Područje Južnobanatskog okruga, kao i teritorija Vojvodine karakteriše se endemičnom epizootijom besnila kod divljih životinja, uglavnom lisica, a izuzetno i kod domaćih životinja (mačaka, pasa).

Od 2010. do 2018. godine na teritoriji Južnobanatskog okruga nije bilo dokazanog besnila kod životinja, za razliku od  2009. godine kada je dokazano besnilo kod 8 životinja: kod 3 mačke (1mačka u opštini Pančevo, 2 mačke u opštini Alibunar); 3 psa (3-opština Alibunar) i 2 lisice (1-opština Kovin i 1- opština Alibunar). Zadnjih decenija na ovom području nije zabeležen nijedan slučaj oboljenja kod ljudi.

Antirabične stanice na teritoriji Južnobanatskog okruga, koje vrše antirabičnu zaštitu su  u Centaru za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlja Pančevo, na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice Pančevo i Infektivnom odeljenju Opšte bolnice Vršac, u kojima je u 2018. godini kod 1184 pacijenata pružena antirabična zaštita.

Tabela

Od ukupno 187 ozleđenih osoba koje su se u 2018. godini javile u antirabičnu stanicu Zavoda za javno zdravlje Pančevo 66% su sa teritorije grada Pančeva (124), i to 31 pacijent je dao podatak da je ozleđen od pasa poznatog vlasnika, 71  pacijent je dao podatak da je ozleđen od pasa nepoznatog vlasnika. Zbog ozleda od mačke poznatog vlasnika javilo se 6 pacijenata dok je 16 pacijenata dalo podatak da je ozleđeno od mačke nepoznatog vlasnika. Od ukupno 124 ozleđenih osoba koje su se u 2018. godini javile u antirabičnu stanicu Zavoda za javno zdravlje Pančevo sa teritorije samog grada Pančeva  24 pacijenata je dalo podatak da je ozleđeno od pasa poznatog vlasnika, 36 pacijenata je dalo podatak da je ozleđeno od pasa nepoznatog vlasnika. Zbog ozleda od  mačke poznatog vlasnika javilo se 4 pacijenata dok je 10 pacijenata dalo podatak da je ozleđeno od mačke nepoznatog vlasnika.

MERE kod ujeda od životinja:

  • samopomoć – ranu dobro oprati sapunom i isprati vodom
  • javiti se u zdravstvenu ustanovu odmah
  • temeljno čišćenje rane pod medicinskim nadzorom
  • profilaksa tetanusa kod izabranog doktora, uvođenje antibiotske terapije po potrebi
  • procena radi vakcinacije protiv besnila kao i uvođenja antibakterijskog lečenja sprovodi se u antirabičnim stanicama (Zavod za javno zdravlje Pančevo, Opšta bolnica Pančevo – infektivno odeljenje, Opšta bolnica Vršac -infektivno odeljenje)
  • ne ušivati i ne zatvarati ranu kod ujeda životinje koja je obolela od besnila, osim ako je to neizbežno

MERE PREVENCIJE:

  • Preekspoziciona vakcinacija protiv besnila sprovodi se kod lica koja su profesionalno ugrožena infekcijom virusa besnila: laboratorijski radnici, veterinarski higijeničari, veterinarski tehničari, veterinari, zoohigijeničari, šumari, lovočuvari i preparatori, kao i lica koja profesionalno dolaze u kontakt sa slepim miševima.
  • Prijavljivanje službi sanitacije radi preuzimanja mera iz njihove nadležnosti.
  • Ne usvajati divlje životinje.
  • Obavezno vakcinisati kućne ljubimce
Ostavite odgovor