Dečija glista-Enterobius vermicularis: Dečija glista je najčeća parazitoza u dečijem uzrastu sa najvećom zastupljenošću kod dece školskog i predškolskog uzrasta. Ovi paraziti nisu karakteristični samo za siromašna područja sa niskim higijenskim prilikama već predstavljaju važan zdravstveni problem i u razvijenim zemljama.

Prouzrokovač i njegov životni ciklus: Mala dečija glista (Enterobius vermicularis) na oko izgleda kao beli končić. Ženke su veličine od 8-13mm, a mužjaci 2-5mm. Odrasle jedinke žive u tankom crevu, a noću se gravidna ženka spušta prema anusu gde polaže jaja na kožu analne i perianalne regije. U jajima se nalaze larve koje postaju infektivne nakon 4 sata, a mogu opstati u spoljašnjoj sredini oko 2 nedelje. Čovek se zarazi ako ovakva jaja proguta. Progutana jaja dospevaju u tanko crevo gde nakon 15-43 dana nastaje odrasla jedinka koja ponovo nastavlja ciklus.

Klinička slika: Simtomi infestacije dečijom glistom nisu teški, ali mogu izazvati neprijatnost. U najvećem broju slučajeva simptomi nisu prisutni. Ukoliko se jave, najkarakterističniji je perianalni svrab koji je naročito izražen noću. Kod dece se može javiti poremećaj sna, nekontrolisano mokrenje i razdražljivost. Ređe se javlja škrgutanje zubima, nelagodnost u stomaku i gubitak telesne težine.

Dijagnoza bolesti: Postavlja se uzimanjem otiska perianalne regije pomoću selotejp trake i njihovim mikroskopskim pregledom radi uočavanja jaja parazita. Posebno je važno naglasiti da se uzorak uzima ujutro rano, odmah nakon buđenje, pre pranja ili kupanja kako se jajašca ne bi uklonila. Otisak se uzima običnom lepljivom trakom (selotejp) koja je zalepljena za predmetno stakalce. Lepljiva traka se odlepiti sa stakalca i nalepi preko perianalnih nabora uz blago pritiskanje kako bi se jajašca zalepila za traku. Nakon toga traka se skine sa kože i ponovno zalepi preko stakalca i dostavlja laboratoriji na analizu. Potrebno je uzeti tri uzastopna uzorka kako bi se poboljšala osetljivost testa.

Rezervoar infekcije i putevi prenošenja: Rezervoar infekcije je isključivo čovek. Zaražavanje nastaje ukoliko se progutaju zrela jajašča gliste preko ruku na koje dospevaju sa anusa, češanjem ili preko odeće, rublja, posteljine, hrane, igračaka ili drugih predmeta koji su kontaminirani jajima parazita.

Inkubacija i period zaraznosti: Inkubacija iznosi 2-6 nedelja i predstavlja period od ingestije jaja parazita do pojave gravidne odrasle ženke. Osoba je zarazna sve dok gravidna ženka polaže jaja u perianalne nabore kože.

Preventivne mere i lečenje:

  • Pranje ruku toplom vodom i tečnim sapunom nakon korišćenja toaleta, pre jela i pre pripreme hrane predstavlja najznačajniju meru u sprečavanju nastanka ove infestacije, kako kod dece, tako i kod odraslih.
  • Lečenje obolelih sprovoditi odgovarajućim lekovima po nalogu izabranog doktora ili pedijatra.
  • Kako bi se sprečile ponovne infekcije neophodno je da se leče svi članovi porodice bez obzira na simptome i laboratorijske nalaze.
  • Potrebno je podrezivanje noktiju, sprečavanje češanja perianalnog predela, odvikavanje od grickanja noktiju, stavljanja ruku i igračaka u usta.
  • Neophodno je pooštriti sve mere lične higijene, sprovoditi svakodnevno jutarnje tuširanje, zamenu donjeg rublja i posteljine i njihovo pranje na temperturi iznad 60°C.
  • Svakodnevno usisavanje.
  • Obzirom da jajašca parazita mogu da opstanu u spoljašnjoj sredini do 2 nedelje neophodno je, nakon započetog lečenja, intenzivirati mere lične higijene i higijene sredine u tom vremenskom periodu.
Ostavite odgovor