Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 20. do 26. januara 2020. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Ovom nedeljom prenosimo poruku o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti.

RANO OTKRIVANJE MOŽE SPREČITI RAK GRLIĆA MATERICE zato Vas, poštovane dame, na ovaj dan podsećamo da u toku godine odvojite dan kada ćete posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda.

Tokom 2016. godine u Srbiji je registrovano 1239 novoobolelih žena svih uzrasta od raka grlića materice, a tokom iste godine 453 žene su u Srbiji umrle od ove vrste raka. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

Južnobanatski okrug se po broju obolelih nalazi među okruzima sa nižom stopom obolevanja od prosečne stope u Srbiji, dok se po broju umrlih nalazi među okruzima sa prosečnom stopom mortaliteta. Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, rak grlića materice u Južnobanatskom okrugu se nalazi na četvrtom mestu u ukupnom obolevanju i umiranju od svih malignih tumora u ženskoj populaciji. Svake godine u našem okrugu u proseku 40 žena oboli i 15 umre od ove bolesti.

Najviše obolelih od raka grlića materice u Južnobanatskom okrugu je u uzrastu 55-65 godine, dok se bolest registruje već u uzrastu od 30-34 godine života. Najviše umrlih je u uzrastu 65-69 godina, dok se smrtni ishodi registruju već u uzrastu 35-39 godine života.

Tabela – Distribucija broja obolelih i umrlih od karcinoma grlića materice po opštinama Južnobanatskog okruga u 2018.godini i petogodišnji prosek obolevanja i umiranja

Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa, ali imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda, budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV.

Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi.

Zakažite pregled kod svog ginekologa – telefon kol centra za zakazivanje 011/3620000

 

 

 

Ostavite odgovor