„Сваки тренутак је важан“ назив је кампање којом се истиче важност првих 1000 дана живота и значај раних искустава за развој детета.

Националну кампању покренуо је Уницеф, у сарадњи са Министарством здравља, Министарством просвете, науке у технолошког развоја и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а популаризују је многе установе, удружења и пословна друштва у земљи, као и Завод за јавно здравље Панчево.

Прве године живота најважније су за физички, емоционални и интелектуални развој детета, јер се тада стварају темељи за читав живот. У раном детињству покрећу се и успостављају обрасци понашања, вештина и учења. Друштвени и околински фактори почињу да модификују генетско наслеђе, а мозак се нагло развија. Када су деци ускраћени адекватна исхрана, подстицај и заштита, штетни ефекти могу довести до дугорочних последица за дете, породицу и заједницу уопште.

Процес бриге о деци почиње у најранијој фази њиховог живота и зависи од окружења у којем дете расте. Оптимални услови у његовом дому, адекватна исхрана, близак и интерактиван однос са родитељима и старатељима и ненасилне методе дисциплиновања у великој мери утичу на добробит детета.

Ова кампања има за циљ да помогне родитељима и старатељима да направе изборе који ће довести до оптималног развоја њихове деце, како би свако дете добило шансу за најбољи почетак у животу и добре основе за будућност.

Материјал за Кампању обухвата следеће теме:

  • значај игре у развоју детета,
  • препоруке за подизање деце узраста од рођења до навршених 48 месеци живота,
  • имунизацију деце,
  • савете за успешно дојење и исхрану одојчади и мале деце.

Садржаји су организовани у пет видео спотова, шест едукативних филмова, дванаест брошура и постера и могу се преузети на линку  http://www.unicef.rs/rani-razvoj-deteta/materijali

Ostavite odgovor