Тема кампање је: „Боље преживљавање је достижно“. Трогодишња кампања (2021-2023.) користи универзалну слику шарених отисака дечијих руку да представи стопе преживљавања деце оболеле од рака на националном, регионалном и међународном нивоу.

Кључне чињенице о раку у детињству

  • Рак је водећи узрок смрти код деце и адолесцената широм света. Код приближно 400.000 деце старости од 0 до 19 година, сваке године, широм света се дијагностикује рак.
  • Најчешће категорије карцинома код деце укључују рак крви (леукемија и лимфом), туморе мозга и чврсте туморе, попут неуробластома и Вилмсовог тумора.
  • У високо-развијеним земљама више од 80% деце оболеле од рака преживљава, али у многим земљама са ниским и средњим приходима преживљава само око 20%.
  • Чак и у високо-развијеним земљама, рак детета представља водећи узрок смрти деце и дуготрајног морбидитета код преживелих.
  • Порекло рака код деце је углавном непознато, није повезано са начином живота и не може се спречити или рано открити скринингом.
  • Побољшање исхода код деце оболеле од рака захтева рану и тачну дијагнозу, праћену ефикасним лечењем.
  • Већина карцинома у детињству може се излечити комбинацијом хемотерапије и других третмана, укључујући хирургију и радиотерапију. Лечење рака код деце може бити исплативо у свим земљама, без обзира на развијеност.
  • Смрти које се могу избећи од карцинома у детињству у слабо- и средње- развијеним земљама настају услед недостатка дијагнозе, погрешне дијагнозе или закаснеле дијагнозе, препрека у приступу нези, напуштања лечења, смрти од токсичности и веће стопе рецидива (болест се понавља).
  • У окружењима са вишим приходима, недостатак терапијских иновација кључна је препрека и разлог за стагнирање преживљавања у тешко лечивим малигним болестима.
  • Системи података о раку код деце, попут регистара пацијената, заједно са одрживим улагањима у здравствене системе и инфраструктуру за благовремену дијагнозу и лечење, потребни су за континуирано унапређење квалитета неге и за информисање о политичким одлукама.

Подизање свести и уклањање предрасуда о преживљавању рака код деце*

*Развијено у сарадњи са Childhood Cancer International 2015. године и измењено заједно са Међународним друштвом за педијатријску онкологију 2020. године

Предрасуда (брига)Чињеница
ЗаразностРак код деце није заразан. Безбедно је играти се, дружити се и комуницирати са децом која имају или су преживела рак.
ПлодностНеки преживели могу имати проблема са плодношћу и репродуктивним питањима, у зависности од њихове специфичне дијагнозе и лечења, али то није присутно код већине преживелих.
Животни векСтудије су показале да деца лечена од карцинома имају ризик од дугорочних нежељених ефеката свог лечења; међутим, краћи животни век зависи од времена почетне дијагнозе карцинома и адекватности лечења.
Школско постигнућеНеки који су преживели рак у детињству имају когнитивне потешкоће и сметње у учењу због свог специфичног карцинома и лечења, али то није присутно код свих. Већина преживелих су особе са високим постигнућима, које врло добро пролазе у свом образовању и каријери.
СоцијализацијаТоком лечења, већина деце и адолесцената са раком одвојена је од вршњака и није у могућности да се редовно школује и да се бави другим активностима. Међутим, бројна истраживања су показала да, као резултат изазова са којима су се суочили и својих искустава, ова деца и адолесценти имају тенденцију да се боље носе са проблемима од својих вршњака и повећавају отпорност. У земљама са програмима психосоцијалне подршке деци оболелој од рака, у којима постоје и невладине организације са програмима и услугама које стварају подстицајно и негујуће окружење за ову децу, адолесценте и породице – исходи социјализације су прилично добри.
После лечењаНепрекидна нега и даље остаје важна за преживеле због већег ризика од секундарних карцинома или хроничних здравствених стања повезаних са лечењем рака. Будност и редовно надгледање су пресудни за рану идентификацију и подршку за било који здравствени изазов или последицу.
БудућностВећина деце која су преживела рак враћа се нормалном школском животу и активностима након лечења и ефикасно се интегрише са породицом, пријатељима и заједницама. У другим случајевима, преживели и њихове породице прилагођавају се и мењају свој начин живота како би постигли „нову нормалност“.
СтигмаУ већини земаља се диве деци која су преживела рак и на њих се гледа као на хероје и борце који су храбро победили рак. Они који су преживели рак у детињству живи су доказ и сведоче да је рак у детињству излечив. Они су најбољи амбасадори који уносе наду, мотивишу и надахњују нове пацијенте и њихове породице, као и остале преживеле.
ДијагнозаДеца и адолесценти морају бити информисани о свом раку. Информације, примерене узрасту, могу се дати како би се пацијенту помогло да разуме своје стање и третман који ће добити. Ово је посебно кључно за тинејџере и младе који треба да се осећају оснаженима и задуженима за своје здравље и добробит.

Подаци за Јужнобанатски округ

На основу података Регистра за рак Завода за јавно здравље Панчево, у периоду 2017- 2021. године у Јужном Банату је сваке године 1-5 деце узраста 0-19 година обољевало (просек 3,2 деце) и 1-2 умирало (просек 1,2 деце) од малигних болести, што је 2,5 пута мање оболелих него у претходном петогодишњем периоду (2012-2016.), када је просечно регистровано 8,2 новооболелих и 2,2 смртна исхода годишње.

Током 2021. године пријављен је 1 оболели и 1 смртни исход од ове групе болести код деце у узрасту 0-19 година. 

Најчешћи малигни тумори код деце у нашем округу су акутне леукемије и линфоми, затим малигне болести локализоване на мозгу, костима, меким ткивима, бубрезима, гонадама и кожи.

У последњих пет година, умирање од малигних болести код деце најчешће је регистровано у узрасту 15-19 година са учешћем од 42,9%, у узрасту 5-9 година са учешћем од 28,6% и узрастима 0-4 и 10-14 гоидна са по 13,3%.

Корисни линкови:

http://izjzv.org.rs/?lng=lat&cir=0&link=3-15-3524

https://internationalchildhoodcancerday.org/

Ostavite odgovor