Поводом обележавања Светског дана борбе против дијабетеса, 14. новембра 2022. године у Здравственој амбуланти „Центар“ у Панчеву, Завод за јавно здравље Панчево је заједно са Дом здравља Панчево и Општом болницом Панчево реализовао акцију превентивних прегледа намењених особама које болују од дијабетеса или које су у повећаном ризику да оболе од шећерне болести.

Прегледи су спроведени кроз Саветовалиште за дијабет и том приликом присутнима је мерен шећер у крви наште, затим пост прандијално (2 сата након оброка), као и тромесечни просек, гликозилирани хемоглобин (HbA1c). Измерен им је крвни притисак и урађен ЕКГ као и антропометријско мерење (висина, тежина, обим струка) и одређен индекс телесне масе.

Запослени у Заводу за јавно здравље присутнима су одређивали проценат масти у телу.

Нутрициониста из Опште болнице Панчево саветовала је о правилној исхрани.

У чекаоници присутни су имали прилику да се путем видео презентације информишу о шећерној болести, настанку, превенцији и лечењу.

Учесници у акцији су добили савете лекара у складу са резултатима анализа о превенцији ризика настанка шећерне болести или како да већ постојећу болест контролишу или смање њене негативне последице, као и детаљна упутства о правилној нези стопала, о значају физичке активности и правилној исхрани, затим како се правилно израђује профил вредности шећера у крви, и по потреби упутства о корекције терапије.

Дељен је промотивни материјал у виду брошура са упутствима и дневници за вођење евиденције профила шећера у крви.

Ostavite odgovor