Према Календару здравља, октобар је месец када се обележава Међународни месец борбе против рака дојке. Ова кампања се обележава у многим земљама света како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести, подизање свести о значају превенције и раног откривања.

Завод за јавно здравље Панчево ове године је подржао удружење Женски центар „Милица“ и бициклистички караван „ДАЈ ПЕДАЛУ РАКУ“ у оквиру обележавања Октобра-месеца борбе против рака дојке. 3. октобра одржана је бициклистичка вожња, као знак подршке женама које тренутно бију битку са овом болешћу. Бициклистички караван одвијао се у исто време у 29 градова у Србији и у Љубљани  у Словенији.

Осим грађана Панчева бициклистичком каравану придружили су се се професори и ученици Медицинске школе „Стевица Јовановић“ Панчево и чланови удружења грађана „Панонке“ из Панчева.

https://www.facebook.com/1491171620901554/posts/3704799546205406/

Рак дојке је најчешћи малиги тумор код жена како у свету тако и у нашој земљи. Према доступним подацима у свету сваке године од рака дојке оболи око 1 700 000 жена, а око пола милиона жена умре. Према проценама Међународне агенције за истраживање рака (IARC), када је у питању ризик оболевања од рака дојке, Србија се налази заједно са већином земаља западног Балкана у средини наведене лествице. У Србији постоји нешто нижи ризик оболевања од рака дојке. Међутим, када је у питању умирање од рака дојке, процене Међународне агенције за истраживање рака из 2018. године показују да су жене у Србији, одмах после жена у Црној Гори, под високим ризиком умирања од рака дојке у односу на друге особе женског пола у Европи. Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији је регистровано 4304 новооболелих и 1693 умрлих жена од рака дојке. Стопа оболевања од рака дојке код жена у Републици Србији износила је 65,0 на 100.000, а стопа умирања 20,2 на 100.000 жена. У односу на просечну регистровану стопу оболевања од малигних тумора дојке у Републици Србији, нешто виша стопа и оболевања и умирања регистрована је у Војводини (оболевање -85,6/100.000, умирање – 21,2,3/100.000).

Рак дојке у Јужнобанатском округу

На основу података Регистра за рак Завода за јавно здравље Панчево, рак дојке се налази на првом месту по броју оболелих и умрлих од свих малигних болести код жена у Јужнобанатском округу. У 2019.години, рак дојке се налазио на првом месту и чинио је 17,2% од укупног броја новооболелих од свих врста рака код жена. У нашем округу у последњих пет година највећи број оболелих регистрован је у узрасту 55-64 године, међутим болест је пријављена и код младих особа, већ у узрасту око 30 године живота.

Од укупног броја умрлих од малигних болести у 2018. години, у женској популацији, рак дојке се налазио на првом месту и чинио је 20,6% свих смртних исхода од рака код жена. У 2018. години регистровано је 3,7% мање умрлих него у 2017. години, 1,8% више него на петогодишњем и 3,2% више него на десетогодишњем просеку умрлих. Највећи број умрлих бележи се у узрасту 55-69 година, а најраније регистровани смртни исход био је код особе старе 30 година.

У нашој земљи бележе се високе стопе оболевања у узрастима од 60. до 69. године, које у истим узрастима прате и високе стопе умирања, што највероватније говори о касном јављању жена тог узраста, када је малигна болест већ у узнапредовалом стадијуму, односно већ су присутне удаљене метастазе на суседним органима.

Ризик за рак дојке расте са годинама старости, али нису откривени или до краја разјашњени сви узроци његовог настанка.  Чешће се јавља код жена које:

  • имају најближе сроднице (мајка, сестра, тетка, бака) оболеле од ове болести;
  • су прву менструацију добиле пре 12. године, и последњу имале после 50. године;
  • нису рађале или су имале први порођај после 30. године живота;
  • дуже време користе хормонску терапију;
  • су гојазније и физички неактивне.

Доказано ефикасно решење за смањење стопе умирања од ове болести је њено рано откривање, односно секундарна превенција или скрининг рака дојке. Охрабрује чињеница да уколико се карцином дојке открије на време у 80-90% случајева лечење има добру прогнозу. С тим у вези рано откривање рака дојке у има изузетну важност. У Јужнобанатском округу организовани скрининг рака дојке спроводи се у Панчеву од 2014. године.

 

Важно да знате и урадите:

  • Једном месечно урадите самопреглед дојке, обратите пажњу на облик, изглед и величину дојки, промене на њима – чворићи или задебљање, увлачење брадавица, боју коже – црвенило, оток, топлина, набораност коже, појаву исцедака, бол који не пролази или сличних промен
  • превентивни клинички преглед урадите једном годишње и/или ултразвук дојке по препоруци лекара
  • уколико сте у породици имали блиске рођаке са дијагнозом рака дојке, важно је да се на време консултујете са изабраним доктором у вези контрола и праћења
  • у узрасту 50-69 година обавезно урадите мамографију једном у две године

 ОДАЗОВИТЕ СЕ ПОЗИВУ ЗА СКРИНИНГ МАМОГРАФИЈУ!

РАК ДОЈКЕ ЈЕ ИЗЛЕЧИВ УКОЛИКО СЕ ОТКРИЈЕ НА ВРЕМЕ!

 

 

 

Ostavite odgovor