Грозница Западног Нила је арбовирусна инфекција, коју преносi комарaц – вектор из рода Culex (тзв. кућни комарац, који је распрострањен и на територији наше земље), а примарни резервоар заразе су птице. Значајан је јавноздравствени проблем како у Европској унији и земљама у окружењу,  тако и у Србији па и у Јужнобанатском округу. На активност вируса утичу бројни фактори, као што су климатске промене, распрострањеност комараца, популација птица итд.

Пут преношења је убод зараженог комарца. Симптоми Грознице Западног Нила (ГЗН) настају од 3 до 14 дана након убода. Код око 80% инфицираних особа болест протиче асимптоматски, око 20% има благу клиничку слику у виду грознице, главобоље, мучнине, повраћања, отока лимфних жлезда или осипа на кожи, а код једног од 150 инфицираних долази до развоја тешке клиничке слике, односно неуроинвазивног облика болести. Фактори ризика за појаву тежег, неуроинвазивног облика су старост преко 50 година, хронична обољења код пацијента, имуносупресија, дијабетес и обољења кардиоваскуларног система.

Превентивне мере за спречавање настанка обољења – Грознице Западног Нила:

 

  1. Систематско и организовано запрашивање комараца
  2. Редукција броја комараца на отвореном – исушивањем извора стајаће воде и елиминисањем места на која се склањају комарци и на којима полажу јаја. Најмање једном недељно треба испразнити воду из саксија за цвеће, посуда за храну и воду за кућне љубимце, канти, буради и лименки, уклонити одбачене гуме и друге предмете који могу да прикупљају воду.
  3. Редукција броја комараца у затвореном простору – Препоручује се употреба заштитних мрежа или комарника на вратима и прозорима, тако да комарци не могу да продру у затворен простор.
  4. Мере личне заштите – Већина комараца је активна у зору и сумрак, па треба избегавати боравак ван куће у овом периоду уколико је то могуће. Потребно је користити репеленте током боравка на отвореном, уз истовремено ношење одеће са дугачким рукавима и ногавицама.
Оставите одговор