Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 20. до 26. јануара 2020. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Овом недељом преносимо поруку о значају доступних мера превенције у нашој земљи, у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити.

РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ зато Вас, поштоване даме, на овај дан подсећамо да у току године одвојите дан када ћете посетити свог лекара и искористити неки од доступних превентивних прегледа.

Током 2016. године у Србији је регистровано 1239 новооболелих жена свих узраста од рака грлића материце, а током исте године 453 жене су у Србији умрле од ове врсте рака. Када је реч о оболевању од рака грлића материце, Србија се налази на петом месту у Европи, после Летоније, Босне и Херцеговине, Естоније и Молдавије. Такође, наша земља се и по умирању од ове врсте рака код жена налази на петом месту у Европи, после Румуније, Молдавије, Бугарске и Литваније.

Јужнобанатски округ се по броју оболелих налази међу окрузима са нижом стопом оболевања од просечне стопе у Србији, док се по броју умрлих налази међу окрузима са просечном стопом морталитета. На основу података Регистра за рак Завода за јавно здравље Панчево, рак грлића материце у Јужнобанатском округу се налази на четвртом месту у укупном оболевању и умирању од свих малигних тумора у женској популацији. Сваке године у нашем округу у просеку 40 жена оболи и 15 умре од ове болести.

Највише оболелих од рака грлића материце у Јужнобанатском округу је у узрасту 55-65 године, док се болест региструје већ у узрасту од 30-34 године живота. Највише умрлих је у узрасту 65-69 година, док се смртни исходи региструју већ у узрасту 35-39 године живота.

Табела – Дистрибуција броја оболелих и умрлих од карцинома грлића материце по општинама Јужнобанатског округа у 2018.години и петогодишњи просек оболевања и умирања

Најефикаснија мера примарне превенције је имунизација против хуманог папилома вируса, али имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа, будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ.

Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце, откривајући малигну дегенерацију у преинвазивној фази.

Закажите преглед код свог гинеколога – телефон кол центра за заказивање 011/3620000

 

 

 

Ostavite odgovor