Светска здравствена организација (СЗО) је 2002. године установила 10. мај као дан за обележавање и промовисање физичке активности под називом „Кретањем до здравља“. Тог дана у целом свету земље чланице СЗО планирају и организују различите активности.

Главни циљеви националних и глобалних акција су:

  • Подизање нивоа свести о користима физичке активности у превенцији незаразних болести
  • Истицање предности рекреативног бављења спортом и позитивних ефеката редовог вежбања
  • Промовисање бављења физичком активношћу у различитим срединама: на радном месту, у школи, у слободно време, …
  • Промовисање здравог начина живота, физичке активности и спорта

Последице физичке неактивности (хипокинезије)

Хипокинезија или смањено кретање је постала глобални проблем који угрожава здравље светске популације, посебно у урбаним срединама. Последица недовољног кретања је пораст броја кардиоваскуларних обољења (срчани и мождани удар, повишен крвни притисак), остеопорозе, депресије и карцинома.

Подаци показују да око 1,9 милиона људи умире годишње у свету од последица недовољне физичке активности што је последица савременог стила живота (вожња аутомобилом до посла, седење на послу, седење у кући по повратку са посла уз телевизор или компјутер).

креКада је особа физички активна, осим што јача мишиће и губи калорије, смањује стрес и поправља расположење услед повећаног лучења ендорфина који позитивно утиче на расположење.

Шта је физичка активност?

Физичка активност представља свако кретање тела које доводи до потрошње енергије (сагоревања калорија). Брзо ходање, пењање уз степенице, шетња, усисавање, прање прозора, вожња бицикла, пливање, трчање, кошарка, фудбал… све ово је физичка активност.

Зашто је важна физичка активност?

Редовна умерена физичка активност, као што су ходање, вожња бицикла, плес, не чини само да се осећате добро, већ има значајне предности за здравље: смањује ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса и неких врста рака, помаже у контроли телесне масе, а доприноси и добром менталном стању. Она унапређује раст и развој деце и младих, повећава самопоуздање, самопоштовање и ствара осећај припадности заједници.

Колико кретања је довољно?

Према препорукама Светске здравствене организације, одрасли би требало да упражњавају најмање 150 минута умерене или најмање 75 минута интензивне физичке активности недељно. Деци је потребно најмање 60 минута умерене до интензивне физичке активности дневно.

Од пола и старости, здравственог стања, а посебно у односу на стање утренираности (кондиције), зависи и избор врсте активности (шетња, пливање, трчање, вежбе…) учесталост и трајање.

И зато увек треба наћи  времена за активности које употпуњује целовитост нашег тела и душе!

Ostavite odgovor