Међународни дан деце оболеле од рака је установљен 2002. године од стране Међународне конфедерације Удружења родитеља деце оболеле од рака. Од тада се обележава у 88 земаља широм света. У Србији је овај датум постао део националног Календара јавног здравља 2013. године, на иницијативу удружења родитеља и уз подршку Министарства здравља.
Међународни дан борбе против рака у детињству је глобална кампања за подизање свести о раку у детињству и изражавање подршке деци и адолесцентима оболелим од рака, преживелима и њиховим породицама.
Овај дан промовише веће поштовање и дубље разумевање питања и изазова релевантних за рак у детињству, који утиче на децу/адолесценте оболеле од рака, преживеле, њихове породице и друштво у целини.
Такође указује на потребу за праведнијим и бољим приступом лечењу и нези за сву децу оболелу од рака, свуда.

Малигне болести су један од значајних глобалних јавно здравствених проблема данашњице, које, према статистичким подацима, представљају други по учесталости узрок смртности код деце узраста од 0 до 14 година, одмах иза повреда. Управо због тога, обележавање овог датума има за циљ да пажњу целокупне јавности, стручне и опште, усмери ка важној мисији побољшања третмана, неге, квалитета живота, емоционалних и социјалних потреба деце оболеле од рака, као и њихових најближих. Светска здравствена организација (СЗО) процењује да се у свету годишње постави преко 400.000 дијагноза малигних болести код деце узраста 0-19 година. Најчешће врсте малигних болести у дечјем узрасту су леукемије, тумори мозга, лимфоми, неуробластом и Вилмсов тумор.

На основу података Регистра за рак Завода за јавно здравље Панчево, у периоду од 2016. до 2020. године у Јужном Банату је сваке године 3-5 деце узраста 0-19 година оболевало (просек 3,6 деце) и 0-2 умирало (просек 1,2 деце) од малигних болести, што је двоструко мање него у претходном петогодишњем периоду (2011-2015.), када је просечно регистровано 9 новооболелих и 2-3 смртна исхода годишње. Током 2020. године пријављена су четири детета оболела од малиних болести узраста 0-19 година и два смртна исхода од ове групе болести.

Најчешћи малигни тумори код деце у нашем округу су акутне леукемије и линфоми, затим малигне болести локализоване на мозгу, костима, меким ткивима, бубрезима, гонадама и кожи. У последњих пет година, умирање од малигних болести код деце најчешће је регистровано у узрастима 5-9 и 15-19 година са по 33% и у узрастима 0-4 и 10-14 са по 16,7%.

Рана и тачна дијагноза малигних болести код деце, праћена ефективним лечењем, треба да буде циљ успешног приступа у контроли ових болести. Успех излечења рака код деце је велики, знатно већи него у популацији одраслих. У високо развијеним земљама света, стопа преживљавања достиже чак 80%, а важно је напоменути и да је она у порасту чак и у појединим деловима света који имају слабије развијене ресурсе уколико постоји локална и међународна подршка у овој области.

Циљ СЗО је да елиминише патњу и бол деце која се боре против рака и да се у целом свету, укључујући ниско развијене земље, достигне стопа преживљавања од 60% до 2030.године.
Рано откривање и тачна дијагноза малигних болести код деце могу значајно утицати на повећање вероватноће преживљавања, бољи одговор болести на терапију као и мање скупо и мање интензивно лечење. Постизање бољег ефекта програма који промовишу адекватан приступ у раном препознавању и тачној дијагностици малигних болести у дечјем узрасту, оствариво је као заједнички циљ (који обухвата и заједничку акцију) владиних тела, невладиних организација као и родитељских и удружења грађана.

Деца имају право на највише могуће стандарде везано за третман и лечење од рака.

Златна трака је симбол 15. фебруара -Међународног дана деце оболеле од рака. Злато је племенит метал. Деца су наше најдрагоценије благо. Такође је савршен симбол за искуство оболевања од рака у детињству. Злато пролази кроз процес ватре, да би постало јаче и чвршће. Деца са раком у детињству на сличан начин пролазе кроз такво искуство. Често развијају отпорност суочавајући се са свим тешким и болним изазовима рака у детињству. Од тада, златна трака прелази континенте и користи се широм света за одавање почасти херојима:

  • Децу и адолесценте који се храбро боре против рака;
  • Децу и адолесценте који се храбро боре против рака;
  • Децу и адолесценте који се храбро боре против рака;
  • Децу и адолесценте који се храбро боре против рака;
Оставите одговор