Epidemiološka situacija u Južnobanatskom okrugu – SENTINEL i Populacioni nadzor nad oboljenjima sličnim gripu za 22 nedelju nadzora u sezoni 2019/20  (09. nedelje nadzora 2020. godine  – od 24.02.2020.do 01.03.2020. godine)

Na osnovu sentinelnih i populacionoih pokazatelja nadzora i geografske raširenosti u Južnobanatskom okrugu  registrovana je stopa incidencije oboljenja sličnih gripu na nivou sporadičnih i izolovanih slučjeva.

Ukupni intenzitet aktivnosti virusa gripa sa In-82,34 je ispod praga srednjeg intenziteta i u odnosu na prethodnu nedelju je neznatno veća, sa stabilnim trendom. U opštinama Pančevo, Bela Crkva i Kovačica je u padu a u ostalim na prošlonedeljnom nivou posmatranja. Broj akutnih respiratornih infekcija je na nivou prethodne nedelje posmatranja (245:246).

Virusološka situacija – Od početka nadzora  u uzetim uzorcima  brisa guše i nosa od strane infektologa Opšte bolnice Pančevo, infekcija virusom gripa tipa A(H1N1)pdm09 je dokazana kod tri hospitalizovana pacijenta (dva iz Pančeva, jedan iz Alibunara), virus influenca B kod  dva hospitalizovana pacijenta (iz Pančeva) i jedan bolnički respiratorni sincicijalni virus. U uzetim uzorcima  brisa guše i nosa od strane infektologa Opšte bolnice Vršac, infekcija virusom gripa tipa A(H1N1)pdm09 je dokazana kod jednog hospitalizovanog pacijenta (iz Vršca).

 

Ostavite odgovor