Поводом Осмог марта-Међународног дана жена, у Градској управи града Панчева одржана је трибина под називом „Заједно до здравог и квалитетног живота жена”.

Трибина била посвећена здрављу и благостању жена и квалитету њиховог живот.

Трибину је организовао Град Панчево у сарадњи са Заводом за јавно здравље Панчево, Црвеним крстом Панчево и Центром за социјални рад „Солидарност”, а циљ овог догађаја био је да се женама скрене пажња на то да сваког дана треба да себе и своје здравље ставе на прво место.

Предавање одржале др Љиљана Лазић, в.д. директорка Завода за јавно здравље Панчево, Сања Паталов Стојадиновић, в.д. директора Центра за социјални рад и Милица Тодоровић, секретарка Црвеног крста Панчево.

Ово је била прилика да се подсетимо да је здрава жена способна, срећна и задовољна жена, али да би очувала своје здравље, потребно је да свакодневно ради на смањењу ризикофактора за настанак болести, а ти ризикофактори са годинама само расту. Најчешћи проблеми женског здравља су болести срца, карциноми, остеопороза, депресија и аутоимуне болести. Када је реч о малигним болестима, најчешћи су карцином дојке, потом дебелог црева, плућа и грлића материце.

Важно је запамтити шта ми можемо да урадимо да уопште и не дође до појаве ових болести. У склопу примарне превенције, можемо да делујемо тако што ћемо смањити све оне ризикофакторе који су одговорни за настанак болести, а на које је могуће утицати. У склопу секундарне превенције, ту су и превентивни прегледи, скрининзи и све оне врсте превенције које доводе до раног откривања болести и примене адекватне терапије и лечења, јер управо рано откривање у већини случајева доводи до излечења.

Главни ризикофактори за настанак болести генетске предиспозиције, фактори животне средине, хроничне болести и лоше навике, односно пушење, неправилна исхрана, гојазност, физичка неактивност, конзумирање алкохола итд.

Жене су овом приликом сазнале и најважније чињенице о превенцији карцинома дојке и карцинома грлића материце.

Ово је била и прилика да се, такође, подсетимо да је за здравље свих становника у граду битна координација свих установа у граду. Из области деловања Завода за јавно здравље, битно је да говоримо о превенцији, пре свега малигних болести, али и свих других болести.

Милица Тодоровић, секретарка Црвеног крста Панчево, подсетила је да је Осми март један од најзначајнијих датума који се тиче борбе жена за постизање родне равноправности.

Сања Паталов Стојадиновић, в.д. директорка Центра за социјални рад, подсетила је да је Међународни дан жена први пут обележен 1909. године у САД, те да су жене тада показале колико су храбре биле у прошлости, али и у садашњости. Међутим, према њеним речима, жене су неретко жртве насиља.

На почетку вечери присутне је поздравио градоначелник Панчева, Александар Стевановић, честитавши женама празник и пожелевши им да пре свега буду здраве и да имају што више квалитетног времена за себе.

Завод за јавно здравље Панчево у име запослених још једном честита Осми март свим женама и подсећа их на значај редовних превентивних прегледа и неговања здравих стилова живота.

Када смо здраве најбоље смо себи, својој деци, партнерима, родитељима, браћи, сестрама…и целом друштву.

Прилог ТВ Панчево:

https://www.youtube.com/watch?v=MFKMO__kzd0

Ostavite odgovor