Епидемиолошка ситуација у Јужнобанатском округу – СЕНТИНЕЛ и Популациони надзор над обољењима сличним грипу за 22 недељу надзора у сезони 2019/20  (09. недеље надзора 2020. године  – од 24.02.2020.до 01.03.2020. године)

На основу сентинелних и популационоих показатеља надзора и географске раширености у Јужнобанатском округу  регистрована је стопа инциденције обољења сличних грипу на нивоу спорадичних и изолованих случјева.

Укупни интензитет активности вируса грипа са Ин-82,34 je испод прага средњег интензитета и у односу на претходну недељу је незнатно већа, са стабилним трендом. У општинама Панчево, Бела Црква и Ковачица је у паду а у осталим на прошлонедељном нивоу посматрања. Број акутних респираторних инфекција је на нивоу претходне недеље посматрања (245:246).

Вирусолошка ситуација – Од почетка надзора  у узетим узорцима  бриса гуше и носа од стране инфектолога Опште болнице Панчево, инфекција вирусом грипа типа A(H1N1)pdm09 је доказана код три хоспитализована пацијента (два из Панчева, један из Алибунара), вирус инфлуенца Б код  два хоспитализована пацијента (из Панчева) и један болнички респираторни синцицијални вирус. У узетим узорцима  бриса гуше и носа од стране инфектолога Опште болнице Вршац, инфекција вирусом грипа типа A(H1N1)pdm09 је доказана код једног хоспитализованог пацијента (из Вршца).

 

Оставите одговор