Istraživanje Zavisnost na “ignore”! sprovedeno je u okviru istoimenog projekta u periodu od aprila do novembra meseca 2016. godine.

Rezultati istraživanja su pokazali da svaka druga mlada osoba smatra joj je droga dostupna i da je najviše mladih bilo u kontaktu sa alkoholom. Alkohol se ističe kao problem koji se zanemaruje i smatra socijalno prihvatljivim u našoj sredini, a dostupnost droge mladima je pitanje rada svih službi  koje se bave ovom temom.

Značajan je podatak da 17,6 % mladih odlazi u kladionicu često ili ponekad iako su uglavnom maloletni ispitanici (prosek godina 15,7) kojima bi trebalo da bude zabranjen ulaz u kockarnice i kladionice.

Oko 10 % mladih je u nestabilnom emotivnom odnosu, ne obraća se nikome za rešavanje problema i potiskuju probleme u sebi i smatra da ne bi moglo da se odupre upotrebi droge. Iz ovih podataka bi se mogao izvesti zaključak da je svaka deseta mlada osoba pod rizikom za upotrebu psihoaktivnih supstanci.

Takođe značajan je rezultat da jako malo mladih prepoznaje zaposlene u školi kao osobe koje bi mogle da im pruže savet ukoliko bi imali probleme sa zavisnošću. Internet, društvene mreže i blogovi su im bliži „savetodavci“ od zaposlenih u školi. Nameće se pitanje ili kao rešenje da treba pojačati preventivne aktivnosti u školama za prosvetne radnike, ali i koristiti internet za promociju zdravlja i lakše dolaženje do mladih.

Istraživanje pokazuje da su mladi u velikom broju okrenuti roditeljima i prijateljima u kriznim situacijama. Preko 70 % njih smatra i da bi mogli da se odupru upotrebi alkohola,droge i cigareta.

Većinu vremena mladi provode na internetu, ali bi želeli da se više druže, borave u prirodi, treniraju i putuju. Istraživanje pokazuje i da mladi nemaju dovoljno znanja šta je zavisnost. Mlade je potrebno dodatno edukovati o bolestima zavisnosti i motivisati ih i za druge aktivnosti osim interneta. Internet treba korisiti za plasiranje korisnih informacija mladima.

Rezultate istraživanja možete pogledati u linku:

rezultati-istrazivanja-zavisnost-na-ignore

Facebook stranica projekta:

http://www.facebook.com/zavisnostnaignore

 

Ostavite odgovor