Epidemiološka situacija u Južnobanatskom okrugu – SENTINEL i Populacioni nadzor nad oboljenjima slična gripu za 21 nedelju nadzora u sezoni 2019/20  (08. nedelja nadzora 2020. godine  – od 17.02.2020.do 23.02.2020. godine)

Na osnovu sentinelnog i populacionog nadzora nad oboljenjima sličnim gripu i pokazatelja geografske raširenosti u Južnobanatskom okrugu  je registrovana stopa incidencije oboljenja sličnih gripu na nivou sporadičnih i izolovanih slučjeva.

Ukupni intenzitet aktivnosti virusa gripa je ispod praga srednjeg intenziteta i u odnosu na prethodnu nedelju je znatno niži sa opadajućim trendom. U svim opštinama Južnobanatskog okruga beleži se višestruki pad In, a u Vršcu, Plandištu i Kovinu ista se ne beleži. Broj akutnih respiratornih infekcija je u dvostrukom padu u odnosu na prethodnu nedelju posmatranja (246:453).

Virusološka situacija: Od početka nadzora  u uzetim uzorcima  brisa guše i nosa od strane infektologa Opšte bolnice Pančevo, infekcija virusom gripa tipa A(H1N1)pdm09 je dokazana kod tri hospitalizovana pacijenta (2- Pančevo, 1-Alibunar), virus influence B kod  dva hospitalizovana pacijenta (2-Pančevo) i jedan bolnički respiratorni sincicijalni virus. U uzetim uzorcima  brisa guše i nosa od strane infektologa Opšte bolnice Vršac, infekcija virusom gripa tipa A(H1N1)pdm09 je dokazana kod jednog hospitalizovanog pacijenta (1- Vršac).

Ostavite odgovor