Светски дан вода обележава се сваке године 22. марта. То је годишње обележавање од стране Уједињених нација, започето 1993. године, које слави воду и подиже свест о 2 милијарде људи који тренутно живе без приступа безбедној води. Основни фокус Светског дана вода је да инспирише акцију ка циљу одрживог развоја (СДГ) 6: вода и канализација за све до 2030. године.

Овогодишња тема Светског дана вода су ,,подземне воде“ и скреће нам пажњу на скривене водне ресурсе који су одувек били важни, али нису у потпуности препознати у креирању политике одрживог развоја. Улога подземних вода је витална у водоводним и санитарним системима, пољопривреди, индустрији, екосистемима и прилагођавању климатским променама.

Подземне воде су невидљиве, али је њихов утицај видљив свуда. Ван видокруга, под нашим ногама, подземна вода је скривено благо које обогаћује наше животе. Скоро сва течна слатка вода на свету је подземна вода. Како се климатске промене погоршавају, залихе подземних вода ће постајати све критичније. У најсушнијим деловима света, то је можда једина вода коју људи имају. Скоро сва течна слатка вода у свету је подземна вода, која подржава снабдевање пијаћом водом, санитарне системе, пољопривреду, индустрију и екосистеме. На многим местима људске активности прекомерно користе и загађују подземне воде. На другим местима једноставно не знамо колико воде има доле. Подземне воде ће играти кључну улогу у прилагођавању климатским променама. Морамо да радимо заједно на одрживом управљању овим драгоценим ресурсом.


Шта је подземна вода?
Подземна вода је вода која се налази под земљом у водоносним слојевима (аквиферима и изданима) – геолошким формацијама од стена, песка и шљунка које могу задржати воду.

Зашто би требало да бринемо о подземним водама?

Подземне воде се прекомерно користе у многим областима људског деловања, и неретко се више воде захвата из водоносних слојева него што се обнавља кишом и снегом.


Загађење подземних вода је посебан проблем, јер могу потрајати деценије или чак векови док се водоносни слој опорави. На неким местима не знамо колико подземних вода лежи испод наших ногу, што значи да можда не успевамо довољно да искористимо потенцијално витални водни ресурс. Истраживање, заштита и одрживо коришћење подземних вода биће од кључног значаја за преживљавање и прилагођавање климатским променама и задовољавање потреба растуће популације.

Шта можемо учинити за подземне воде?
Морамо заштитити подземне воде од загађења и користити их на одржив начин, уравнотежујући потребе људи и планете. Витална улога подземних вода у водоводним и санитарним системима, пољопривреди, индустрији, екосистемима и прилагођавању климатским променама мора се одразити и у креирању политике одрживог развоја.

Подземне воде могу бити ван нашег видокруга, али не смеју бити ван нашег размишљања.

Ostavite odgovor