„Svaki trenutak je važan“ naziv je kampanje kojom se ističe važnost prvih 1000 dana života i značaj ranih iskustava za razvoj deteta.

Nacionalnu kampanju pokrenuo je Unicef, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom prosvete, nauke u tehnološkog razvoja i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a popularizuju je mnoge ustanove, udruženja i poslovna društva u zemlji, kao i Zavod za javno zdravlje Pančevo.

Prve godine života najvažnije su za fizički, emocionalni i intelektualni razvoj deteta, jer se tada stvaraju temelji za čitav život. U ranom detinjstvu pokreću se i uspostavljaju obrasci ponašanja, veština i učenja. Društveni i okolinski faktori počinju da modifikuju genetsko nasleđe, a mozak se naglo razvija. Kada su deci uskraćeni adekvatna ishrana, podsticaj i zaštita, štetni efekti mogu dovesti do dugoročnih posledica za dete, porodicu i zajednicu uopšte.

Proces brige o deci počinje u najranijoj fazi njihovog života i zavisi od okruženja u kojem dete raste. Optimalni uslovi u njegovom domu, adekvatna ishrana, blizak i interaktivan odnos sa roditeljima i starateljima i nenasilne metode disciplinovanja u velikoj meri utiču na dobrobit deteta.

Ova kampanja ima za cilj da pomogne roditeljima i starateljima da naprave izbore koji će dovesti do optimalnog razvoja njihove dece, kako bi svako dete dobilo šansu za najbolji početak u životu i dobre osnove za budućnost.

Materijal za Kampanju obuhvata sledeće teme:

  • značaj igre u razvoju deteta,
  • preporuke za podizanje dece uzrasta od rođenja do navršenih 48 meseci života,
  • imunizaciju dece,
  • savete za uspešno dojenje i ishranu odojčadi i male dece.

Sadržaji su organizovani u pet video spotova, šest edukativnih filmova, dvanaest brošura i postera i mogu se preuzeti na linku  http://www.unicef.rs/rani-razvoj-deteta/materijali

Ostavite odgovor