Истраживање Зависност на “игноре”! спроведено је у оквиру истоименог пројекта у периоду од априла до новембра месеца 2016. године.

Резултати истраживања су показали да свака друга млада особа сматра јој је дрога доступна и да је највише младих било у контакту са алкохолом. Алкохол се истиче као проблем који се занемарује и сматра социјално прихватљивим у нашој средини, а доступност дроге младима је питање рада свих служби  које се баве овом темом.

Значајан је податак да 17,6 % младих одлази у кладионицу често или понекад иако су углавном малолетни испитаници (просек година 15,7) којима би требало да буде забрањен улаз у коцкарнице и кладионице.

Око 10 % младих је у нестабилном емотивном односу, не обраћа се никоме за решавање проблема и потискују проблеме у себи и сматра да не би могло да се одупре употреби дроге. Из ових података би се могао извести закључак да је свака десета млада особа под ризиком за употребу психоактивних супстанци.

Такође значајан је резултат да јако мало младих препознаје запослене у школи као особе које би могле да им пруже савет уколико би имали проблеме са зависношћу. Интернет, друштвене мреже и блогови су им ближи „саветодавци“ од запослених у школи. Намеће се питање или као решење да треба појачати превентивне активности у школама за просветне раднике, али и користити интернет за промоцију здравља и лакше долажење до младих.

Истраживање показује да су млади у великом броју окренути родитељима и пријатељима у кризним ситуацијама. Преко 70 % њих сматра и да би могли да се одупру употреби алкохола,дроге и цигарета.

Већину времена млади проводе на интернету, али би желели да се више друже, бораве у природи, тренирају и путују. Истраживање показује и да млади немају довољно знања шта је зависност. Младе је потребно додатно едуковати о болестима зависности и мотивисати их и за друге активности осим интернета. Интернет треба корисити за пласирање корисних информација младима.

Резултате истраживања можете погледати у линку:

резултати-истразивања-зависност-на-игноре

Фацебоок страница пројекта:

http://www.facebook.com/zavisnostnaignore

 

Ostavite odgovor