U susret Svetskom danu zaštite životne sredine, Zavod za javno zdravlje Pančevo upriličiće u narednoj sedmici nekoliko aktivnosti namenjenih deci ali i odraslima,  pod nazivom POVRATAK PRIRODI. Sve aktivnosti deo su BUDI manifestacije.

Želimo da ukažemo na neophodan povratak prirodi i očuvanju biljnog i životinjskog sveta, za akcentom na važnost svog živog sveta i važnost unapređenja kvaliteta vazduha. Cilj nam je da istaknemo da ljudi nisu sami na ovome svetu, da u prirodi moramo poštovati sav život, i da je potrebno da se iz svog urbanog, modernog, virtuelnog, tehnološki često prenatrpanog  sveta – vratimo prirodi.

U to ime organizujemo:

4.juna u 12 časova u OŠ „Branko Radičević“ Pančevo u saradnji sa Centrom za promociju nauke iz Beograda otvaranje izložbe INTELIGENCIJA BILJAKA u želji da đaci našeg grada ovom zanimljivom interaktivnom izložbom bliže upoznaju živi svet biljaka  i dožive ovaj svet upoznajući čula biljaka. Izložba će biti otvorena do 12.juna – pozivamo škole da se organizuju i posete ovu izuzetno zanimljivu izložbu.

U nastavku 4.juna od 12.30 časova dvorište OŠ „Branko Radičević“  radionica za učenike 5-8.razreda pod nazivom KOJE JE BOJE VAZDUH (u saradnji sa Regionalnim centrom za talente „Mihajlo Pupin“i Botaničkom baštom Jevremovac) sa idejom da se đaci upoznaju sa odlikama vazduha, kako se može ispitati kvalitet vazduha i kako posmatranjem lišajeva i drugih bioindikatora u prirodi možemo sami otkriti mnogo toga o čistoći vazduha.

Od 18.30 časova istog dana (4.juni) u foajeu Kulturnog centra Pančevo, u saradnji sa Foto savezom Srbije,  svečano ćemo otvoriti Devetu izložbu ekološki angažovanih fotografija Objektivom kroz svet oko nas, koja ove godine ima temu POVRATAK PRIRODI. Uz bogat kulturno-umetnički program svečano ćemo dodeliti nagrade za najbolje fotografije po izboru selektora Foto saveza Srbije. Izložba će biti otvorena do 15.juna.

U sredu 5.juna od 12 časova u Eko paviljonu Narodne bašte u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom Beograd, organizujemo radionicu za decu pod nazivom PAUCI I JOŠ PONEŠTO, gde će se deca upoznati sa važnošću insekata u prirodi, njihovom ulogom, odgovaraćemo na pitanje otkuda strah od insekata i paukova, i pravićemo lutkice u obliku ovih malih bića.

U subotu 8.juna od 12 časova u gradskom parku u bašti Olee u saradnji sa Udruženjem pčelara i Kućom zdravlja Olea održaćemo radionicu ŠTA PČELE ŽELE sa željom da deci približimo važnu činjenicu da na našoj planeti nema života bez pčela, pokazaćemo šta pčelari rade, gde to pčele kriju med to jest kako izgleda košnica iznutra, šta sve od pčelinjih proizvoda koristimo u svakodnevnom životu, a onda ćemo praviti male kozmetičke preparate i zdrave užine na bazi meda.

I sve ovo u želji  da sve nas i Vas, pozovemo na saradnju i suživot sa prirodom u cilju očuvanja zdravlja i zdrave životne sredine.

Dobrodošli!

U naslovu rad „Bg eko 4“ el gvojos, I nagrada na fotokonkursu Objektivom kroz svet oko nas 2019.

Ostavite odgovor