Zavod za javno zdravlje Pančevo vrši ispitivanja kvaliteta površinskih voda -Tamiš, Dunav, Ponjavica, jezero u Kačarevu i Ivanovo po zahtevu i za račun Grada Pančeva,  i ispitivanja kvaliteta površinskih voda – Belocrkvanska jezera po zahtevu i za račun DJUP „Belocrkvanska jezera“, a na osnovu zaključenih ugovora.

Ispitivani uzorci reke Tamiš od 28. i 29.06.2017. na kupalištima u Pančevu, Jabuci, Opovu i Sakulama su pokazali da je kvalitet vode III klase – umerenog ekološkog statusa te je na ovim kupalištima, kao i na kupalištima jezera u Kačarevu, na Beloj steni  na Dunavu i Belocrkvanskim jezerima – moguće kupanje.

Ne preporučuje se kupanje na kupalištima u Glogonju, Omoljici, Banatskom Brestovcu i Ivanovu gde je kvalitet vode IV klase – slabog ekološkog statusa.

Građani se mogu bezbedno osvežiti kupanjem i na pančevačkom otvorenom bazenu.

Svi ovi rezultati pokazuju trenutno stanje površinskih voda, zbog čega za kupače uvek važe preporuke da je tuširanje pre (na bazenima) i posle kupanja na svim kupalištima obavezno. Posebnu pažnju korisnici bazena treba da obrate na upotrebu toaleta, korišćenje dezinfekcionih barijera pre ulaska u bazen, korišćenje obuće samo za bazen, ličnih peškira i njihovo svakodnevno pranje, i na pravilno odlaganje otpada.

Na nadležnima je da osim svakodnevnog praćenja rada i poštovanja procedura sigurnog funkcionisanja bazena i kontrole dezinfekcionih sredstava, svakodnevno održavaju higijenu prostora oko bazena, površine staza i svlačionica, površine sprava i predmeta oko bazena.

Domaćim životinjama ne treba dozvoliti pristup niti javnim, niti kućnim bazenima, kao ni na javnim kupalištima.

Svaki boravak na suncu treba da bude umeren uz korišćenje zaštite od sunca i isključivo u ranim prepodnevnim ili kasnijim popodnevnim časovima. Uz laganu ishranu i dosta tečnosti, bez alkoholnih pića, ovo leto može se lepo provesti na mnogim našim kupalištima.

Ostavite odgovor