Povodom Osmog marta-Međunarodnog dana žena, u Gradskoj upravi grada Pančeva održana je tribina pod nazivom „Zajedno do zdravog i kvalitetnog života žena”.

Tribina bila posvećena zdravlju i blagostanju žena i kvalitetu njihovog život.

Tribinu je organizovao Grad Pančevo u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Pančevo, Crvenim krstom Pančevo i Centrom za socijalni rad „Solidarnost”, a cilj ovog događaja bio je da se ženama skrene pažnja na to da svakog dana treba da sebe i svoje zdravlje stave na prvo mesto.

Predavanje održale dr Ljiljana Lazić, v.d. direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo, Sanja Patalov Stojadinović, v.d. direktora Centra za socijalni rad i Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta Pančevo.

Ovo je bila prilika da se podsetimo da je zdrava žena sposobna, srećna i zadovoljna žena, ali da bi očuvala svoje zdravlje, potrebno je da svakodnevno radi na smanjenju rizikofaktora za nastanak bolesti, a ti rizikofaktori sa godinama samo rastu. Najčešći problemi ženskog zdravlja su bolesti srca, karcinomi, osteoporoza, depresija i autoimune bolesti. Kada je reč o malignim bolestima, najčešći su karcinom dojke, potom debelog creva, pluća i grlića materice.

Važno je zapamtiti šta mi možemo da uradimo da uopšte i ne dođe do pojave ovih bolesti. U sklopu primarne prevencije, možemo da delujemo tako što ćemo smanjiti sve one rizikofaktore koji su odgovorni za nastanak bolesti, a na koje je moguće uticati. U sklopu sekundarne prevencije, tu su i preventivni pregledi, skrininzi i sve one vrste prevencije koje dovode do ranog otkrivanja bolesti i primene adekvatne terapije i lečenja, jer upravo rano otkrivanje u većini slučajeva dovodi do izlečenja.

Glavni rizikofaktori za nastanak bolesti genetske predispozicije, faktori životne sredine, hronične bolesti i loše navike, odnosno pušenje, nepravilna ishrana, gojaznost, fizička neaktivnost, konzumiranje alkohola itd.

Žene su ovom prilikom saznale i najvažnije činjenice o prevenciji karcinoma dojke i karcinoma grlića materice.

Ovo je bila i prilika da se, takođe, podsetimo da je za zdravlje svih stanovnika u gradu bitna koordinacija svih ustanova u gradu. Iz oblasti delovanja Zavoda za javno zdravlje, bitno je da govorimo o prevenciji, pre svega malignih bolesti, ali i svih drugih bolesti.

Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta Pančevo, podsetila je da je Osmi mart jedan od najznačajnijih datuma koji se tiče borbe žena za postizanje rodne ravnopravnosti.

Sanja Patalov Stojadinović, v.d. direktorka Centra za socijalni rad, podsetila je da je Međunarodni dan žena prvi put obeležen 1909. godine u SAD, te da su žene tada pokazale koliko su hrabre bile u prošlosti, ali i u sadašnjosti. Međutim, prema njenim rečima, žene su neretko žrtve nasilja.

Na početku večeri prisutne je pozdravio gradonačelnik Pančeva, Aleksandar Stevanović, čestitavši ženama praznik i poželevši im da pre svega budu zdrave i da imaju što više kvalitetnog vremena za sebe.

Zavod za javno zdravlje Pančevo u ime zaposlenih još jednom čestita Osmi mart svim ženama i podseća ih na značaj redovnih preventivnih pregleda i negovanja zdravih stilova života.

Kada smo zdrave najbolje smo sebi, svojoj deci, partnerima, roditeljima, braći, sestrama…i celom društvu.

Prilog TV Pančevo:

https://www.youtube.com/watch?v=MFKMO__kzd0

Ostavite odgovor