ignorefb

„Зависност на игноре!“ је пројекат који спроводи Завод за јавно здравље Панчево под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину АПВ.

Циљ пројекта је превенција болести зависности, промоцијаздравих стилова живота са акцентом на активном укључивању младих и индивидуалној одговорности за сопствено здравље и подстицању коришћења информационих технологија за креирање и спровођење програма промоције здравља и превенције болести који су намењени младим људима.

Пројекат траје од априла до новембра 2016.године.

Активности пројекта:

Наградни конкурс Зависност на „игноре“!
Предавања о болестима зависности ученицима средњих школа у Панчеву
Истраживање о ставовима младих кроз упитник Зависност на „игноре“на фацебоок страници
Израда промотивног материјалана тему боелсти зависности намењен младима
Фацебоок страница: https://www.facebook.com/zavisnostnaignore/

Активности дате пројектом (предавања, радионице, интерактиво окружење на интернету, корисна употреба интернета, креирање промотивних-превентивних порука применом савремених технологија) препознате су као могућност да се превенира негативан тренд знања и свести младих о могућностима развоја зависностииризицима по здрављевезаних за алкохол, дрогу, цигарете, коцкање и претерану употребу интернета.

Све активности креиране су од стране стручног тима Завода за јавно здравље Панчево на основу дугогодишњег искуства у раду са младима у оквиру промоције здравља као једне од основних делатности Завода.

ПРАВИЛА НАГРАДНОГ КОНКУРСА

Наградни конкурс за најбољи кратки филм и постер на тему превенције болести зависности код младих под називом „Зависност на игноре!“ реализује Завод за јавно здравље Панчево под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину АП Војводине.

Конкурс се реализује у оквиру пројекта под истим називом у периоду од 01. априла до 01. јуна 2016. године.

У наградном конкурсу могу учествовати сви млади, ученици ВИ-ВИИИ разреда основних школа и ученици средњих школа, са територије АП Војводине. Аутор кратког филма и постера може бити појединац или група: за постер до 2 лица, за кратак филм до 4 лица. Порука филма треба бити у духу спречавања болести зависности (било које врсте –алкохол, дрога, дуван, коцкање, интернет). Аутор или група аутора може имати подршку наставника. Исти аутор може учествовати у обе конкуренције (кратак филм и постер).
Учешће на конкурсу се остварује слањем:
• кратког филма (трајања до 3 минута) или
• постера формата А2 (дозвољена свака креативна форма реализована као фотографија или колаж фотографија уз текст поруку, цртеж или слика са текстом, стрип или комбинација по жељи, урађено било којом техником. Постер је потребно урадити као електронски формат (Цорел или Пицаса) или цртеж-слику фотографисати у високој резолуцији како би се могао штампати у формату 70×50цм.
Уз рад је потребно послати и попуњену пријаву за конкурс (име и презиме, школа и разред, место, назив рада).

Радови се шаљу на е-маил адресу: 

или нарезани на ЦД поштом на Завод за јавно здравље Панчево, Пастерова 2, 26000 Панчево, са назнаком За наградни конкурс „Зависност на игноре!“.
Сви радови који испуњавају услове конкурса биће постављени на фацебоок страницу „Зависност на игноре!“. Радови који садрже експлицитне сцене насиља или увредљиве поруке неће имати могућност да учествују у наградном конкурсу.
Сви објављени радови биће доступни свим корисницима интернета на фацебоок страници подредним бројем како буду пристизали. Сви учесници конкурса прихватају могућност даљег дистибуирања њихових радова, у електронском или штампаном издању, на медијима и у промотивним камањама.
Конкурс је намењен младима са територије АП Војводине, али уколико желе и млади ван Војводине да им се радови објаве на фацебоок страници то ће им то бити омогућено, али њихови радови неће улазити у избор за награду.

Победници се бирају у две категорије: Најбољи кратки филм и Најбољи постер на тему болести зависности.
У категорији кратки филм бира се најбољи филм по мишљењу стручног жирија и најбољи филм по мишљењу фацебоок пратилаца. У категорији постер бира се најбољи рад по мишљењу стручног жирија и фацебоок пратилаца заједно. Најбољи постер уз пригодну награду биће и штампан и дистрибуиран школама у Војводини. Такође ћемо наградити и школу из које пристигне највећи број радова на тему превенције болести зависности.
Првопласиране, другопласиране и трећепласиране радове и ауторе промовисаћемо и наградити на завршној манифестацији конкурса 24.06.2016. у Панчеву, а поводом Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге.

Сваки члан жирија бира три по њему најбоља рада у категорији кратки филм и оцењује са 5, 3 или 2 бода. Бодови жирија се сабирају и проглашава се победник.
Такође се награђује и најбољи филм по мишљену пратиоца на фацебооку тј. филм са највише лајкова.
Најбољи постер се жирира на исти начин као кратки филм и додају се бодови добијени на основу лајкова (5, 3 и 2 бода; 5 бодова за највише лајкова). Победник је постер са укупно највећим бројем бодова.

Резултати гласања и број гласова биће јавно објављени на фацебоок страници.

Стручни жири:

  • Бранислав Радовановић магистар креативне ФТВ продукције (ФДУ Београд), директор дечјег програма    Културног центра Панчево
  • Марина Узелац, редитељка (ФДУ Београд)
  • Јелена Крстић дипломирани педагог, здравствени сарадник, Завод за јавно здравље Панчеву
  • Мирјана Остојин помоћник директора и ПР, Завод за јавно здравље Панчево

Награде:

  • Најбољи фим по мишљењу жирија – таблет за аутора (односно по таблет за сваког члана групе уколико је рад дело групе аутора)
  • Најбољи фим по мишљену фацебоок пратилаца- таблет или карте за фестивал Еxит (уколико је рад дело групе аутора)
  • Најбољи постер по мишљену жирија и фацебоок пратилаца – таблет (по таблет за сваког члана групе) и штампање постера
  • Награда школи из које је победнички филм – у договору са школом (према потребама школе – лаптоп, пројектор или слично)
  • Додела награда: 24. јуна 2016. године у Панчеву.
Ostavite odgovor