www.facebook/zavisnostnaignore

Завод за јавно здравље Панчево ове године Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама обележава 24.јуна свечаном доделом награда у оквиру конкурса “Зависност на игноре!” који реализује Завода за јавно здравље Панчево под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину АП Војводине. У наградном конкурсу на тему превенције болести зависности учествовало је око 500 ученика и наставника-ментора из 15 основних и средњих школа са територије целе Војводине.

Награде за најбољи кратки филм и едукативни постер, најактивније школе и појединце, биће додељене 24.јуна у 16.30х у галерији Милорада Бате Михаиловића. Очекује се долазак награђених ученика и наставника из више основних и средњих школа са територије АП Војводине.

Ово је још једна у низу активности коју Завод спроводи у Јужнобанатском округу на пољу превенције болести зависности. Поред обележавања овог датума из календара здравља Завод за јавно здравље Панчево континуирано спроводи едукације за ученике виших разреда основних школа на тему превенције алкохолизма, пушења и наркоманије, као и едукације за ученике средњих школа, просветне раднике и родитеље.

Светска кампања 2016

Злоупотреба и последице злоупотребе психоактивних супстанци погађају све друштвене слојеве у свим земљама света. Злоупотреба дрога има негативне последице по здравље и животе људи, подстиче криминал и прети одрживом развоју.

Резолуцијом 42/112, 1987. године Генерална скупштина УН-а прогласила је 26. јун Међународним даном против злоупотребе и незаконите трговине дрогама као израз одлучности да ојача деловање и сарадњу у борби против злоупотребе и трговине дрогама. Овај дан обележава се широм света у циљу мобилисања појединаца и заједнице за активан однос у сузбијању проблема злоупотребе дрога.

Слоган  кампање за 2016. годину „Прво саслушај“  https://www.unodc.org/listenfirst/

указује на то да је слушање деце и младих први корак који треба начинити како би им се помогло да одрасту здраво и безбедно.

Циљ кампање је подршка превенцији употребе дрога која је заснована на научним доказима о ефикасности као и повећање ефективног инвестирања у добробит деце и младих.

Превенција у области злоупотребе психоактивних супстанци је склоп психолошких, социјалних, правних и здравствених активности са циљем спречавања оштећења здравља, настанка болести и последица изазваних ризичним понашањем, тј. коришћењем психоактивних супстанци.

Главни циљеви превенције су:

1) спречавање конзумирања психоактивних супстанци,

2) одлагање конзумирања психоактивних супстанци и

3) спречавање да они, који експериментишу са дрогама, постану корисници високог ризика и зависници од дрога.

Детињство  и адолесценција су  периоди значајног развоја и могућности, али и периоди када су деца и адолесценти посебно осетљиви на ризична понашања, укључујући и употребу дувана, алкохола и дрога.  Већина младих никада неће користити дроге, али они који хоће су често погођени факторима који су ван њихове контроле као што су сиромаштво,изложеност насиљу, недостатак родитељске бриге и љубави и провођење времена са вршњацима који се ризично понашају.

Посебно је важно развијати и спроводити програме намењене осетљивим групама младих тј. младима под повећаним ризиком за коришћење психоактивних супстанци, а не мање важно је и   укључивање  родитеља у превентивне активности.

Мрежа института/завода за јавно здравље обележавају Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама организовањем различитих активности као што су стручне конференције, јавне манифестације, предавања и трибине за родитеље и децу, припрема и/или дистрибуција информативног материјала за становништво. Све активности подразумевају и интензивну сарадњу са свим секторима друштва и медијима. Значајно је учешће школа, родитеља, полиције, радно активног становништва и послодаваца, медија, верских заједница, здравствених радника, удружења грађана и других у активностима које имају за циљ смањење злоупотребе дрога. Укључивање што већег броја партнера у обележавање овог значајног датума из Календара здравља доприноси даљем јачању међусекторске сарадње у области смањења понуде и потражње дрога.

Оставите одговор