Малигне болести се налазе на другом месту у укупном оболевању и умирању од свих болести, одмах иза болести срца и крвних судова.

Према подацима Светске здравствене организације око 14,1 милиона људи годишње оболи, док 8,2 умре од малигних болести. До 2032. године очекује се да ће оболети 25 милиона људи широм света, односно, оболевање од рака ће порасти за 70%, највише у неразвијеним и у средње развијеним земљама. У неразвијеним земљама и даље ће доминирати оболевање и умирање од карцинома грлића материце, као последица високе преваленције инфекције хуманим папилома вирусом (ХПВ), непостојања системске ХПВ имунизације и одговарајућих превентивних програма (скрининга). У средње развијеним земљама ће и даље водећи карциноми бити они који се доводе у везу са начином живота (пушење, алкохол, физичка неактивност и неправилна исхрана) као што су карцином плућа, дојке и дебелог црева.

У Србији се годишње у просеку дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, док од рака умре више од 20.000 људи. Водећи узроци оболевања и умирања од рака у нашој земљи готово су идентични водећим узроцима оболевања и смртности од малигних тумора у већини земаља у развоју. Мушкарци у нашој средини највише оболевају  и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате. Код жена малигни процес је најчешће локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце, који су и најчешће узрок смртног исхода од рака код наших жена.

На основу података Регистра за рак Завода за јавно здравље Панчево, у Јужнобанатском округу, годишње око 1350-1400 особа оболи и 930 умире од малигних болести, oд тога само у Панчеву 650-700 особа оболи и око 370-400 умре од рака.

Табела 1. Дистрибуција броја оболелих, стопе инциденције малигних тумора по полу у Јужнобанатском округу у периоду 2011-2016.године (стопе  на 100.000 становника)

Табела 2. Дистрибуција броја умрлих, стопа морталитета малигних тумора и по полу у Јужнобанатском округу у периоду 2011-2015.године (стопе  на 100.000 становника)

Табела 3. Дистрибуција броја оболелих и умрлих од малигних тумора по општинама Јужнобанатског округa у 2015.год. (стопе  на 100.000 становника)

Табела 4. Укупан број оболелих и умрлих и три водеће локализација малигних тумора код мушкараца у Јужнобанатском округу oд 2013-2015.године

Tабела 5. Укупан број оболелих и умрлих и три водеће локализација малигних тумора код жена у Јужнобанатском округу oд 2013-2015.године

 Међународно удружење за борбу против рака наводи да се:

 • 30% свих смртних исхода од малигних болести последица је пушења, прекомерне телесне тежине, неправилне исхране, недовољне физичке активности и конзумације алкохола, док
 • 20% карцинома који се открије сваке године може приписати вирусним или бактеријским инфекцијама изазваним: ХПВ – који може да доведе до рака грлића материце, вирусима хепатитиса Б или Ц – значајно доприносе настанку рака јетре, Epstein-Barr вирусом – може бити узрок Буркитовог лимфома, Helikobacter pylori бактерија је повезана са настанком рака желуца.

Превенција и рано откривање малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ контроли малигних болести.

На више од 80% свих малигних болести могуће је утицати модификовањем фактора ризика (пушење дувана, неправилна исхрана, физичка неактивност, конзумирање алкохола, инфекције, фактори из животне и радне средине) који су одговорни за појаву болести.

Наиме, подаци из литературе су показали да:

 • Свакодневно и повремено пуши више од 1/3 одраслог становништва. Просечан „пушачки стаж” свакодневних пушача износи приближно 19 година, што знатно повећава ризик за настанак рака
 • Више од 1/3 свих случајева рака је последица гојазности, неправилне исхране и физичке неактивности. Прекомерна телесна тежина и гојазност повећавају ризик од настанка рака тела материце, дебелог црева, дојке (код жена у менопаузи) и простате код мушкараца.
 • Конзумирање алкохола повећава ризик од настанка рака уста, ждрела, дојке, дебелог црева и јетре.
 • Свака претерана изложеност сунчевој светлости или вештачким изворима светлости, као што су соларијуми, повећава ризик од добијања свих врста рака коже.
 • Канцерогени животне и радне средине изазивају генетске промене ћелија
 • Сваки десети случај рака је последица инфекције.

Нове смернице Светске здравствене организације (СЗО) имају за циљ да побољшају  шансе за преживљавање људи који живе са раком, тако што ће усмерити здравствене службе да се фокусирају на рано дијагностификовање и лечење ове болести.

Један од проблема је што се многи случајеви рака открију прекасно. Чак и у земљама са развијеном здравственом службом, многи случајеви рака се откривају у узнапредовалој фази, када је теже успешно лечење.

У Србији су 2013. године донети национални програми за скрининг рака грлића материце, рака дојке и колоректалног рака, који би требало да у наредном периоду значајно смање оболевање и умирање од наведених локализација малигних тумора. На скрининг рака дојке позивају се жене старости од 50 до 69 година. Мамографски превентивни прегледи предвиђени су да се раде свим женама наведеног узраста на две године. Скринингом на карцином грлића материце обухваћене су жене између 25 и 64 година, које су  позиване на превентивни гинеколошки преглед и Пап тест једном у три године. Циљна група за тестирање на рак дебелог црева односи се на грађане оба пола старости од 50 до 74 година, који се једном у две године позивају на тестирање на скривено крварење у столици.

И даље један од значајних проблема у Србији представља и непрепознавање ризичног понашања и недовољно коришћење позитивних искустава из развијених земаља света у спровођењу програма превенције и раног откривања рака.

Кључне поруке за рано постављање дијагнозе су:

 • повећати свест јавности о симптомима различитих врста рака и охрабрити људе да се обрате свом изабраном лекару по појави симптома;
 • инвестирати у јачање и опремање здравствених служби и у едукацију здравствених радника како би могли да поставе тачну и благовремену  дијагнозу;
 • омогућити приступ безбедном и делотворном лечењу, супортивном лечењу и палијативној нези људима који живе са раком.

Рано откривање рака у великој мери умањује финансијски ефекат ове болести и чини лечење делотворнијим и успешнијим. Студије спроведене у високоразвијеним земљама показале су да је лечење пацијената оболелих од рака код којих је болест раније откривена два до четири пута јефтиније у поређењу са лечењем људи код којих је рак откривен у узнапредовалој фази болести. Како наводи СЗО, трошкови лечења рака су мањи уколико се болест открије раније што су показали и подаци за 2010. годину, у којој је, кроз издатке за здравствену заштиту и економске губитке због одсуствовања са посла, потрошено 1,16 милијарди америчких долара.

,,РАНО ДИЈАГНОСТИФИКОВАЊЕ РАКА СПАШАВА ЖИВОТЕ И СМАЊУЈЕ ТРОШКОВЕ ЛЕЧЕЊА”.

 Liflet 1 

Liflet 2

Liflet

 

Корисни линкови:

http://www.uicc.org/

https://www.zjzpa.org.rs/svetski-dan-borbe-protiv-raka-mi-mozemo-ti-mozes/

https://www.zjzpa.org.rs/15-februar-medjunarodni-dan-dece-obolele-od-raka-2017-godine/

 

Ostavite odgovor