Суочимо се са чињеницом: МОЖДАНИ УДАР ЈЕ ИЗЛЕЧИВ

Шта је мождани удар?

Мождани удар настаје када је доток крви у мозак прекинут. Када немају довољно крви, мождане ћелије умиру или трпе оштећење. У зависности који део мозга је погођен, последице могу бити различите. Мождани удар може да утиче на тело, покрете и говор, али и на то како особа мисли или осећа.

Ако су знаци можданог удара препознати на време и одговарајућа нега је доступна брзо, шансе за преживљавање и опоравак су много веће.

Мождани удар је био, а и даље је широко распрострањена болест широм света, која утиче на преко 15 милиона људи сваке године. Од тих 15 милиона, скоро шест милиона умре и још пет милиона  остаје трајно онеспособљено. Сваких 6 минута нека особа доживи мождани удар.

Европска  иницијатива за мождани удар је 1990. године покренула идеју да се обележава Светски  дан можданог удара. Ове године тема Светског дана можданог удара је: МОЖДАНИ УДАР ЈЕ ИЗЛЕЧИВ.

Мождани удар је међу водећим узроцима смртности у Србији – више од 25.000 људи годишње доживи мождани удар, трећина премине одмах, а трећина пацијената остаје са трајним инвалидитетом.

У Јужнобанатском округу је у 2014. години од можданог удара оболело 1248  особа, у 2015. години 1016 особа, а умрло је  365 особа у 2014. години и 280 особа у 2015. години.

Један од значајних разлога високе смртности од можданог удара је недовољно знање пацијената о симптомима и хитности. Код ове болести не сме да буде кашњења. Што више времена прође од првих симптома до одласка код лекара и примања терапије, мање су шансе за преживљавање и опоравак.

Мождани удар је водећи узрок инвалидности и на другом месту узрока смрти људи на глобалном нивоу. Мождани удар може да се деси свима и у сваком узрасту. Мождани удар утиче на: болеснике, породицу и пријатеље болесника као и на ширу друштвену заједницу.

Мождани удар је сложен медицински проблем. Међутим, постоје начини да се знатно смање његове последице. Препознавање раних знакова можданог удара и његово ургентно лечење у специјализованим јединицама за мождани удар могу значајно побољшати исход.

Овогодишња кампања носи назив: МОЖДАНИ УДАР ЈЕ ИЗЛЕЧИВ.  Животи се могу побољшати бољом свесношћу, приступом и акцијом.

Позивамо свакога – појединца, породице, заједнице, здравствене раднике и владе – да се придруже борби против можданог удара. Хајде да предузмемо мере, развијемо свест и инсистирамо на бољем приступу третману оболелима од можданог удара!

Брошура Свети дан можданог удара 2016. serbian-world-stroke-brochure-2016

Постер Светски дан можданог удара 2016. serbian-crylic-infographic-wso-wsd-2016

Видео Светски дан можданог удара 2016.

Корисни линкови:

http://www.worldstrokecampaign.org/

Ostavite odgovor