“Ja sam sa prirodom“ tema je Svetskog dana zaštite životne sredine 2017. godine, sa idejom/molbom da se svi uputimo u prirodu, da cenimo njenu lepotu i njenu važnost i da delimo uverenje i spremnost da zaštitimo planetu na kojoj živimo. Harmonija čovečanstva i prirode neophodna je da bi napredovali i priroda, i mi sa njom. Svetski dan životne sredine je najveći godišnji događaj za pozitivne akcije zaštite životne sredine i održava se svakog 5. juna. Ovogodišnja zemlja domaćin je Kanada.

Svetski dan zaštite životne sredine je dan za sve, svuda. Ovogodišnja tema poziva da razmislimo o tome kako smo deo prirode i kako intimno mi zavisimo od nje. Pronađite zabavne i uzbudljive načine da iskusite i negujete ovu vitalnu vezu čoveka i prirode.

U poslednjih nekoliko decenija, naučni napredak, kao i rastući problemi životne sredine, kao što je globalno zagrevanje primoravaju nas da razumemo bezbroj načina na koji prirodni sistemi podržavaju naš prosperitet i blagostanje. Okeani, šume i zemljišta apsorbuju gasove staklene bašte, poljoprivredno zemljište i sama nekultivisana priroda na zemlji i pod vodom pruža nam hranu; Naučnici razvijaju lekove koristeći genetski materijal sastavljen od miliona vrsta koje čine Zemljinu zapanjujuću biološku raznovrsnost…Seoskog stanovništva širom sveta svaki je radni dan ‘povezan sa prirodom “ i u sprezi prirodnih vodnih resursa i plodnog zemljišta. Ovo stanovništvo među prvima trpi kada su ugroženi ekosistemi, bez obzira da li je u pitanju zagađenje, klimatske promene ili prekomerna eksploatacija.

Ono čime nas priroda daruje često je teško proceniti u novcu. Čist vazduh i čista voda često se uzimaju zdravo za gotovo, dok ne postanu nedovoljni. U današnjem savremenom društvu ekonomisti razvijaju načine za merenje vrednosti mnogih ekosistema, od insekata koji oprašuju voćnjake do predela namenjenih odmoru, zdravlju ili duhovnosti.

Svetski dan zaštite životne sredine ovogodišnji je idealna prilika da i mi Pančevci izađemo i uživamo u parkovima, obalama reka. Postavite sebi izazov (tražite retku vrstu ptica, identifikujte pet leptira, prođite do najudaljenijeg kutka Gradske šume, Ivanovačke ade, Deliblatske peščare..).

Siđite sa asfalta i betona, hodajte bosi, osluškujte zvuke, otvorite čula.  U okruženju našeg grada ima mnogo mesta u kojima je priroda netaknuta i u kojima možete uživati.

Učinite nešto korisno za svoje okruženje i sebe – zasadite drvo, pokupite smeće, počnite danas da selektujete otpad.

Odmorite od kompjutera i mobilnih telefona, družite se sa ljudima u stvarnom svetu.

Fotografišite, sačuvajte fotografije za naredni konkurs Objektivom kroz svet oko nas, a do 9.juna pogledajte ovogodišnju izložbu posvećenu Svetskom danu zaštite životne sredine – „Čarobljaštvo prirode“ u Kulturnom centru Pančeva.

Izložbu je 31.maja svečano otvorila direktor Zavoda prim dr Ljiljana Lazić, goste je ispred Grada Pančeva pozdravila Katarina Banjai većnik za životnu sredinu. Veče otvaranja izložbe beskrajno su nam ulepšali učesnici programa učenici III2 OŠ „Sveti Sava“ iz Pančeva na čelu sa učiteljicom Natašom Popović, plesni par Tijana Kostić i Aleksandar Janjić iz plesnog kluba Beodance i hor KST iz Beograda. Zahvaljujući prijateljima manifestacije Kefo doo Beograd, Školi Malac genijalac Pančevo, Ordinaciji Putnik, Knjižari Delfi i Turističkoj organizaciji Pančeva realizovali smo ovu manifestaciju i nagradili autore najboljih radova. Telefon inženjering iz Beograda najbolji rad u konkurenciji mladih autora do 16 godina nagradio je solarnim punjačem za mobilni telefon. Pravi poklon za Svetski dan zaštite životne sredine!

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u ovogodišnjoj manifestaciji svojim radovima, podršci, pomoći, idejama i delima.

„Dunav se uliva u Tamiš, iz svih mora, okeana. Pančevo-to je kad se vratiš u svoje srce jednog dana“ (M.Antić).

Vratite nam se i sledeće godine na novom konkursu!

Detalj sa izložbe, posetioci

Otvaranje izložbe , u ime grada, pokloni za najbolje

Prvonagrađeni radovi :

    

Maria Balog Čuavrkuća                 Dragan Lapčević Rogovi šume

Ostavite odgovor