31.јануар је Национални дан без дуванског дима. Ове године слоган кампање је “ОДРАСЛИ ПУШЕ И МЕНЕ ГУШЕ”.

Употреба дувана је повезана са близу шест милиона смртних случајева широм света, укључујући 600 000 смртних случајева повезаних са изложеношћу дуванском диму. Употреба дувана је водећи превентабилни фактор ризика и једина легална супстанца која доводи до смрти својих корисника када се користи на начин на који предвиђа произвођач.

Не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму!

Дувански дим из окружења повезан је са оболевањем од малигних болести, са болестима срца и крвних судова и дисајних путева. Излагање дуванском диму има штетне последице по здравље беба и деце.

Сваке године у ЕУ 650 000 становника умре због болести повезаних са пушењем, а још 13 милиона становника је болесно од озбиљних, хроничних болести које су повезане са употребом дувана. Контрола дувана је управо због тога један од јавноздравствених приоритета у ЕУ још од 1987.године.

У 2015.години у Европској унији пушило је 26% становника, што је смањење у односу на 2012.годину када је тај проценат износио 28%. Скоро 80% од тренутно постојећих пушача живи у земљама са ниским или средњим приходом (WХО, 2016.)

Учесталост пушења у Србији је изнад европског просека и у 2013.години износила је 34,7 % у популацији старијој од 15 година. Већи проценат је мушкараца пушача (37,9%) у односу на жене (31,6%). Глобално истраживање употребе дувана код младих у Србији из 2013. године (ГYТС), показало је да бар један од 10 ученика пуши цигарете (13 %), а од тога девојчице (13,3%) нешто чешће него дечаци (12,7%), што значи да у Србији млади оба пола у истој мери започињу са пушењем.

У Србији је, осим високе учесталости пушења међу становништвом, висока и изложеност дуванском диму. Резултати Истраживања здравља становништва 2013.године показују да је више од половине становништва (54,4%) старијег од 15 година изложено дуванском диму у затвореном простору.

Према  истраживању ГYТС из 2013. године 63,4 % ученика старости од 13-15 година изложено је дуванском диму у својим домовима и 60,9 % у затвореним просторима. Овако високој изложености доприноси висока толерантност друштва према употреби дувана.

Према Истраживању Завода за јавно здравље Панчево спроведеном у Јужнобанатском округу (2016.)  људи су у великом проценту  изложени дуванском диму у својој кући (40,1%), у туђој кући нешто више (46,2%) а највише на местима где излазе (47 %). На послу је 15% испитаних  изложено дуванском диму. Исто истраживање показује да 59,1% испитаника сматра да се Закон о забрани продаје дуванских производа малолетницима не примењује у потпуности. Већина (68,1%) сматра да позитиван пример одраслих знатно утиче на младе, али их не види у свом окружењу (41,5%).

Студије су показале да закони којима се забрањује пушење у затвореним просторима, као што су барови и ресторани, могу побољшати здравље запослених у тим просторима и здравље опште популације.

Постер Одрасли пуше и мене гуше

Истраживање 2016

Корисни линкови:

Истраживање употребе дувана код младих

Истраживање здравља становништва 2013.

Испитивање мишљења, ставова и навика у вези пушења

https://betobaccofree.hhs.gov/health-effects/pregnancy/index.html

Ostavite odgovor