Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (International Day of Persons with Disabilities – IDPD) je dan Ujedinjenih nacija koji se obeležava svake godine 3. decembra.

Tema Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom (MD OSI) 2023. godine je: „Ujedinjeni u akciji za spašavanje i postizanje Ciljeva održivog razvoja za OSI, sa OSI i od strane osoba sa invaliditetom (OSI)“.

Dan je posvećen promociji prava i dobrobiti osoba sa invaliditetom na svim nivoima društva i razvoja i podizanju svesti o položaju osoba sa invaliditetom u svim aspektima političkog, društvenog, ekonomskog i kulturnog života.

SZO se pridružuje UN-u u obeležavanju ovog dana svake godine, naglašavajući važnost osiguravanja prava osoba sa invaliditetom, kako bi mogli da u potpunosti ravnopravno i delotvorno učestvuju u društvu s drugima i da se ne suočavaju sa preprekama u svim aspektima svog života.

U svom sedištu u Ženevi, SZO organizuje godišnji događaj MD OSI kako bi edukovala javnost, podigla svest, zagovarala političku volju i resurse i proslavljala dostignuća.

SZO je 2022. godine pokrenula Globalni izveštaj o zdravstvenoj jednakosti osoba sa invaliditetom. Ovaj izveštaj izlaže pristupe i aktivnosti koje zemlje mogu preduzeti kako bi se pozabavile zdravstvenim nejednakostima koje doživljavaju osobe sa invaliditetom.

Više od 1,3 milijarde ljudi danas doživljava značajan invaliditet, što predstavlja 16% svetske populacije.

Mnoge osobe sa invaliditetom umiru ranije, izložene su povećanom riziku od razvoja niza poremećaja zdravlja i imaju više ograničenja u svakodnevnom funkcionisanju od ostatka populacije.

Ove lošije zdravstvene ishode nazivamo „zdravstvene nejednakosti“ jer ih je u velikoj meri moguće izbeći s obzirom da su posledica neravnopravnostima unutar i izvan zdravstvenog sektora.

Ovi faktori uključuju, na primer, diskriminaciju u našim društvima, nepravedne politike, nejednakost u determinantama zdravlja, npristupačnost zdravstvene zaštite ili kvaliteta nege i negativne stavove zdravstvenih radnika.

Ove zdravstvene nejednakosti su oštar podsetnik da su osobe sa invaliditetom prečesto izostavljene i da postizanje dobrog zdravlja i blagostanja za sve (Cilj održivog razvoja br. 3 – COR 3) zahteva značajno učešće i osnaživanje osoba sa invaliditetom.

Ostvarivanje COR-3 za OSI, sa OSI i od strane osoba sa invaliditetom danas nam je na dohvat ruke, više nego ikada ranije (sve dok smo ujedinjeni).

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, je 2019. godine pokrenuo Strategiju inkluzije osoba sa invaliditetom (Disability Inclusion Strategy –UNDIS), kako bi uključio osobe sa invaliditetom u svaku aktivnost i ključne funkcije čitavog sistema UN.

Strategija inkluzije osoba sa invaliditetom UN nam je dala alate za pokretanje hrabre sistemske transformacije i pokrenula napredak bez presedana za OSI, sa OSI i od strane osoba sa invaliditetom (OSI) širom sveta. Ova dostignuća su izvanredne demonstracije vrednosti sistemskog planiranja za inkluziju osoba sa invaliditetom, razlog za slavLje i izvor težnje da se ovi napori nastave.

Obeležavanje 3. decembra, Međunarodnog dana OSI, ima za cilj promovisanje razumevanja pitanja invalidnosti i mobilizaciju podrške za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom. Posvećenost UN ispunjavanju svih ljudskih prava za osobe s invaliditetom ojačana je široko ratifikovanom Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom i Agendom za održivi razvoj UN 2030.

Tema MD OSI 2023. godine je „Ujedinjeni u akciji za spašavanje i postizanje ciljeva održivog razvoja za, sa i od strane osoba sa invaliditetom“.

S obzirom na višestruke krize današnjeg sveta, postizanje COR UN je u opasnosti. Na sredini perioda implementacije Agende 2030, svet nije na putu da dostigne brojne Ciljeve održivog razvoja (COR) do 2030. godine. Za mnoge je napredak ili zastao ili nazadovao ispod “osnovne linije” iz 2015. godine. Nažalost, najsiromašniji i najugroženiji na svetu često su najteže pogođeni u vremenima krize. Preliminarni nalazi iz predstojećeg Izvještaja UN o invalidnosti i razvoju 2023. godine pokazuju da je svet još više “skrenuo s puta” u ispunjavanju nekoliko ciljeva održivog razvoja za osobe sa invaliditetom. Naše napore da spasimo COR za OSI, sa OSI i od strane osoba sa invaliditetom (OSI) treba intenzivirati i ubrzati, s obzirom na to da su osobe sa invaliditetom kroz istoriju bile marginalizovane i često su bile među onima koji su najduže prepušteni sami sebi. Temeljna promena u posvećenosti, solidarnosti, finansiranju i delovanju je ključna. Sastavni deo ovoga je uključivanje glasova, potreba i prioriteta globalne zajednice osoba sa invaliditetom i svu njihovu raznolikost. Ohrabrujuće, usvajanjem Političke deklaracije na nedavnom samitu COR UN, svetski lideri su se ponovo obavezali na postizanje održivog razvoja i zajedničkog prosperiteta za sve, fokusirajući se na politike i akcije koje su usmerene na najsiromašnije i najugroženije, uključujući osobe sa invaliditetom.

Ovo poziva na ponovno jačanje napora država članica, sistema Ujedinjenih nacija, civilnog društva i globalne zajednice osoba sa invaliditetom, kroz pojačane akcije i međunarodnu saradnju, kako bi SDG postali stvarnost za OSI, sa OSI i od strane osoba sa invaliditetom (OSI).

Povodom obeležavanja ovog datuma podsećamo na akciju posvećenu OSI u okviru Festivala mentalnog zdravlja u Pančevu, 2023. godine:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0bb1vAuE62841cgwRYdRfaodmroqURTnvrJ8dP2Ugwu51VjmmfNtvbmQNevuYSEg9l&id=100090266794464&mibextid=Nif5oz

Posteri:

https://www.zjzpa.org.rs/wp-content/uploads/2023/12/Poster-Od-medicinskom-ka-socijalnom-modelu-invalidnosti.pdf

https://www.zjzpa.org.rs/wp-content/uploads/2023/12/Poster-Deca-se-razlikuju-ali-zele-slicne-stvari-1.pdf

Izvori:

https://izjzv.org.rs/?lng=lat&cir=0&link=3-15-3965

https://www.who.int/campaigns/international-day-of-persons-with-disabilities/2023

Ostavite odgovor