Подручје Јужнобанатског округа, као и територија Војводине карактерише се ендемичном епизоотијом беснила код дивљих животиња, углавном лисица, а изузетно и код домаћих животиња (мачака, паса).

Од 2010. до 2018. године на територији Јужнобанатског округа није било доказаног беснила код животиња, за разлику од  2009. године када је доказано беснило код 8 животиња: код 3 мачке (1мачка у општини Панчево, 2 мачке у општини Алибунар); 3 пса (3-општина Алибунар) и 2 лисице (1-општина Ковин и 1- општина Алибунар). Задњих деценија на овом подручју није забележен ниједан случај обољења код људи.

Антирабичне станице на територији Јужнобанатског округа, које врше антирабичну заштиту су  у Центару за превенцију и контролу болести Завода за јавно здравља Панчево, на Инфективном одељењу Опште болнице Панчево и Инфективном одељењу Опште болнице Вршац, у којима је у 2018. години код 1184 пацијената пружена антирабична заштита.

Табела

Од укупно 187 озлеђених особа које су се у 2018. години јавиле у антирабичну станицу Завода за јавно здравље Панчево 66% су са територије града Панчева (124), и то 31 пацијент је дао податак да је озлеђен од паса познатог власника, 71  пацијент је дао податак да је озлеђен од паса непознатог власника. Због озледа од мачке познатог власника јавило се 6 пацијената док је 16 пацијената дало податак да је озлеђено од мачке непознатог власника. Од укупно 124 озлеђених особа које су се у 2018. години јавиле у антирабичну станицу Завода за јавно здравље Панчево са територије самог града Панчева  24 пацијената је дало податак да је озлеђено од паса познатог власника, 36 пацијената је дало податак да је озлеђено од паса непознатог власника. Због озледа од  мачке познатог власника јавило се 4 пацијената док је 10 пацијената дало податак да је озлеђено од мачке непознатог власника.

МЕРЕ код уједа од животиња:

  • самопомоћ – рану добро опрати сапуном и испрати водом
  • јавити се у здравствену установу одмах
  • темељно чишћење ране под медицинским надзором
  • профилакса тетануса код изабраног доктора, увођење антибиотске терапије по потреби
  • процена ради вакцинације против беснила као и увођења антибактеријског лечења спроводи се у антирабичним станицама (Завод за јавно здравље Панчево, Општа болница Панчево – инфективно одељење, Општа болница Вршац -инфективно одељење)
  • не ушивати и не затварати рану код уједа животиње која је оболела од беснила, осим ако је то неизбежно

МЕРЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ:

  • Преекспозициона вакцинација против беснила спроводи се код лица која су професионално угрожена инфекцијом вируса беснила: лабораторијски радници, ветеринарски хигијеничари, ветеринарски техничари, ветеринари, зоохигијеничари, шумари, ловочувари и препаратори, као и лица која професионално долазе у контакт са слепим мишевима.
  • Пријављивање служби санитације ради преузимања мера из њихове надлежности.
  • Не усвајати дивље животиње.
  • Обавезно вакцинисати кућне љубимце
Ostavite odgovor