“Ја сам са природом“ тема je Светскoг дана заштите животне средине 2017. године, са идејом/молбом да се сви упутимо у природу, да ценимо њену лепоту и њену важност и да делимо уверење и спремност да заштитимо планету на којој живимо. Хармонија човечанства и природе неопходна је да би напредовали и природа, и ми са њом. Светски дан животне средине је највећи годишњи догађај за позитивне акције заштите животне средине и одржава се сваког 5. јуна. Овогодишња земља домаћин је Канада.

Светски дан заштите животне средине је дан за све, свуда. Овогодишња тема позива да размислимо о томе како смо део природе и како интимно ми зависимо од ње. Пронађите забавне и узбудљиве начине да искусите и негујете ову виталну везу човека и природе.

У последњих неколико деценија, научни напредак, као и растући проблеми животне средине, као што је глобално загревање приморавају нас да разумемо безброј начина на који природни системи подржавају наш просперитет и благостање. Океани, шуме и земљишта апсорбују гасове стаклене баште, пољопривредно земљиште и сама некултивисана природа на земљи и под водом пружа нам храну; Научници развијају лекове користећи генетски материјал састављен од милиона врста које чине Земљину запањујућу биолошку разноврсност…Сеоског становништва широм света сваки је радни дан ‘повезан са природом “ и у спрези природних водних ресурса и плодног земљишта. Ово становништво међу првима трпи када су угрожени екосистеми, без обзира да ли је у питању загађење, климатске промене или прекомерна експлоатација.

Оно чиме нас природа дарује често је тешко проценити у новцу. Чист ваздух и чиста вода често се узимају здраво за готово, док не постану недовољни. У данашњем савременом друштву економисти развијају начине за мерење вредности многих екосистема, од инсеката који опрашују воћњаке до предела намењених одмору, здрављу или духовности.

Светски дан заштите животне средине овогодишњи је идеална прилика да и ми Панчевци изађемо и уживамо у парковима, обалама река. Поставите себи изазов (тражите ретку врсту птица, идентификујте пет лептира, прођите до најудаљенијег кутка Градске шуме, Ивановачке аде, Делиблатске пешчаре..).

Сиђите са асфалта и бетона, ходајте боси, ослушкујте звуке, отворите чула.  У окружењу нашег града има много места у којима је природа нетакнута и у којима можете уживати.

Учините нешто корисно за своје окружење и себе – засадите дрво, покупите смеће, почните данас да селектујете отпад.

Одморите од компјутера и мобилних телефона, дружите се са људима у стварном свету.

Фотографишите, сачувајте фотографије за наредни конкурс Објективом кроз свет око нас, а до 9.јуна погледајте овогодишњу изложбу посвећену Светском дану заштите животне средине – „Чаробљаштво природе“ у Културном центру Панчева.

Изложбу је 31.маја свечано отворила директор Завода прим др Љиљана Лазић, госте је испред Града Панчева поздравила Катарина Бањаи већник за животну средину. Вече отварања изложбе бескрајно су нам улепшали учесници програма ученици III2 ОШ „Свети Сава“ из Панчева на челу са учитељицом Наташом Поповић, плесни пар Тијана Костић и Александар Јањић из плесног клуба Beodance и хор КСТ из Београда. Захваљујући пријатељима манифестације Кефо доо Београд, Школи Малац генијалац Панчево, Ординацији Путник, Књижари Делфи и Туристичкој организацији Панчева реализовали смо ову манифестацију и наградили ауторе најбољих радова. Телефон инжењеринг из Београда најбољи рад у конкуренцији младих аутора до 16 година наградио је соларним пуњачем за мобилни телефон. Прави поклон за Светски дан заштите животне средине!

Захваљујемо се свима који су учествовали у овогодишњој манифестацији својим радовима, подршци, помоћи, идејама и делима.

„Дунав се улива у Тамиш, из свих мора, океана. Панчево-то је кад се вратиш у своје срце једног дана“ (М.Антић).

Вратите нам се и следеће године на новом конкурсу!

Детаљ са изложбе, посетиоци

Отварање изложбе , у име града, поклони за најбоље

Првонаграђени радови :

    

Мариа Балог Чуавркућа                 Драган Лапчевић Рогови шуме

Ostavite odgovor