Ове године Завод за јавно здравље Панчево обележава дан свог оснивања свечано и радно -стручном конференцијом „Алергени полен и поленске алергије“. Конференција ће се одржати у малој сали Градске управе дана 6.11.2019. од 11-14 часова са следећим програмом:

  • Праћење алергеног полена у државној мрежи Републике Србије – Мирјана Митровић, Агенција за заштиту животне средине Републике Србије
  • Алергени полен у ваздуху – др Снежана Ђурић, Завод за јавно здравље Панчево
  • Обољења изазвана поленима код пацијената лечених у алерголошкој амбуланти ОБ Панчево- др Славица Ђурица, Општа болница Панчево
  • Утицај полена амброзије на егзацербацију астме у дечјем узрасту – др Слободан Продановић, Општа болница Панчево
  • Алергијски конјуктивитиси – др Драган Станковић,Општа болница Панчево
  • Алергијски ринитиси – др Данијела Мутавџић,Дом здравља Панчево
  • Полен и глобалне климатске промене – прим др Дубравка Николовски, Завод за јавно здравље Панчево
  • Коришћење интернет ресурса за полен – прим др Дубравка Николовски, Завод за јавно здравље Панчево

Конференција је акредитована  код Здравственог савета A-1-1677/19, бесплатна је и доноси 6 бодова за учеснике -лекаре, фармацеутe, медицинске сестре, здравственe техничарe, биологе, санитарнe техничарe, санитарно-еколошкe инжењере.

На неопходност мониторинга полена суспендованог у ваздуху указала је Светска здравствена организација (СЗО) званичним закључцима састанка на тему “Phenology and Human Health: Alergic Disorders”, који је одржан у Риму 2003. године. Наиме, у последњих 50 година се региструје повећан интензитет полинације услед глобалних климатских промена. Резултати мониторинга алергеног полена омогућавају проучавање, превенцију и дијагностиковање и од значаја су и за лечење поленских алергија.

Са првим знацима пролећа и бујања вегетације огроман број људи широм планете суочава се са симптомима алергије. Поленова зрна код више од 20% људске популације изазивају алергијске реакције (бронхитис, коњуктивитис, дерматитис, поленску кијавицу), док у случају дуготрајног и вишегодишњег излагања високим концентрацијама један део људске популације оболева од хроничног бронхитиса и бронхијалне астме.

Конференцију ће отворити представници Агенције за заштиту животне средине Републике Србије који ће приказати на који начин се прати алергени полен у ваздуху на територији Републике Србије. Први уређај за мониторинг полена је постављен 2001. године, да би данас националну мрежу мерних станица чинило 25 уређаја. Сви подаци који се налазе у националној бази података се шаљу у европску базу EAN (European Aeroallergen Network). Ове информације су доступне на интернету и особе које планирају да путују могу да се информишу о здравственом ризику врста чија је полинација у току.

Остали предавачи ће приказати информације о етиологији, патогенези, клиничкој слици, дијагностици и лечењу поленских алергија.

Оставите одговор