Према Календару здравља, октобар је месец када се обележава Међународни месец борбе против рака дојке. Ова кампања се обележава у многим земљама света како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести, подизање свести о значају превенције и раног откривања.

Рак дојке је најчешћи малигни тумор код жена како у свету тако и у нашој земљи.

Према доступним подацима у свету сваке године од рака дојке оболи око 1 700 000 жена, а око пола милиона жена умре.

Према проценама Међународне агенције за истраживање рака (ИАРЦ), када је у питању ризик оболевања од рака дојке, Србија се налази заједно са већином земаља западног Балкана у средини наведене лествице. У Србији постоји нешто нижи ризик оболевања од рака дојке. Међутим, када је у питању умирање од рака дојке, процене Међународне агенције за истраживање рака из 2018. године показују да су жене у Србији, одмах после жена у Црној Гори, под високим ризиком умирања од рака дојке у односу на друге особе женског пола у Европи.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији је регистровано 4304 новооболелих и 1693 умрлих жена од рака дојке. Стопа оболевања од рака дојке код жена у Републици Србији износила је 65,0 на 100.000, а стопа умирања 20,2 на 100.000 жена. У односу на просечну регистровану стопу оболевања од малигних тумора дојке у Републици Србији, нешто виша стопа и оболевања и умирања регистрована је у Војводини (оболевање -85,6/100.000, умирање – 21,2,3/100.000).

Према подацима Завода за јавно здравље Панчево, у Јужнобанатском округу, сваке године 175-180 жена оболи и 75-80 умре од рака дојке. Последњих пет година највећи број оболелих регистровао се у узрасту 55-64 године живота, међутим болест је пријављена и код младих особа, већ у узрасту 25-30 година. Највећи број умрлих бележи се у узрасту 55-69 година, а најраније регистровани смртни исход био је код особе старе 30 година.

Табеле -број оболелих и умрлих жена од рака дојке у Јужнобанатском округу

У нашој земљи бележе се високе стопе оболевања у узрастима од 60. до 69. године, које у истим узрастима прате и високе стопе умирања, што највероватније говори о касном јављању жена тог узраста, када је малигна болест већ у узнапредовалом стадијуму, односно већ су присутне удаљене метастазе на суседним органима.

Ризик за рак дојке расте са годинама старости, али нису откривени или до краја разјашњени сви узроци његовог настанка.  Чешће се јавља код жена које:

  • имају најближе сроднице (мајка, сестра, тетка, бака) оболеле од ове болести;
  • су прву менструацију добиле пре 12. године, и последњу имале после 50. године;
  • нису рађале или су имале први порођај после 30. године живота; дуже време користе хормонску терапију;
  • су гојазније и физички неактивне.

Доказано ефикасно решење за смањење стопе умирања од ове болести је њено рано откривање, односно секундарна превенција или скрининг рака дојке. Охрабрује чињеница да уколико се карцином дојке открије на време у 80-90% случајева лечење има добру прогнозу. С тим у вези рано откривање рака дојке у има изузетну важност. Током циклуса организованог скрининга рака дојке у Србији, који је спроводен 2017/2018. године прегледано је укупно 93.506 жена и откривено је 346 карцинома код жена које нису имале никакве тегобе. У организованом скринингу је учествовало 35 општина.

Поред свега наведеног веома је важно да подсетимо:

  1. Да свака жена треба да ради самопреглед дојке једном месечно. Важно је обратити пажњу на облик, изглед и величину дојки, промене на њима – чворићи или задебљање, увлачење брадавица, боју коже – црвенило, оток, топлина, набораност коже, појаву исцедака, бол који не пролази или сличних промена
  2. Да се превентивни клинички преглед уради једном годишње и/или ултразвук дојке по препоруци лекара
  3. Уколико сте у породици имали блиске рођаке са дијагнозом рака дојке, важно је да се на време консултујете са изабраним доктором у вези контрола и праћења.
  4. Да жене узраста 50-69 година обавезно ураде мамографију једном у две године

Одазовите се позиву за скрининг мамографију!  Рак дојке је излечив уколико се открије на време!

Ostavite odgovor