Епидемиолошка ситуација у Јужнобанатском округу – СЕНТИНЕЛ и Популациони надзор над обољењима слична грипу за 21 недељу надзора у сезони 2019/20  (08. недеља надзора 2020. године  – од 17.02.2020.до 23.02.2020. године)

На основу сентинелног и популационог надзора над обољењима сличним грипу и показатеља географске раширености у Јужнобанатском округу  је регистрована стопа инциденције обољења сличних грипу на нивоу спорадичних и изолованих случјева.

Укупни интензитет активности вируса грипа је испод прага средњег интензитета и у односу на претходну недељу је знатно нижи са опадајућим трендом. У свим општинама Јужнобанатског округа бележи се вишеструки пад Ин, а у Вршцу, Пландишту и Ковину иста се не бележи. Број акутних респираторних инфекција је у двоструком паду у односу на претходну недељу посматрања (246:453).

Вирусолошка ситуација: Од почетка надзора  у узетим узорцима  бриса гуше и носа од стране инфектолога Опште болнице Панчево, инфекција вирусом грипа типа A(H1N1)pdm09 је доказана код три хоспитализована пацијента (2- Панчево, 1-Алибунар), вирус инфлуенце Б код  два хоспитализована пацијента (2-Панчево) и један болнички респираторни синцицијални вирус. У узетим узорцима  бриса гуше и носа од стране инфектолога Опште болнице Вршац, инфекција вирусом грипа типа A(H1N1)pdm09 је доказана код једног хоспитализованог пацијента (1- Вршац).

Оставите одговор