unodc/en/drugs/index-new.html
http://izjzv.org.rs/app/prev_PAS_u_skolama/

Link za film „Supstancu na distancu“ namenjenog učenicima: https://www.youtube.com/watch?v=Tdhd2eit1ys

Link za interaktivnu web-stranicu „Ni 1, ni 2 a nikako 5“, namenjenu prev. visokoriz. upotrebe alkohola među mladima: http://izjzv.org.rs/app/ni1ni2anikako5/

Link za brošuru za roditelje „Bolesti zavisnosti – ne želim da se desi u mojoj porodici i aktivno radim na tome“http://www.izjzv.org.rs/izjzv/uploads/cf0eeb3-159c-239d-1a77-d75a173bd544/IZJZV_Brosura_WEB.pdf

Link za priručnik za nastavnike „Vaspitanje za dravlje – 3. deo“: http://www.izjzv.org.rs/izjzv/uploads/cf0eeb3-159c-239d-1a77-d75a173bd544/Prirucnici-Vaspitanje_za_zdravlje.docx

 Priručnik „Vaspitanje za zdravlje“ – 1. deo

Priručnik „Vaspitanje za zdravlje“ – 2. deo

Priručnik „Vaspitanje za zdravlje“ – 3. deo


 

Ostavite odgovor