У оквиру Календара јавног здравља, 15. фебруар се обележава као „Међународни дан деце оболеле од рака“.

Циљ кампање је едукација шире јавности и повећање нивоа свести друштвене заједнице о проблематици рака код деце, побољшање услова лечења, рехабилитације и социјализације оболеле и излечене деце, као и пружање моралне и материјалне помоћи деци и њиховим породицама.

Малигне болести су један од главних глобалних здравствених проблема. Сваке године у свету више од 250.000 деце оболи, а око 90.000 деце умре од неког облика малигног тумора. Малигне болести код деце и адолесцената чине 0,5-5% свих карцинома. Упркос добрим резултатима лечења, малигне болести су у развијеним земљама и даље други по учесталости узрок смртности код деце узраста од 0 до 14 година, одмах иза повреда.

У Србији, готово свакога дана једно дете оболи, а сваке недеље једно дете умре од рака.

У Јужнобанатском округу сваке године 5-15 деце оболели и 2-6 умре од малигних болести. Најчешћи малигни тумори код деце у нашем округу су акутне леукемије и линфоми, малигне болести локализоване на мозгу, костима, меким ткивима, бубрезима, гонадам и др.

На срећу, проценат излечења болести код деце је већи него код одраслих. Петогодишње преживљавање деце оболеле од рака у узрасту од 0 до 14 година значајно је побољшано, са мање од 50% до скоро 80% данасзахваљујући увођењу савремених протокола лечења ових болести. У нашој земљи се од рака годишње лечи 400-500 деце у пет болничких установа (У Београду- Институт за мајку и дете, Универзитетска дечјај клиника и Институт за онкологију, у Клиничком центаруНиш и Нови Саду).

Систематски прегледи имају за циљочување и унапређење здравља,али и рано откривање болести и других поремећаја здравља. Препознавање значаја обављања редовних систематских прегледа је од кључног интереса за родитеље и децу. Рана дијагноза болести – боља прогноза.Свако дете и адолесцент са раком – без обзира на социоекономски статус, расу или род, заслужује најбоље могуће лечење и медицинску негу. Деца и адолесценати са раком и њихове породице не би требало да иду кроз овај пут сами. Њима је потребна подршка, помоћ и брига.

Важно је да знамо да се и деца разбољевају, да болест не бира, али да се лече и да родитељима и породицама оболелих треба помоћи.

 

Ostavite odgovor