Четрнаеста по реду недеља имунизације у Европском региону Светске здравствене организације организује се у последњој седмици априла (24-30.04.2019.)

Имунизација је резултат колективне одговорности. Учините све да Ви и чланови Ваше породице будете правовремено и потпуно вакцинисани.

Вакцине су временом постале жртве свога успеха, јер се не “виде“ оболели, већ само они који нису имали прилику да оболе од болести против којих су вакцинисани.

Имунизација је једна од најуспешнијих јавноздравствених иницијатива.

Имунизацијом се превенирају болести, компликације и смртни исходи од вакцинама превентабилних болести међу којима су дечија парализа, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, хепатитис Б, морбили, заушци, рубела, неке врсте запаљења плућа, проливи изазвани ротавирусом и рак грлића материце.

Сваке године се региструје два до три милиона смртних исхода од пнеумококних инфекција, ротавирусних инфекција, дифтерије, тетануса, великог кашља, малих богиња код  невакцинисаних лица,  међу којима је највише деце испод 5 година живота.

Имунизација је допринела искорењивању великих богиња и доприноси искорењивању  дечије парализе.

Пре увођења вакцине против малих богиња, која је у примени скоро 50 година, процењује се  да је годишње  умирало од ове болести око 2,6 милиона особа.   У 2017. години,  85% деце у свету је  примило једну дозу вакцине против малих богиња до свог другог рођендана, у односу на 73% 2000. године.  У истом периоду је регистрована и редукција смртних исхода за 85%.

У претходној години у Европском региону СЗО пријављено је 82.596 случајева морбила у 47 од 53 земље, са 72 смртна исхода, што је највећа забележена вредност у последњој деценији. Највеће епидемије у Европском региону СЗО су регистроване у Украјини, Руској федерацији, Румунији и Србији. Већина  оболелих особа (93%) је била невакцинисана, непотпуно вакцинисана или са непознатим вакциналним статусом.

Драматичан пад оболевања од вакцинама превентабилних болести довели су до тога да се неке заразне болести сматрају делом прошлости у Европи. Насупрот томе, близу милион особа у Европском региону СЗО није вакцинисано основим вакцинама и болести које се могу превенирати вакцинацијом континуирано изазивају оболевање, компликације/ секвеле и чак смртне исходе.

У претходним годинама, земље Европског региона су суочене са епидемијама  малих богиња, рубеле, заушака које се јављају код осетљиве популације која није вакцинисана или није вакцинисана на време. Како заразне болести не познају границе епидемије се шире из земље у земљу.

Здравствени радници треба да буду кључни извор информација о вакцинама за родитеље. Изградњом поверења у вакцине спашавају се животи.

Сваки родитељ треба да игра кључну улогу  у заштити своје деце избором да их вакцинише. Свако дете заслужује да буде заштићено од вакцинама превентабилних болести.

Вакцине штите од болести, спашавају животе и стварају основу за дуг и здрав живот.

И даље је неопходно радити на основним стратегијама достизањa и одржавањa обухвата вакцинације преко 95% свим вакцинама, и тиме постићи одржавање колективног имунитета популације против  заразних болести  као суштине заједничких напора у свим земљама света.

Комплетан извештај епидемиолога и информације о обухвату имунизације у Јужнобанатском округу

Ostavite odgovor